04 Temmuz 2013 09:05

Karakol komutanı görevden alınmalı

Türkiye Barış Meclisi heyeti 28 Haziran’da Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Kayacık köyünde askerlerin halkın üzerine ateş açması olayına ilişkin yaptıkları incelemeleri tamamladı. 2 gün boyunca Lice ve Diyarbakır’da temaslarda bulunan heyet hazırlanan raporu Diyarbakır Barosunda düzenledikleri basın toplantısı ile duy

Karakol komutanı görevden alınmalı
Paylaş

‘UYUŞTURUCU İDDİASI YALANLANDI’

Heyet adına raporu açıklayan Türkiye Barış Meclisi Sekreterya Üyesi Hakan Tahmaz, Lice Kaymakamı Özer Özbek, Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, BDP Milletvekili Emine Ayna, görgü tanıklarıyla, Yıldırım ailesiyle ve kitle örgütü temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını belirtti. Olaydan sonra kamu yetkililerinin yaptığı açıklamaların güven bunalımına yol açtığını ifade eden Tahmaz, “Bunlardan uyuşturucu kaçakçılığıyla bağını sorduğumuz Vali, bunun bir iddia olduğunu, kesin bir bilgi olmadığını söyledi. Kaymakam ise kesin bir dille ‘Olay karakol protestosudur’ ifadesini kullandı. Görüşülen diğer bütün kişiler de uyuşturucu iddiasını yalanlamış, gösteri yapanlardan çok bölgedeki bazı güvenlik güçlerinin kaçakçılıkla ilişkili olduklarını iddia etmişlerdir. İlçede görev yapan askerlerin mal varlıklarının araştırılmasıyla ortaya çıkacak sonuçların bunu doğrulayacağı ifade edilmiştir” şeklinde konuştu.

BAŞSAĞLIĞI DİLEMEDİLER

Hiçbir kamu yetkilisinin Medeni Yıldırım’ın ailesini başsağlığı için aramamasının dikkat çekici olduğunu belirten Tahmaz, “Heyetimiz, ailenin ve köylülerin kendilerinden özür dilenmesini beklediklerini gözlemledi”  dedi.

‘KİTLEDEN ATEŞ AÇILMADI’

Heyetin, kamu idarecilerinin ‘gizli tanık’ yaratma çalışması yürüttüklerinin bilgisine ulaştığını da söyleyen Tahmaz, “Kitle üzerine ağır silahlarla ateş açılmasına, gaz bombaları atılmasına gerekçe olarak gösterilen ‘kitlenin içinde silahlı kişilerin bulunduğu, bunların havaya ateş ettiği’ iddialarını bir tek kişi bile doğrulamamıştır. Kaymakam, kitle içerisinde karakola yönelik silahlı saldırı olmadığını çok net olarak ifade etmiştir. Yaralıların çoğuna kurşun vücutlarının arka kısmından girmiştir” dedi. Tahmaz, görüştükleri köylülerin ve muhtarın karakol istemediklerini, köyün elektrik, doktor, yol gibi daha hayati ihtiyaçlarının bulunduğunu aktardıklarını söyledi.

‘SORUMLULAR HESAP VERMELİ’

Soruşturmanın sağlıklı yürümesi için olay anındaki karakol yetkililerinin görevlerinden el çektirilmesi gerektiğini kaydeden Tahmaz, “Dosyadaki gizlilik kararı, bu olayın da gizlilik kararı verilen diğer dosyalar gibi kapatılacağını düşündürtmektedir. Olayın bütün yönleriyle aydınlatılması ve sorumluların hesap vermesi zorunludur. Karakol yapımları halkta büyük kaygı yaratmıştır. Yeni karakol ve kalekol yapımları durdurulmalı. İçinden geçtiğimiz dönemde güven arttırıcı adımların atılması öncelikle hükümetin görevidir” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gezi işkenceleri Meclise taşındı

SONRAKİ HABER

Uyuşturucu iddiası tam bir karartma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa