Hükümete ortak komisyon önerisi
Gültan Kışanak, Barış İçin Kadın Girişimi üyelerini TBMM’de kabul etti. Çözüm sürecini değerlendiren Kışanak, “Birinci aşama bitti mi, bitmedi mi, ikinci aşama nerede başladı, ne zaman başlayacak bu konuda ne yazık ki biraz politik biraz siyasi manevra alanı yaratan bir tartışma var. Ve bunu biz problem alanı olarak görüyoruz” dedi.
HÜKÜMET PRATİK ADIM ATMADI
“Pratik bir çalışma yapılmadı. Kamuoyuna bir taahhütte bile bulunulmadı. Bir zaman sıkışıklığından söz ediliyor. Türkiye’nin önünde seçimler var” ifadesini kullanan Kışanak, “Aralık ayından itibaren Türkiye resmi seçim takvimi içine girecek. Bu konularda biz reel düşünüyoruz. Bir anda bütün reformların yapılıp çözülebileceğine biz de inanmıyoruz. Ama birkaç konuda pratik adım atılabilir. Bu konuda bir yol haritasının açığa çıkması, siyasi taahhütlerde bulunulması ve bu yol haritası doğrultusunda birkaç konuda pratik somut adımların atılması yasal değişikliklerin yapılmasını arzuluyoruz” dedi.
Bakanlarla yaptıkları görüşmeye ihtiyaç duydukları için yaptıklarını söyleyen Kışanak, Lice’deki gelişmelerin ve ardından yaşana gerilimin ele alındığını belirtti. Yaşanan ölümle ilgili hükümetten ciddi beklentilerinin olduğunu da söyleyen Kışanak, “Bu kadar açık bir şekilde işlenen bir cinayetin hesabının mutlaka sorulması gerektiğini bu konuda bir adım atılmazsa hükümet bir yaklaşım içinde olmazsa siyasi olarak şuraya buraya havale etme yaklaşımıyla bu işi yönetemeyiz” dedi. Meclisin tatile girmesinin doğru bulmadıklarını anlatan Kışanak, “Diyalog, istişare bir komisyon çalışmasına ihtiyaç var” dedi.
ÖNERİ GELMEDİ
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın ‘hayal paket’ hazırlığına ilişkin Kışanak, “Hükümet bu görüşmelerimizde bizim önümüze koysun bu paketi, çıksın kamuoyuna açıklasın. Ne yapacaklarını bilelim. Ona dair görüşlerimizi söyleyelim. Böyle bir şey yok henüz. Basına yansıyan şeyi Hükümetin resmi paketi olarak kabul edip bunun üzerinden bir değerlendirme yapmayacağım. Yaptığımız bu görüşmelerde bugün basına yansıyan maddelerle ilgili bizim önümüze konulmuş bir öneri yoktur” şeklinde değerlendirdi. Bakanlarla yapılan görüşmede, Hükümetle süreci birlikte yönetmek için diyalog komisyonun ve grup başkanvekilleri arasında istişare mekanizması kurulmasını önerdiklerini belirten Kışanak, “Onlar da bu öneriyi ciddiye aldıklarını, değerlendireceklerini böyle bir şeye ihtiyaç duyulduğunu kendileri de ifade ettiler” dedi. Kışanak, toplantı da Abdullah Öcalan’ın durumunun gündeme gelmediği belirterek, siyasi bir konuda istişare yapılmadığını söyledi. Lice’yle ilgili Hükümetten gelen tepkiyi ilişkin soruya Kışanak, hükümetin yaptıklarını yeterli görmeklerini belirtti.
KARAR ÖNEMLİDİR, DOĞRUDUR
Gültan Kışanak, gazetecilerin Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk konusundaki kararını ilişkin sorusuna, “Önemli bir karardır. Yargılama bitsin, bütün hukuki aşamalar tamamlansın ondan sonra gel bana ben uzun süre tutuklu kaldım demek manasız ve mantıksız bir şeydir. Geciken adalet, adalet değildir. Zamanında gerçekleşmesi için yapılması gereken şey buydu. Bu nedenle alınan karar önemlidir, doğrudur” değerlendirmesini yaptı.
BALUKEN: ÖNERİLER ORTAK OLSUN
Gazetemize açıklama yapan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le yaptıkları görüşmede, başta Lice’deki gelişmeler olmak üzere, süreçle ilgili halkın yaşadığı sıkıntıları dile getirdiklerini belirtti. Hükümetten demokratik beklentilerin olduğu ve somut adımlar atması yönünde görüşlerini ilettiklerini söyleyen Baluken, Meclisin tatile girmesi “Meclis tatile girse bile Meclisin hızla ilerleyecek yasal düzenlemelerin olacağı bir takvimle açılması gerektiğini söyledik” dedi. Demokratik eylemlere Hükümetin yaklaşımından dolayı yaşanan güvensizlikleri de ilettiklerini anlatan Baluken, Bakan Ergin’in Başbakanla yapacağı görüşmenin ardından en kısa zamanda kendilerini döneceklerini ifade ettiğini belirtti. Basına yansıyan ve hükümetin çözüm sürecine ilişkin atacağı adımlarla ilgili kendilerine resmi bir belge gelmediği için yorum yapmanın doğru olmayacağını söyleyen Baluken, Hükümete her iki partinin içinde olduğu buna yer yer CHP’nin de katılabileceği bir komisyon önerdiklerini söyledi. İki partinin dayattığı önerilerden ziyade ortak önerilerle ortaya çıkacak önerilerle sürecin daha sağlıklı ilerleyeceğini ifade etti. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et