03 Temmuz 2013 09:06

'Şu inşaatı durdurun'

Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılması projesine verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından, Taksim’deki bütün projelerin iptal edildiği ortaya çıktı. Şimdi ‘Yargı kararına uyacağız’ diyen Başbakanın sözünü yerine getirmesi ve Taksim’deki bütün inşaatların durdurulması isteniyor.

'Şu inşaatı durdurun'
Paylaş

MEĞERSE PROJELERİN HEPSİ İPTALMİŞ

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılması projesini iptal etmişti. Kültür ve turizm Bakanlığı ise bu karara itirazda bulunmuş, ancak mahkeme heyeti yürütmeyi durdurma kararında ısrar etmişti. Bu kararın gerekçesini de, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin Taksimle ilgili bütün projeleri iptal ettiği kararına bağladı. Böylece, Taksim’deki yayalaştırma, battı-çıktı, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası gibi bütün projelerin yargı kararı ile 6 Haziran 2013 tarihinde iptal edildiği ortaya çıktı.

BAŞBAKAN ‘YARGI KARARINA UYACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak Taksim Dayanışmasıyla yaptığı görüşmenin ardından yargı sürecini beklediklerini ve yargı kararına uyacaklarını ifade etmişti. Yargının bu kararının ardından, Taksim’deki bütün inşaatların durdurulması ve yeni yapılaşmalara izin verilmemesi isteniyor.

Söz konusu dava Mimarlar Odası tarafından açılmıştı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Bu kararla birlikte Taksim Meydanının altını boşaltan, yayalaştırma adı altında Taksim’i yayalara kapatan projenin yasal dayanağı ortadan kaldırılmış oldu. Aynı zamanda ‘Gezi Parkı’na Topçu Kışlası da yapılamaz’ denmiştir. Meydan tarihi kentsel sit alanıdır ve bu özellikleri nedeniyle mutlaka korunmalıdır. Bu özelliklerini ortadan kaldırılacak müdahale yapılamaz.”
Muhcu, Başbakanla yaptıkları görüşme sonrasında Başbakanın söylediği ‘Yargı kararına uyacağım” sözlerini de hatırlatarak, “Şimdi buna uymaları gerekir. Eğer uymazlarsa suç işlerler ve hukuku çiğnedikleri anlamına gelir” dedi.

KARAR UYGULANSIN

Milyonlarca kişinin Taksim’de yapılacak projelere karşı ayağa kalktığını hatırlatan Muhcu, “Bir daha Taksim Meydanına yönelik yapılaşmanın gündeme getirilmemesi gerekir. Aksi olduğu taktirde toplumsal duyarlılık devam edecektir” diye konuştu.

Karara bağlı olarak belediyenin hızla harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Muhcu, Taksim’de açılan çukurların doldurulmasının, insan hayatını tehlikeye sokan çalışmaların durdurulması gerektiğini belirtti. Muhcu Mimarlar Odası olarak da kararın takipçisi olacaklarını dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nuçe, ROJ ve MMC'nin lisansları iptal edildi

SONRAKİ HABER

Çevreciler TPAO hakkında suç duyurusunda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...