02 Temmuz 2013 09:03

Türkiye 5 çocuk için tazminat ödeyecek

Türkiye Hükümeti, 2005 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde PKK’li sanılarak askerlerce öldürülen 5 çocuk için büyük bir tazminat ödeyecek.Strazburg’da faaliyet gösteren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi, çocukların ‘Orantısız güç kullan

Türkiye 5 çocuk için tazminat ödeyecek
Paylaş

Türkiye Hükümeti, 2005 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde PKK’li sanılarak askerlerce öldürülen 5 çocuk için büyük bir tazminat ödeyecek.

Strazburg’da faaliyet gösteren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi, çocukların ‘Orantısız güç kullanılarak askerlerce öldürülmesi’ olayında ihlal olduğu için, AİHM’ye şikayette bulunan 5 vatandaşa, 65 biner avro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

AİHM’nin ‘Gülbahar Özer ve diğerleri’ davasına ilişkin kararının duyurulduğu basın bildirisinde, insan hayatının kaybedildiği olaya ilişkin etkin bir soruşturmanın yapılmadığı da belirtildi. Bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkına ilişkin 2. maddesinin ihlalini oluşturduğuna dikkat çekildiği bildiriye göre, başvuru yapanlara manevi tazminatın yanı sıra mahkeme masrafları için de toplam 5 bin 930 avronun ödenmesi de kararlaştırıldı.


ALDEMİR İÇİN DE TAZMİNAT

Ayrıca AİHM bölgede yağmurlu bir gecede komşu köye giderken PKK’li ihbarı alıp pusuya yatan askerlerce açılan ateş sonucunda sağ bacağından yaralandıktan sonra yüzde 10’luk bir özür oranı saptanan Mustafa Aldemir ile ilgili davayı, Türkiye aleyhinde sonuçlandırdı. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kötü muamele ve eksik soruşturmayı ihlal sayan 3. maddesine dayanarak Aldemir’e manevi tazminat olarak 19 bin 500, mahkeme masrafları olarak ise bin avronun ödenmesine karar verdi. (Strazburg/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

MEB'den şaka gibi 4+4+4 açıklaması

SONRAKİ HABER

Gezi Parkı kararına itiraz reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa