01 Temmuz 2013 14:04

Lice Kaymakamı: Askere ateş açılmadı

Türkiye Barış Meclisi (TBM) heyeti Lice’ye giderek olaylara ilişkin temaslarda bulundu. Heyetin görüştüğü Lice Kaymakamı Özer Özbek, bazı basın organlarında çıkan ‘Kitlenin içinden askerlere ateş açıldı’ iddiasını yalanladı. Özer, yine olayın uyuşturucu nedeniyle çıktığı iddialarını da

Lice Kaymakamı: Askere ateş açılmadı
Paylaş

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yeni karakol yapımını protesto eden halka askerlerin ateş açması sonucu Medeni Yıldırım isimli gencin yaşamını yitirmesi ve 9 kişinin yaralanmasına ilişkin incelemelerde bulunmak için Lice’ye giden TBM Heyeti, Belediye Başkanı Fikriye Aytin ve Lice Kaymakamı Özer Özbek’le görüştü.

ÜZERİ ÖRTÜLMESİN

TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz, İmam Canpolat, Ayşe Aydoğan, Türkan Uzun, Sema Solaklı, Şemsettin Koç, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın yer aldığı heyet ilk olarak Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin’le bir araya geldi. Burada Heyet adına konuşan Barış Hakan Tahmaz, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Müzakere sürecinde böyle bir olayın yaşanmasının kendilerini kaygılandırdığını ifade etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Aytin ise bu olayın üzerinin de daha önce yaşanan katliamlar gibi örtülmesinden endişe duyduklarını belirterek, Barış Meclisi’nin olayın takipçisi olması gerektiğini söyledi.

‘OLAYIN NEDENİ KARAKOL İNŞAATI’

Heyet daha sonra Lice Kaymakamı Özer Özbek’le görüştü. Heyet’in yanı sıra Batman ve diğer bölge illerinden müzakere sürecini izleme komitelerinden temsilcilerin de katıldığı görüşmede Heyet, Özbek’e Lice’de yaşanan olayın aydınlatılması gerektiğini söyledi. Yaşananlardan üzüntü duyduğunu ifade eden Özbek, halktan askere ateş açıldığı yönündeki iddiaları yalanladı, ancak kitlenin içinden havaya ateş açıldığını söyledi. Olayla ilgili araştırmanın devam ettiğini dile getiren Özbek, olayla ilgili bir gizli tanığın varlığından da söz etti. Heyet üyeleri ise ‘gizli tanığın’ yalancı tanık gibi algılandığına dikkat çekerek, soruşturmanın şeffat yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Lice’de yaşananların uyuşturucu meselesinden kaynaklı olduğu iddialarını da yanıtlayan Özbek, olayların nedeninin karakol inşaatı olduğunu belirtti. Heyet, Kaymakam Özbek’e ‘Şemdinli olaylarının üzerine giden ve Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yargılanmasını isteyen savcı Ferhat Sarıkaya gibi açık bir tutum almasını beklediklerini söyledi. Özbek, basında çıkan ve büyük tepki çeken, ‘Vatandaşlar birbirini vurdu’ sözlerini kendisinin sarfetmediğini de belirtti.

Kaymakam Özer Özbek olayların yaşandığı gün BDP Milletvekili Emine Ayna’nın büyük çaba sarfettiğini belirterek, “O gün bütün itidali Emine Ayna sağladı. Allah ondan razı olsun” dedi.

‘HAVAYA DA ATEŞ AÇILMADI’

Barış Meclisi Heyet olayın yaşandığı Kayacık (Hezân) Köyü Muhtarıyla da görüştü. Muhtar Kadri Çelik Kaymakam Özbek’in ‘Kitlenin içinden havaya ateş açıldı’ sözlerini yalanladı. “Olay sırasında halk havaya da ateş etmedi” dedi.


‘HALKA HEDEF GÖZETEREK ATEŞ AÇILDI’

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, Lice’de yaşanan olayların ardından olay yerinde yaptığı incelemelerin sonuçlarını açıkladı. Resmi makamların açıklamalarının inandırıcı olmadığı belirtilen açıklamada, “Güvenlik kuvvetlerinin, ağır silahlarla hedef gözetecek şekilde doğrudan kitle üzerine kasti olarak ateş açtığı tespit edilmiştir” denildi.

Edindikleri izlenimlere ilişkin şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan MAZLUMDER Diyarbakır Şube Koordinatörü Cihan Ülsen, olay yerinde gerekli önlemlerin alınmadığı ve delillerin sağlıklı bir şekilde toplanmadığını gördüklerini söyledi. Ülsen şu bilgileri verdi; “Ölü ve yaralıların genel itibariyle sırt bölgesinden hedef alındığını, kitleye karşı doğrudan ateşli silah kullanımını gerektiren bir durum olmadığı, jandarma karakolu ve güvenlik kuvvetlerine karşı herhangi bir şekilde silah kullanılmadığı, kitle tarafından silah kullanıldığı gösterir herhangi bir delil veya buna ilişkin bir beyan olmadığı heyetimizce tespit edilmiştir. Güvenlik kuvvetlerinin, Medeni Yıldırım’ın yaşam hakkı ve yaralananların vücut bütünlüğünün ağır silahlar hedef gözetecek şekilde doğrudan kitle üzerine kasti olarak ateş açıldığı tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.  (Lice/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Linç kampanyası devam ediyor

SONRAKİ HABER

Berçelan’da jiyana bextewar*

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...