01 Temmuz 2013 13:51

Halk pis derenin balıklarını yiyor

Aydın’ın Söke Ovası’nın ortasından geçen Söke Kanalı ölüm kusuyor. Çatal mevkiindeki ana tahliye kanalında ortaya çıkan toplu balık ölümleri yöredeki çiftçileri tedirgin etti. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri bölgede inceleme yaparak, toplu balık öl

Halk pis derenin balıklarını yiyor
Paylaş
Yusuf Yavuz

SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve EKODOSD Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici de, Söke’deki balık ölümlerinin gölleri ve nehirleri atık deposu olarak kullanmanın acı sonucu olduğunu söyledi. Bazı kuruluşların atıklarını yok etmek için en kolay çözümü derelere bırakmak olarak gördüğünü dile getiren Kesici, “Söke Kanalı’ndaki suda atıkların birikimi sonucu su ortamını siyah renge boyayan kabarmalar meydana gelmiştir. Bu olay bir nevi çöp alanlarındaki metan gazı patlamalarına benzemektedir. Kanalların önündeki regülatörlerle suyun tutulması da olayı hızlandırmaktadır, suyun akışı engellenmemeli” diye konuştu.

‘YETKİLİLER BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALMALI’

Kesici, bu çağda gölleri ve dereleri çöp alanı gibi kullanmanın ilkellik olduğuna işaret ederek, “Atıklarla kirlettiğimiz deredeki balığı yiyoruz, yediriyoruz. Aynı suyu tarımsal ürünler için kullanarak besin elde ediyoruz. Bu çok büyük bir çelişkidir” ifadelerini kullandı. Kesici, Ege Üniversitesinden uzmanlarla birlikte yaptıkları ortak çalışmayla bölgeden alınan su, zemin çamuru, bitkiler ve balıklarla diğer su canlılarından alınan örneklerin analizine başlandığını dile getirdi. Kesici, dere ve kanallardaki ölü balıkların toplanıp imha edilerek insanlara ve hayvanlara ulaşımının engellenmesi gerektiğinin altını çizerek analiz sonuçları gelinceye kadar balık avcılığı ve tarımsal sulamaya da izin verilmemesi konusunda yetkilileri uyardı. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Tarihe AVM’ projesi bugün ihaleye çıkıyor

SONRAKİ HABER

Tanık polisler Ethem’in katilini koruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...