28 Haziran 2013 17:18

Failler bulunsun!

Dersim’de son günlerde yaşanan gelişmeler Dersimlileri kaygılandırıyor. Merkeze bağlı Kanoğlu köyünün uzun namlulu silahlarla taranması Dersimlilerin kaygılarını daha da artırdı.Dersim’deki siyasi parti ve kurum temsilcileri yetkililerin olayı bir an önce aydınlatarak, Dersimlilerin kaygılarının giderilmesi gerektiğini belirttiler. A

Failler bulunsun!
Paylaş
Kemal Özer

Dersim’deki siyasi parti ve kurum temsilcileri yetkililerin olayı bir an önce aydınlatarak, Dersimlilerin kaygılarının giderilmesi gerektiğini belirttiler. Ayrıca Dersim’in doğasının talanına yönelik projelerden de vazgeçme çağrısı yapan siyasi parti ve kurum temsilcileri bu politikalara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini de ifade ettiler.

BDP: OLAY AYDINLATILSIN

Dersim BDP İl Başkanı Ergin Doğru, “Dersim’de olumsuz gelişmeler oluyor. Kanoğlu köyündeki silahlı saldırı  kim ve kimler tarafından yapıldıysa bir an önce açığa çıkarılmasını istiyoruz. Yine Dersim’in doğası talan edilmek isteniyor. Maden ocaklarıyla tam bir çevre katliamı yaşatacaklar. Eğer barış gelecekse 53 karakol kimin için yapılıyor? Yine baraj projeleri ile Dersim’in vadilerini ve derelerini yok edecektir. Tüm bu gelişmeler Dersim halkını çok ciddi bir şekilde kaygılandırıyor” şeklinde konuştu.

EMEP: KARAKOLA YAKINLIĞI MANİDAR

EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, müzakerelerin başlaması ve PKK’lilerin geri çekilmesiyle halkın barışa olan umudunun arttığını belirtti. Dersim başta olmak üzere Bölge illerinde karakol yapımlarına hızla başlandığına dikkat çeken Taşkale, “Son günlerde bu karakollara yönelik eylemler, sorunun çözümünde başa mı dönülüyor algısını öne çıkarmaya başladı. Tabii ki burada yapılması gereken AKP Hükümetinin bu güvenlikçi politikalarından hızla vazgeçmesidir” dedi. Koruculuğun da lağvedilmesi gerektiğini belirten Taşkale, “Son olarak merkeze bağlı Kanoğlu köyüne yapılan saldırının kimler tarafından yapıldığı bir yana hemen Aktuluk karakolunun burnunun dibinde olması manidardır. Kuşkusuz ki AKP iktidarı ülkenin dört bir yanında halkın yaşam alanlarını hedef almış, buraları sermayenin talanına sunmuştur. Dersim’de de bütün sularımıza ve halkın inanç alanlarına yönelik pervasızca bir saldırı politikası sürüyor” şeklinde konuştu. Taşkale, bu politikalara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini de ifade etti.

HDP: KİRLİ PROJEYE İZİN VERMEYECEĞİZ

HDP İl Başkanı Avukat Fatma Kalsen, son dönemde ülkede ve Dersim’de barışın konuşulmasından dolayı Dersim’de bir rahatlamanın olduğunu söyledi. İnsanların barışa olan özlemlerinin ne kadar ihtiyaç olduğunu bir kez daha görüldüğünü hatırlatan Kalsen “Ama ne yazık ki merkeze bağlı Kanoğlu köyündeki silahlı saldırı Dersimlileri endişelendirmiştir. Umarız ki bu tür olaylar bir daha yaşanmasın” dedi. Gola Çetu Parkı’nın yıkım kararı  Dersimlilerin büyük tepkisiyle karşılandığı belirten Kalsen şöyle konuştu: “Bakanın son kararı bizler için yeterli değildir. Açılan  davanın geri çekilmesi ve Dersim’de yapılması istenen barajlarla inanç merkezlerimizin sular altında kalınmasını istiyorlar bizler ne bir baraj ne de inanç merkezlerimizin yok olmasını istemiyoruz.” 53 karakol yapımının da derhal iptal edilmesini isteyen Kalsen, “Maden şirketlerinin  ve HES şirketlerinin patronları avuçlarını ovalayarak  sermayelerine güvenerek  kârlarına kâr katmak istiyorlar. Dersimliler olarak hiçbir kirli projelerine izin vermeyeceğimizi de bilmelerini isteriz” dedi.

İHD: KARANLIK GÜÇLERİN İŞİ  

İHD Dersim Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, olayı kınadıklarını belirterek, “Olayın zamanlanması, uzun namlulu silahlarla köyün taranması söz konusu. Bunları düşündüğümüzde olayın karanlık güçlerce yapıldığını ortaya koyuyor. Adli makamların olayın şüpheli veya şüphelilerini bir an evvel tespit etmelerini bekliyoruz. Aksi durumda köylülerin kaygıları sürecektir” dedi.

HDK: GEÇMİŞİ HATIRLATIYOR

Barış konuşulurken ve PKK’lilerin geri çekildiği bir dönem yaşandığını anlatan HDK Meclis Üyesi Hüseyin Tunç, “Dersimin doğasını yok eden projeleri çıkıyor. 143 maden arama ruhsatı verilmiş ve Dersim’in dört bir yanındaki derelerine HES ruhsatları veriliyor. 53 karakol inşaatı hayata geçirmeye çalışılıyor. Bu gelişmeler Dersim coğrafyasını yok edecek. Kanoğlu köyündeki silahlı saldırı bizlere geçmiş yıları hatırlatıyor. Buna benzer olayların faillerinin bir an önce açığa çıkarılması gerekiyor” dedi. (Dersim/EVRENSEL)


PKK: OLAYLA İLGİMİZ YOK

ANF’nin haberine göre PKK Kanoğlu köy taramasıyla ilgilerinin olmadığını açıkladı. Olayın kontra güçlerin işi olduğu belirten açıklamada, benzer faaliyetlerin Bitlis’te de yaşandığını ifade edilerek, Tatvan ilçesine bağlı Êz, Kusoka, Cihangez köyleriyle Hizan ilçesi kırsalında gerilla kıyafetlerini giyen kontra birliklerin halka baskı yaptığını duyurdu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşkence, yağma ve tehdit

SONRAKİ HABER

Gezi aydınlanması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...