28 Haziran 2013 11:30

Hoca’nın diyarına komedi filmleri giderse

Akşehİr Belediyesi ve Film Yönetmenleri Derneğinin organize ettiği 2.Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali 1-6 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.İlki geçen yıl yapılan ve Yüksel Aksu’nun ENTELKÖY filminin birinci seçildiği festivalin ikincisine 2012-13 sezonunda gösterime girmiş komedi filmleri aday gösterildi. Festiv

Hoca’nın diyarına komedi filmleri giderse
Paylaş

Akşehİr Belediyesi ve Film Yönetmenleri Derneğinin organize ettiği 2.Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali 1-6 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
İlki geçen yıl yapılan ve Yüksel Aksu’nun ENTELKÖY filminin birinci seçildiği festivalin ikincisine 2012-13 sezonunda gösterime girmiş komedi filmleri aday gösterildi. Festivale katılacak her filmin yönetmeni aynı zamanda festivalin jürisini oluşturacak. Jüri başkanlığını ise bir önceki yıl Altın Eşek ödülünü alan filmin yönetmeni Yüksel Aksu yapacak. Jüriye dışarıdan eklenecek tek üye ise HAKEM  JÜRİ statüsü ile SİYAD Üyesi Uğur Vardan olacak.
Altın Eşek Komedi Filmleri Festivalinin çıkış öyküsü de hayli ilginç. Nuri Bilge Ceylan, Reis Çelik, Atalay Taşdiken, Yüksel Aksu ve Mehmet Eryılmaz bir akşam otururken, Akşehir Belediye Başkanı Abdulkadir Bey hemşehrisi Atalay Taşdiken’i arayıp Nasrettin Hoca Festivali kapsamında film gösterimleri yapmak istediklerini ve buna yardımcı olmasını ister. Konu Nasrettin Hoca olunca, masada çeşitli esprilerle konuşulmaya başlar.
Nuri Bilge “Bunu hocaya yakışır bir festivale dönüştürelim” der. ‘Festivalin ilki için masadaki yönetmenler komedi olmasa da filmlerini gönderecek ve her yönetmen aynı zamanda festival jürisi olacak ‘önerisini ortaya atar. Bu fikir temel alınarak festivalin birincisi gerçekleştirilir ve Yüksel Aksu’nun ‘Entelköy Efe Köye Karşı’ filmi jüri üyeleri tarafından  1. Altın Eşek Ödülü’ne değer bulunur.

TUTMAYACAĞINI BİLSEK DE GELİN GÖLE MAYA ÇALALIM

Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Reis Çelik, dünyada komedi filmleri temalı bir çok festivalin olduğunu ama içinde komedi ruhunu en anlamlı taşıyacak en samimi tek festival başında Nasrettin Hoca kimliğinin bulunduğu festivalin olacağını söylüyor. Nasrettin Hoca Altın Eşek Komedi Filmleri festivalinin geç kalınmış bir festival olduğunu söyleyen Çelik, ‘Geç kalmıştır çünkü gülmece, yermece ve nüktenin yeşerdiği topraklar Anadolu topraklarıdır. Bu konuda dünyanın da ilham kaynağı olmuştur. Nasrettin Hoca’dan Karagöz-Hacivat’a, Keloğlan’dan Sümbülizade Vehbi Efendi’ye, Neyzen Teyfik’ten, Can Yücel’e uzanan sayısız isim ruhumuzun ışıklı gülümseme ve düşünme  kaynağını oluşturmuştur. Giderek zorlaşan ve acıları yükselen dünyamızda Yeşilçam’ın İsmail Dümbüllü’sü, Münir Özkul’u, Vahi Öz’ü, Kemal Sunal’ı, İlyas Salman’ı, Ferhan Şensoy’u  ve daha niceleri bu köklü gelenekle yüzümüzü ve aklımızı gülümsetmedi mi ? Her küstüğümüzde onlar bizi gülümsetti, kızgınlıklarımızı giderip barıştırmadı mı. ? Onların filmleriyle kahkaha kardeşliği kurmadık mı ?. Gelin kürkümüzü zengin sofralarında bırakıp eşeğe ters binelim. Gelin Akşehir’i gülme kardeşliğinin başkenti yapalım. Gelin Altın Eşek Film Festivali’ni el ele vererek dünyanın bir numarası yapalım’ diyor.


ERTEM EĞİLMEZ İÇİN ÖZEL BÖLÜM

Türkiye komedi sinemasının büyük ustası Ertem Eğilmez ve Arzu Film Ekolü için festivalde özel bir bölüm hazırlandı. Arabesk, Hababam Sınıfı ve Şekerpare filmlerinin gösterileceği özel bölümde ayrıca Ertem Eğilmez ve Arzu Film Ekolü üzerine bir panel düzenlenecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sloganlarla mezun oldular

SONRAKİ HABER

Devrim yandaş medyada izlenmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...