28 Haziran 2013 16:50

Lice'de halka ateş açıldı: 1 ölü

Diyarbakır'ın Lice ilçesi Kayacık köyünde karakol yapımını protesto eden yurttaşlara askerler tarafından ateş açıldı. Saldırıda 1 kişi öldü 3'ü ağır 10 kişi yaralandı.DİHA'nın haberine göre Kayacık Karakolu'na bağlı askerler tarafından açılan ateş sonucu yaralananlar Diyarbakır Dicle Üniversi

Lice'de halka ateş açıldı: 1 ölü
Paylaş

DİHA'nın haberine göre Kayacık Karakolu'na bağlı askerler tarafından açılan ateş sonucu yaralananlar Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Lice Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Medeni Yıldırım adlı yurttaşın ise yaşamını yitirdiği bildirildi.

Karakol yapımını protesto eden köylülerin inşatta çalıştırılan iş makineleri ile işçilerin kaldığı çadırı ateşe verdiği belirtildi.

GÖRGÜ TANIKLARI OLAYI ANLATTI

DİHA'ya konuşan ve isimlerini vermek istemeyen görgü tanıkları, karakol yapımlarını protesto etmek amacıyla öğle saatlerinde basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdiklerini belirterek, bu esnada eylem yerine askerlerin geldiğini aktardı. Eylem yerine gelen askeri yetkililerin BDP'lilerle görüşme gerçekleştirdikten sonra hiçbir ikazda bulunmadan havaya bir el ateş açtığı daha sonra da halkın üzerine ateş açtığı öne sürüldü.

ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Diyarbakır-Bingöl Karayolu'nda bir araya gelen kitlenin buradaki bekleyişi devam ederken, Lice Devlet Hastanesi önünde de yurttaşlar toplandı.

Toplam 10 yaralı olduğu öğrenilirken yaralananlardan isimleri öğrenilenler şunlar; Jiyan Bulut(ağır yaralı), Salih Bedirhan, Ramazan Çakır, Salih Bakırhan, Veysi Özmen, Ronida Pervane, Nihat Kocakaya, Nebi Aslan.

Yararlananlardan Jiyan Bulut, Nihat Kocakaya ve Nebi Aslan'ın tedavileri Diyarbakır Dicle Üniversite Tıp Fakültesi'nde devam ederken, Metin Bulut ve Ronida Pervane'nin ise Diyarbakır Araştırma Hastanesi'nde tedavileri sürüyor. Lice Devlet Hastanesi'nde ise İsmail Pehlivan, Ramazan Çakıl ve Dinar Demir'in tedavileri devam ediyor.

Askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım'ın cenazesi, Lice Devlet Hastanesi'nden alınarak otopsi yapılmak üzere Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne doğru yola çıkarıldı. Yıldırım'ın cenazesinin yarın saat 10.00'da Diyarbakır'ın Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verileceği belirtildi.

KARAKOLDA İNCELEME YAPILIYOR

Diyarbakır'da İHD, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, DTSO'dan temsilcilerin de aralarında bulunduğu kurum temsilcileri, Kayacık köyündeki karakola ulaştı. Kurum temsilcileri olayı incelemek amacıyla karakolda bulunan Lice Cumhuriyet Savcısı ile görüştü. Savcı, olayı araştıracağını ve olay yeri incelemesi yapacağını belirtti. Savcı, olay yerinde yurttaşların vurulduğu ve kan izlerinin bulunduğu alanlarda araştırmalarına devam ediyor.

KIŞANAK: VALİ, KAYMAKAM, KOMUTAN GÖREVDEN ALINMALIDIR

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk ve BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna da olay sonrası bölgeye gitti. Yaşananlara dair açıklama yapan Kışanak, halka hedef gözetilerek ateş açıldığını ve 1 ölünün yanı sıra 3'ü ağır 10 kişinin de yaralandığını dile getirdi.

"Yaralıların tamamı ateşli silahla yaralanmıştır. Ve protesto eylemini gerçekleştirenlerin tamamı sivil, silahsız köylülerdir. Köylülerin üzerine bu şekilde ateş açılması çok açık bir cinayettir, bir katliam girişimidir, alçakça düzenlenen bir provokasyondur" diyen Kışanak, "Bu kanlı saldırıyı gerçekleştirenler, emri verenler, bu provokasyonu tertipleyenler derhal yargı önüne çıkartılmalıdır. Vali, kaymakam, komutan bu saldırının doğrudan sorumlusudur. Derhal görevlerinden alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kışanak, halkı sağduyulu olunması konusunda da uyardı.


KAYMAKAM: VURDULARSA BİRBİRLERİNİ VURDULAR

Radikal'e konuşan Lice Kaymakamı Özer Özbek ise şunları söyledi:  "Kalekollardan birinde bu sabah yaklaşık 250 kişi bir araya gelerek yeni kalekol inşaatı için protesto gösterisi yapıyor. Akabinde bizim orada bulunan işçilerin ikamet ettiği çadırlara ve yaşam alanlarına molotoflarla saldırılıyor. O arada orası yanıyor. İşçiler kaçıyor. Arkasından bu vatandaşlar 250 kişilik BDP'li grup karakola girmek üzere saldırıya geçiyor. Karakolun bahçesine giriyor. Bahçeye girince de bölük komutanı emrindeki takviye özel harekat timleri tarafından havaya ateş ediliyor. Arkasından da gaz kullanılarak grup dağıtılıyor ve alana hakim olunuyor. Bunun dışında bize şu ana kadar ulaşan bir şey yok. Şimdi hastaneye giremiyoruz, teyit etmeye çalışıyoruz. Sadece havaya ateşe açıldı. Bizim bu sabah aldığımız istihbarattan gelen bilgi, 250 kişilik grup arasında silahlı kişilerin de olduğu yönünde. Şahıslara yönelik bir tarama, hedef alma, namlu çevirme ve ateş etme asla olmadı. Olayı anlamak üzere emniyet ve jandarmadan olay yeri inceleme talep ettik. Bunlar geldikten sonra balistik inceleme olur. Yaralı varsa gaz mı, taş mı olduğu tespit edilir. Şu anda doktorlarımız müdahale ettiği için hangi tür yaralanma olduğu hakkında bir bilgimiz yok. İstihbarat bize dün akşam geldi. 250 kişinin kalekol inşaatını protesto edeceği, bu sabah grubun içerisinde silahlı kişilerin olacağı bilgisi geldi. Vurma varsa eğer kendilerini de vurmuş olabilirler. Yoksa da gazdan veya taştan da etkilenmiş olabilirler." (HABER MERKEZİ)

YAŞAMINI YİTİREN MEDENİ YILDIRIM 18 YAŞINDAYDI

ÖNCEKİ HABER

Her yer Gezi Parkı

SONRAKİ HABER

Mezuniyet töreninde Sarısülük anması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...