27 Haziran 2013 06:00

'Haklarımız için mücadele edeceğiz'

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde Karadeniz Çevre yolu üzerinde kurulu Aytaç Gıda'da dört aydır ücretleri verilmeyen, üstelik işten de çıkarılan 421 işçi, fabrika önünde direniş başlattı. Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu Aytaç Gıda’nı

'Haklarımız için mücadele edeceğiz'
Paylaş
Abidin Çınar

Aytaç Gıda fabrikası 1994 yılında üretime başlamış. Çankırı, kalkınmada öncelikli iller arasında yer aldığından Aytaç Gıda kurulduğu yıllarda devletten de teşvikler de almış. Kurulduğu ilk yıllarda Yimpaş olarak faaliyete geçen fabrika çeşitli yolsuzluk söylentileri üzerine Aytaç Gıda adını almış. A kalite üretim sloganıyla reklamlar veren fabrikada günlük 750 büyükbaş hayvan, 2 bin 200 küçükbaş, 100 bin kanatlı tavuk kesimleri yapıldığı, günlük 400 ton yem üretildiği ifade ediliyor.

TİS HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR

İşçiler 2000 yılında Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’te örgütlenmişler. Sendika ile işçiler 2006 yılında toplusözleşme ile yüzde 15 zam almış. Fabrika yönetiminin sendikaya “Durumlarının iyi olmadığını” bildirmesi üzerine sendika işçilerin toplusözleşmeden doğan alacaklarından vazgeçmiş. İşçiler zam almadan çalışmaya devam ediyorlar.

A KALİTE İŞTEN ÇIKARMA

A kalite üretim yapan Aytaç Gıda’da ücretler 700 ile 1200 lira arasında değişiyor. 19 yıllık işçiler en fazla 1200 lira ücret alıyorlar. Fabrika üç vardiya halinde üretim yapıyor.  Kurulduğu ilk yıllarda 800 olan işçi sayısı şu an 550 işçiye düşmüş durumda. Çarşamba günü itibariyle de 191 işçinin daha evlerine posta ile iş akitlerinin feshedildiğini bildiren mektuplar gönderilmiş. İşveren işçilere ve sendikaya haber vermeden işçileri işten çıkarmış. İşten çıkarılan işçilere tazminatları da ödenmemiş. Evlerine gelen postayla işten çıkarıldıklarını öğrenen işçiler, bugüne değin işveren tarafından hiçbir açıklama yapılmadığından, işten çıkarılan işçi sayısının 421 olduğundan söz ettiler.

İŞÇİLER KARDEŞ PATRON KALLEŞ

Patronların sadece kendilerini düşündüğünü ifade eden işçiler, “İşçiyi düşünen yok’ diyor. “Sendikamız yanımızda olur bize sahip çıkarsa haklarımızı alırız” diyen işçiler, “birlik” olmaları gerektiğini söylüyorlar.

Sabah işe geldiklerinde fabrikalarının kapısına kilit vurulduğunu işbaşı yapamadıklarını belirten işçiler, “Haklarımızı alıncaya kadar fabrikanın önünde çadır kurup eylemlerimize devam edeceğiz” diyorlar.

Aytaç Gıda’da işçilerin eylemi fabrika önündeki direnişle devam ediyor. İşçiler bugünden itibaren çadır kurarak eylemlerine devam edecekler. (Çankırı/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Taşeron çalışma yasaklanmalı

SONRAKİ HABER

Roboski davasında 'yetkisizlik' ısrarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...