24 Haziran 2013 12:38

İngiltere’de yeni bir politik oluşum

İngiltere’de onlarca grubun bir araya gelerek oluşturdukları Halk Meclisi, 4 bin kişinin katılımı ile konferansını topladı. Daha önceden kayıt yaptırılarak katılınan konferansa ülkenin önde gelen sendikacıları, aydınları ve politikacıları katıldı.Pazar akşamı, Londra’da Parlamento karşısındaki Westminster Central Hall’da yapılan

İngiltere’de yeni bir politik oluşum
Paylaş
Arif Bektaş

Pazar akşamı, Londra’da Parlamento karşısındaki Westminster Central Hall’da yapılan konferansta toplam 15 ayrı toplantı gerçekleşti. Sendikalar Konfederasyonu (TUC)’nin de Genel Başkanlık düzeyinde katıldığı konferansta, genel grev, genel direniş, etkili eylem ve başkaldırı vurguları yapılırken katılımcılar tarafından coşkuyla karşılanıyordu. Bir çok toplantıda “Genel grev isteyen var mı?​” sorusu sorulduğunda herkes el kaldırıyordu.

Konferansın kapanış konuşmasını yapan Kamu İşçileri Sendikası (PCS) Genel Başkanı Mark Serwotka, “Parlamentodaki tüm partilerin işçi ve emekçilere saldırmakta birleştiklerini ve onlara karşı bir halk muhalefeti ile genel eylemlere başlamalıyız” diyerek, başta Türkiye olmak üzere, dünya halklarının baskıcı ve sömürücülere karşı ayakta olduğunu söyleyerek, “İngiltere’de neden bu olmasın” diye sordu.

‘HAREKETE GEÇMELİ’

Ünlü Yönetmen Ken Loach da katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, TUC’nin yer yer militan konuşmalar yaptığını ve artık konuşmaktan çok harekete geçmenin hayati derecede önemli olduğunu belirtti. Yeni bir politik liderliğin de ihtiyacından bahseden Loach, gazetemize verdiği demeçte, yeni bir politik hareketin doğduğunu ve bunun da bütün muhalif kesimleri kapsaması gerektiğini söyledi.

Yazar Tarık Ali de konuşmasına, Türkiye’den yeni geldiğini belirterek, gençlerin mücadele azmini anlatmakla başladı konuşmasına. “Neoliberal politikalar, son 25 yılda, önce özelleştirme ve reformlar adı altında işçi ve emekçilere saldırdı. Daha sonra da insan hakları diyerek oraya buraya savaş açtı” diyen Ali, ortak mücadelenin önemine değindi.

İngiltere’de genel grevin yasal olmamasına rağmen son yıllarda genel grev çağrılarının arttığı biliniyordu. Bu konferansta da birçok sendikacının yanı sıra, ülkenin en büyük sendikası olan UNITE Genel Başkanı Len McClusky genel grev ve sivil itaatsizlik eylemleri çağrısında bulundu. Dinleyicilere söz verildiğinde istisnasız her konuşmacının eylem ve etkili eylemlerden bahsetmesi dikkat çekti.

Ağırlıklı olarak Londra’dan katılım dikkat çekerken, muhalif politik oluşumların yanı sıra bir çok kampanya grubunun da yer aldığı Halk Meclisi’nde bir çok aydın ve politikacı da yer alıyor. Mücadeleci sendikacıların yoğun olduğu konferansta, ülkenin en kararlı ve mücadeleci sendikacısı Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) Genel Başkanı Bob Crow’un olmaması dikkat çekti.
51 yılla İngiltere’de en çok milletvekilliği yapan Tony Benn, Milletvekili Jeremy Corbyn, Respect Başkanı Salma Yaqoob, Savaş Karşıtı Koalisyondan Linsey German, Yeşiller Milletvekili Caroline Lucas, Eski Londra Belediye Başkanı Ken Livinstone’ın da yer aldığı konferansa, Yönetmen Ken Loach, Yazar Tarık Ali, Komedyen Mark Steel, Yazar Owen Janes katılımcılar arasındaydı. Ayrıca, TUC Genel Başkanı Frances O’Grady, UNITE Genel Başkanı Len McLusky, PCS Genel Başkanı Mark Serwotka’nın yanı sıra onlarca sendika genel merkez yöneticisi ile şube yöneticileri katıldı. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Daha konsantre daha organize

SONRAKİ HABER

Mısır’da isyan çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...