13 Mayıs 2011 04:46

Şerzan vurulduğu yerde anıldı

Geçtiğimiz yıl Muğla’da polis kurşunuyla katledilen üniversite öğrencisi Şerzan Kurt, yüzlerce öğrenci ve Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nu oluşturan siyasi partilerin gençlik üyeleri tarafından düzenlenen yürüyüş ile anıldı. Şerzan'ın vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.Muğla&rs

Şerzan vurulduğu yerde anıldı
Paylaş


Muğla’da geçtiğimiz yıl 11 Mayıs’ı 12 Mayıs’a bağlayan gece polis kurşunuyla katledilen Muğla Üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt, arkadaşları ve Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nu oluşturan siyasi partilerin gençlik üyelerini katıldığı bir yürüyüş ile anıldı. Muğla'nın Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen öğrenciler burada basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Şerzan Kurt Özgür Gençlik Derneği, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun milletvekili adayı Şehbal Şenyurt, DYG, BDP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra Demokrasi Bloğu’nu oluşturan siyasi parti temsilcileri katıldı. Açıklamayı Muğla Üniversitesi öğrencilerinden Ömer Geldi yaptı. Geldi, Şerzan'ın hedef gösterilerek vurulduğunu belirterek "Derin kod adlı polis memuru Gültekin Şahin hedef gözeterek ateş açması sonucu Şerzan ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. 19 Mayıs Gençlik Bayramı’nda beyin ölümünün gerçekleşmesiyle Türkiye'de gençliğe adanan bir günde bile gençlerin ve ailelerinin nelere maruz kalabileceği kanıtlanmıştır" dedi. Geldi, 24 Mayıs günü ise, Şerzan'ın hayatının en güzel çağında demokrasi, özgürlük ve barış davasında tıpkı Aydın Erdem, Mustafa Dağ ve Mahsum Karaoğlan gibi şehitler kervanına katıldığını söyledi.

Şerzan Kurt'un davasının Eskişehir'e alınmasını eleştiren Geldi, şunları söyledi: "Şerzan Kurt davasının henüz başlamamışken, ailesine ve avukatlarına bilgi verilmeden, kamuoyunda da polis cinayetlerinin aklandığı yer olarak izlenim yaratan Uğur Kaymaz ve Ahmet Kaymaz'ı katleden polislerin cezalandırılmadığı Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gizlice taşınmasına rağmen, yılmayacak olan yurtsever Kürt halkının ve gençliğinin bütün engellemelere, baskılara, soruşturmalara ve gözaltılara rağmen Şerzan yoldaşın davasını takip etmek için onurlu bir duruşla tüm duruşmalara Eskişehir'de bulunacağımızın bilinmesi gerekmektedir."

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2010 İnsan Hakları Raporu'nda Şerzan Kurt davasının çok kötü şekilde ilerlediği ve kaygı verici boyuta olduğunun belirtildiğini hatırlatan Geldi, basının bu davaya duyarsız kalmasını ve yandaşlık yapmasını kınadı. Şerzan Kurt'un katledilmesine duyarsız kalan aydınları da eleştiren Geldi, "Dün Şerzan Kurt'un Aydın Erdem'in Ceylan Önkol'un, Uğur Kaymaz'ın, bu gün İbrahim Oruç'ların ölümüne sesiz kalan aydın geçinen bu akademisyenler, ülkenin yarınlara ulaşması için ne zaman sessizliklerini bozacaklar" dedi. İktidardan ve iktidar güdümündeki kurumlardan güç alarak Kürt gençlerini katleden faşist zihniyete karşı direneceklerini belirten Geldi, "Şehit tüm yoldaşlarımızın anısına bağlı kalarak faşizme inat Şerzan Kurt yoldaşı her zaman yaşatacağımızı, onun düşüncelerini gerçekleştireceğimizi söylemekle beraber bu konuda tüm duyarlı çevreleri, yurtseverleri, barıştan yana olanları, direnişe ve mücadeleyi zafere ulaştırmaya çağırıyoruz" çağrısında bulundu.

VURULDUĞU YERE KARANFİLLER BIRAKILDI

Geldi'nin konuşmasında sonra Şerzan Kurt Özgür Gençlik Derneği adına Rüzgar Türk de, Kürtçe bir açıklama yaptı. Türk, Kürt gençlerin polis kurşunlarıyla öldürülmesine Türkiye kamuoyunun sesiz kaldığına değinerek, arkadaşlarını unutmayacaklarını söyledi. Yapılan basın açıklamasının ardında kalabalık Şerzan Kurt posteri eşliğinde, Kurt'un vurulduğu yere kadar meşaleli yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında sık sık, "Şehit namırın", "Faşizme karşı omuz omuza", "Katiler hesap verecek" sloganları atılarak, Şerzan’ın vurulduğu yere karanfil bırakıldı ve saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşundan sonra Emek,Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun Muğla Adayı Şehbal Şenyurt, kısa bir açıklama yaptı. Şenyurt, davanın Eskişehir'e alınmasının bu davanın ört bas etmeye çalışıldığının bir işareti olduğunu; ancak yurtsever, demokrat ve özgürlükçü insanların mücadelesi ile bu davayı unutturmayacaklarını söyledi.

Şenyurt, "Umarım üniversiteler artık ölümle ve öldürmeyle anılmaz. Demokratikleşme ve özgürleşme olsaydı bu ölümler olmazdı. Ama bu ülke değişecek ve bunu emekçiler, gençler ve Kürtler başaracaktır" dedi. (Muğla/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demiryolcuların yürüyüşü sürüyor

SONRAKİ HABER

Akdeniz Belediyesi'nden 'çok dilli belediyecilik' kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...