24 Haziran 2013 07:53

Köln’den İstanbul’a kardeşlik köprüsü

Almanya’nın dördüncü büyük kenti olan Köln, 15 Mart 1997’den bu yana resmi düzeyde ile İstanbul’la “kardeş”. Köln’deki tarihi belediye binasında imzalanan “kardeş şehir” anlaşmasının altında o dönem İstanbul Belediye Başkanı olan Recep Tayip Erdoğan’ın imzası bulunuyor. İmzanın a

Köln’den İstanbul’a kardeşlik köprüsü
Paylaş
Yücel Özdemir

Almanya’nın dördüncü büyük kenti olan Köln, 15 Mart 1997’den bu yana resmi düzeyde ile İstanbul’la “kardeş”. Köln’deki tarihi belediye binasında imzalanan “kardeş şehir” anlaşmasının altında o dönem İstanbul Belediye Başkanı olan Recep Tayip Erdoğan’ın imzası bulunuyor. İmzanın atıldığı sırada dışarıda bir gurup kadın Türkiye’deki insan hakları ihlallerinden ötürü “kardeş kent” projesine karşı sloganlar atıyordu.

Aradan 16 yıl geçti ve o kadınların dediği doğru çıktı. İstanbul’da halen insan hakları ihlal edilmeye devam ediyor. O zaman belediye başkanı olan Erdoğan, şimdi bütün Türkiye’yi “belediye” gibi yönetmenin derdinde.

Hafta sonunda Köln adeta İstanbul oldu. Belediye binasının bir kaç yüz metre ötesinde olan Heumarkt ve Dom Kilisesi önünde alanlarda “Her yen Taksim her yer direniş” şiarı altında gerçekleştirilen dayanışma etkinliklerinde Köln’den İstanbul ve Türkiye’nin diğer kentlerindeki protestoculara güçlü bir kardeşlik mesajı gönderildi.

ONBİNLER KÖLN’DE BULUŞTU

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) tarafından çağrısı yapılan ve pek çok Türkiye kökenli göçmen örgütü ve Alman kuruluşları tarafından desteklenen miting, adeta bugüne kadar Avrupa’da Taksim’le dayanışma amacıyla yapılan eylemlerin doruğu oldu. Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın değişik kentlerinden otobüsler ve özel araçlarla gelenler, Heumark Meydanı’na sığmadı. Köln polisi tarafından verilen bilgiye göre gösteriye 40 bin kişi katıldı. Ancak gerçek sayının bunun çok daha üzerinde olduğu açıktı. AABK yetkilileri katılımın polisin belirttiği rakamın iki katı olduğunu ifade ettiler. Aynı gün Köln’de bir dayanışma etkinliği yapan Brezilyalı bir grup da sahneden mitinge katılanları selamladı.

DAYANIŞMA KONSERİNDE DİRENİŞ TÜRKÜLERİ

AABK’nın mitinginin ardından Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından tarihi Dom Kilisesi yanındaki meydanda “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı altında bir dayanışma konseri gerçekleştirildi. Saat 18.00’de başlayan konsere Türkiye’den Kardeş Türküler ve Bandista, antifaşist sanatçı Rolly Brings ve Grubu ile Mikail Aslan - Cemil Qocgiri katıldı. 5 binden fazla kişinin karıldığı konserde, Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen, DİDF Genel Başkanı Özlem Alev Demirel ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Güven Gerçek birer konuşma yaptı. Konserde hep birlikte direniş türküleri söyledi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de her akşam Cumhuriyet Parkı'nda buluşuluyor

SONRAKİ HABER

Adana'da çok sayıda kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa