23 Haziran 2013 13:35

İş güvenliği uzmanı yasasında değişiklik teklifi

İSTANBUL Bağımsız Milletvekili Levent tüzel bir yasa teklifi vererek 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının İş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğüne ilişkin geçici 4. Maddesinde değişiklik yapılmasını talep etti.Yasanın 30.12.2012 tarihinden bu yana yürürlükte olduğuna dikkat &ccedi

İş güvenliği uzmanı yasasında değişiklik teklifi
Paylaş

İSTANBUL Bağımsız Milletvekili Levent tüzel bir yasa teklifi vererek 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının İş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğüne ilişkin geçici 4. Maddesinde değişiklik yapılmasını talep etti.

Yasanın 30.12.2012 tarihinden bu yana yürürlükte olduğuna dikkat çeken Tüzel; “Ancak, hâlâ işverenlerin ve kamu otoritesinin alması gereken önlemleri almaması nedeniyle işçiler beşer, onar iş cinayetlerine kurban gitmektedir” dedi.

İş kazalarının çoğunluğu 50’nin altında çalışan bulunan işyerlerinde meydana geldiğine vurgu yapan Tüzel şunları belirtti; “Meydana gelen her iş kazasında,  işyerinden kaynaklanan teknik ya da idari problemler kadar,  Bakanlığın işçi sağlığı ve iş güvenliğine yaklaşımının da sorunlu olduğunu göstermektedir. Bakanlığın almadığı her önlem, tedbirsizlik ve denetimsizlik nedeniyle fabrikalar, madenler, sanayi atölyeleri toplu işçi mezarlığı haline gelmektedir. ”

İLERİ BİR TARİHE ERTELENMESİN

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasanın 8. Maddesine göre belirtilen tehlike sınıflarına göre, çalışan sayısına bakılmaksızın işyerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurulması yükümlülüğü, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe gireceğinin hatırlatan Tüzel, “Ancak, A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı sayısı ihtiyacı karşılayacak sayıda değildir. Bu gerekçe gösterilerek, işyerinde iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğünü ileri bir tarihe ötelemek yerine, fiilen çalışan veya mesleki tecrübesi bulunan, sosyal güvenlik uzmanı sertifikası almış mühendislerin görevlendirilmesi daha uygundur.

Tüm bu gerekçelerle, 6331 Sayısı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının, İş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğüne ilişkin geçici 4. Maddesinde, fiilen çalışan iş güvenliği uzmanlarının hizmette geçen süreleri, iş tecrübeleri gözetilmek suretiyle,  tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde görevlendirilebilmeleri amacıyla değişiklik öngörülmüştür” dedi.
(HABER MERKEZİ)


İŞ SAĞLIĞI KANUNUNDA ‘EMSALSİZ’ UYGULAMA

HÜKÜMET
, uygulamaya koyduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklik yapmak istiyor.
20 AKP milletvekilinin, kanunun uygulamasının durdurulması amacıyla TMMB’ de girişimde bulunuyor. Kanunun, yürürlük tarihi ile ilgili olan 38. madde, 1. fıkra, e bendinin değiştirilmesi isteniyor.
İMO yaptığı yazılı açıklamayla, “henüz üzerinden 6 ay geçmeden bir kanunun uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla durdurulmasının mantıklı hiçbir izahını yapmak mümkün değildir” şeklinde değerlendirdi.
Kanunun ertelenme girişimlerinin iş yerleri için maliyet- kar hesabının gözetildiği izlenimini doğurduğu ifade edilen açıklamada, çalışma yaşamının en büyük sorunu olan iş kazalarının önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, “böylesi bilim ve akıl dışı işler yapılmaya devam ettiği sürece, yüz binlerce çalışanımız yaşam tehdidi altında çalışmaya devam edecektir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antakya için masallar

SONRAKİ HABER

Wimbledon başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...