14 Mayıs 2011 06:35

Kadın kurumları: Blok ile taleplerimiz ortaktır

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun seçim beyannamesindeki kadın başlığını değerlendiren kadın kurumları, beyannamenin içeriğindeki proje ve taleplerin kadın kurumlarının da ortak talebi olduğunu belirtti. Kadın kurumları, Blokun kadın projelerinin çözüm gücü olacağına inandıklarını söyledi.KADER Genel Baş

Kadın kurumları: Blok ile taleplerimiz ortaktır
Paylaş

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun seçim beyannamesindeki kadın başlığını değerlendiren kadın kurumları, beyannamenin içeriğindeki proje ve taleplerin kadın kurumlarının da ortak talebi olduğunu belirtti. Kadın kurumları, Blokun kadın projelerinin çözüm gücü olacağına inandıklarını söyledi.

KADER Genel Başkanı Çiğdem Aydın, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun seçim bildirgesi kadın sorununa geniş yer veren Türkiye’de tek program olduğunu belirterek, “Öteki partilerde sadece iki satırla muallakla yer alan cümleler var” diye konuştu. Blokun beyannamedeki kadın başlığı altındaki taleplerinin büyük bir bölümün kendilerinin de ortak talepleri olduğunu dile getiren Aydın, “Blokun bildirgesi KADER’in de taleplerini içeriyor. Mesela eşitlik çerçevesi, şiddetle mücadele ile siyasi iradenin etkin olarak kullanılması gibi öneriler bizimde savunduğumuz ve dile getirdiğimiz önerilerdir. Eşit temsil muhakkak olmazsa olmazlarından biri. Yeni anayasanın kadınların taleplerini de karşılaması gerekiyor” dedi. Blokun kadınlara ilişkin taleplerinin kadın kurumu olarak kendi talepleriyle ortak olmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Aydın, “Taleplerimizin ortak olması bizi de çok mutlu etti. Blokun kadın adaylarını destekliyoruz” dedi.

BERKTAY: SLOGANLAR ÇOK DOĞRU

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatmagül Berktay, Blokun seçim beyannamesindeki “Kadın yoksa eşitlik de yok... Kadın yoksa demokrasi de yok... kadın yoksa özgürlük de yok...” sloganının çok doğru olduğunu ve çok olumlu karşıladığını söyledi. Bağımsız adayları desteklediğini belirten Berktay, devletin aile bakanlığını kurumsallaştırmak istemesine karşın eşitlik bakanlığının kurulmasını önemsediğini kaydetti. Berktay, “Bakanlığın kurulması orayı kurmak genel olarak doğru. Beyanname kadın kimliğinin tartışılması için iyi bir zemin yaratacak düzeydedir. Genel olarak beyannameyi olumlu buluyorum” diye konuştu. Diğer partilerin seçim beyannamelerinde kadına dair projelerin olmadığını belirten Berktay, Blokun kendi beyannamesindeki kadın başlığı üzerinde düşündüğü ve tartıştığının açığa çıktığını söyledi. Berktay, “Önemli olan bunu ilerletmek Blokun üzerinde daha fazla üzerine düşündüğü, tartıştığı içeriğinden anlaşılıyor. Daha ilerletilebilinir, derinleştirilebilinir. Kadın sorununun çözümü açısından olumlu buluyorum” diye konuştu.

İmece Kadın Sendikası Girişimi Aktivisti Serpil Kemalbay, Blok tarafından hazırlanan beyannamenin kadınlar için çok önemli olduğunu söyledi. Kemalbay, “Türkiye’nin çok acil bir toplumsal dönüşüme ihtiyacı var. Toplumsal dönüşüm için meclisin bir takım düzenlemeler yapması gerekiyor. Kadınlar olarak yapılan bu beyannameyi çok önemli ve değerli buluyoruz. Yıllardır bu ülkede kadınların önüne engeller konuldu. Bu beyanname bu engellerin kaldırılması için çok önemli ve etkili olacaktır” dedi. Beyannamede yer alan Eşitlik Bakanlığına değinen Kemalbay, “Türkiye’de yıllardır kadından sorumlu kadın ve aile bakanlığı var. Ama maalesef bu kadın bakanlığı şu ana kadar ne yaptığı ortada. Kadın cinayetlerine bile sessiz kaldı. Beyannamede yer alan Eşitlik Bakanlığı benim için çok önemli. Bir bakanlığın kurulması yetmez adına göre bu bakanlığın faaliyette yürütmesi gerekiyor. Blok’un önerdiği Eşitlik Bakanlığın gerektiği gibi sadece adıyla sınırlı kalmayıp kadın sorunlarında önemli yatırımlar yapacağına inanıyorum. Çünkü bu beyannameyi hazırlayanlar aşağıdan, katılımcı ve demokratik bir örgütlenmeyle çalışmalarını yürüten kişiler” şeklinde konuştu.

‘ANLAMLI VE DEĞERLİ’

Filmmor Kadın Kooperatifi Aktivisti Melek Özman ise, beyannameyi ilk yayınlandığı gün okuduğunu ve beyannamenin içeriğinden özellikle kadın başlığından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Özman, “Beyannameyi çok değerli ve anlamlı buldum. Bütün partilerin ayrı olarak kadın beyannamesi hazırlaması gerekiyor bence. Hazırlanan beyanname Türkiye’de kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm olacak maddeler taşıyor. Beyannamede en çok dikkatimi çeken Eşitlik Bakanlığı ve kadın cinayetlerini önlemek için yapılacak yasa düzenlemeleri” dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dersim seçimleri geleceğimizi belirleyecek

SONRAKİ HABER

1 buçuk ayda 2520'den fazla gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...