21 Haziran 2013 09:44

Darbe belgesine ‘devlet sırrı’ örtüsü

12 Eylül davasının 14. duruşması bugün Ankara Adliyesi 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Dava savcısının tayin edilmesi üzerine duruşma nöbetçi savcı ile açıldı. Duruşmada, darbe raporları olarak bilinen ve ‘devlet sırrı’ olduğu gerekçesiyle mahkeme ile paylaşılmayan Yurt-Kor (Yurt Koruma) belgelerinden ba

Darbe belgesine ‘devlet sırrı’ örtüsü
Paylaş
Birkan Bulut / Tamer Arda Erşin

Okunan kısmi bilgilerle ilgili söz alan müdahil avukatlar, Yurt Kor belgelerinin mahkeme ile paylaşılmamasını eleştirdiler. Avukatlar belgede yer alan “komünizm, iltica, Kürtçülük” gibi kavramlarla halkın bir iç düşman olarak tanımlandığını ifade ettiler.
Müdahil Avukat Kazım Genç, Yurt Kor belgelerinin neden devlet sırı olduğunu sordu ve 1977 yılının 1 Mayıs’ında Taksim’deki katliamla darbe hazırlıklarının çok önceden başladığına işaret etti.

BAĞIMSIZ YARGI İLE ÜLKE YÖNETİLEMEZMİŞ

Avukat Mehmet Horuş da 1977 ve 1985 yılları arasındaki dönemin darbe dönemi olduğunu söyledi. Mahkemeye sunulan belgelerin eksik olduğuna dikkat çeken Horuş, raporda “Sivil Koordinasyon” adında darbenin sivil uzantılarından söz edildiğini vurguladı. Bir darbe taslağının olduğunu ve belgelerde mevcut anayasal düzenle devam edilemeyeceğinden bahsedildiğini aktaran Horuş, raporla ilgili kendilerine verilen bilgilerde sıkça bağımsız yargı sistemiyle Türkiye’nin yönetilemeyeceğinin tekrarlandığını vurguladı. Darbe döneminde yapılan fişlemelere işaret eden Horuş, 1979 yılında haritalarla bölge bölge mezhep fişlemelerinin yapıldığını dile getirdi.

Avukat Arif Ali Cangı ise bugün yargı sisteminde yaşanan sorunların, o dönem yapılan hazırlıkların sonucu olduğunu belirtti. Cangı, Başbakanlık ve Meclisin devreye girerek belgelerin açıklanmasını talep etti.

Avukat Öztürk Türkdoğan sıkıyönetim ve sonrasında Devlet Güvenlik Mahkemeleriyle (DGM) düşmanca yargılamaların yapıldığını ifade etti. Kahramanmaraş’ta yapılan katliama, askerin neden müdahale etmediğini soran Türkdoğan, eksik olmasına rağmen eldeki belgelerin mütalaaya yeterli olduğunu dile getirdi.  

Müdahil Avukat Fikret Babaoğlu savcılığın siyasal iktidarın memuru gibi hareket ettiğini söyledi. Babaoğlu, “Kenan Evren müebbet cezası alsa bile 3700 sayılı Yasa’ya göre 10 yıl yatacak” dedi. Babaoğlu, iktidarın 12 Eylül anayasasıyla yetinmeyip, daha çok TOMA ve gaz bombası istediğini ifade etti.

DAVA 27 EYLÜLE ERTELENDİ

Sanık avukatları ise önceki taleplerini yineleyerek, kovuşturmanın genişletilmesini istediler. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının taleplerini, davaya yenilik getirmediğini belirterek reddetti.  Davada çokça tartışılan ve devlet sırrı olduğu gerekçesiyle paylaşılmayan Yurt Kor belgelerinin Genelkurmay Başkanlığından tekrar istenmesi talebi de reddedildi. Müdahil avukatların eksik olduğunu ifade ettiği belgelerde “Sivil Koordinasyon Grubu” ve “MGK Genel Sekreterliği Personeli” belgelerinin bulunmaması halinde Genelkurmay Başkanlığına yazı gönderilmesine karar verildi.

Sanıkların duruşmaya gelmesi talebi reddedilen duruşmada, SEGBİS sistemi üzerinden bağlantı kurulması için Adalet Bakanlığına başvurulması kararı verildi.Dava 27 Eylül 2013 tarihine ertelendi.


‘SİVİL SIKI YÖNETİM MAHKEMESİ’

Duruşma devam ederken, darbe mağdurları yine adliye önündeydi. Sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın mahkemeye getirilmemesine tepki gösteren mağdurlar, “Darbeci Evren’den 10 yaş büyük Berfo Ana ile kıyaslandığında iki darbe şefi mahkemeye rahat getirilebilirlerdi” dediler.  Mahkemenin 12 Eylül darbecileri nasıl yargılanamazı gösterdiğini vurgulayan mağdurlar, “Mahkeme heyeti sivil sıkıyönetim mahkemesini andırıyor” diye tepki gösterdiler. Polisin adliye önündeki yoğun güvenlik önlemleri de dikkat çekti. 4. Yargı Paketi ile tahliye olan Tahir Canan ile Hasan Gülbahar da adliye önündeydi.

Dava sonrası yapılan basın açıklamasında ise Avukat Fikret Babaoğlu duruşma sonucunun mağdurları tatmin etmeyeceğini ifade etti. Babaoğlu sanıkların suçlarının yargılanması yerine darbe yapılıp yapılmadığını tartışmasının hâlâ devam ettiğinin altını çizdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

NBR işçilerine destek artıyor

SONRAKİ HABER

Türkler davasında reddi hakim talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...