21 Haziran 2013 08:16

Nükleeri savunan Akıllı'ya MMO'dan soruşturma

Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ercüment Çervatoğlu, “Milli Park ve doğal SİT alanı statüsünde olan Kovada gölü çevresinde bir nükleer santral yapılması” yönünde açıklama yapan Isparta İl Temsilcileri Hasan Akıllı’yı kınayarak, hakkında soruşturma açtıklarını bild

Nükleeri savunan Akıllı'ya MMO'dan soruşturma
Paylaş

Çervatoğlu “Isparta İl Temsilcimizin, Odamızı hiçbir şekilde bağlamayan görüşlerini oda kurumsal kimliği ile yansıtmasını kınıyoruz” dedi. Oda görüşlerine aykırı, kişisel görüşlerini oda görüşü gibi sunan Akıllı için kurullarında inceleme başlattıklarını da açıklayan Çervatoğlu, “nükleer santral yapımına karşı olduklarını” ifade etti.

Akıllı’nın, Kovada gölü çevresinde bir nükleer santral yapılması yönündeki açıklamasının tamamen kendisine ait görüşler olduğunun altını çizen Çervatoğlu, “Odamızın bilimsel mesleki, kamusal konumunu da istismar ederek, sanki Odamızın da görüşleriymiş gibi yansıtmış ve açıkladığı görüşler bazı gazetelerde yer almıştır. Hasan Akıllı hakkında bu nedenle Odamızda gerekli işlemler başlatılmıştır” dedi.

‘DIŞA BAĞIMLILIĞI ARTIRAN BİR KARAR’

Oda olarak “Bir enerji biçimi ve türü olarak nükleer enerjiye bilimsel açıdan karşı çıkmadıklarını” belirten Çervatoğlu, “Ancak ‘Türkiye ile Rusya Arasında Akkuyu’da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşmayı Onaylayan Kanun’ çıktığı zaman da açıkladığımız üzere, AKP iktidarı, nükleer enerji gibi bilimsel ölçütlerin titizlikle ve planlı bir şekilde uygulanması gereken bir alanda ülke ekonomisi, ulusal, kamusal çıkarlar, çevre ve insan faktörlerini dışlayıcı, dışa bağımlığı artırıcı bir karara daha imza atmıştır” dedi.

ÇÖZÜM; YERLİ, YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Nükleer enerjinin, Türkiye’nin birincil enerji önceliği ve gereksinimi olmadığını belirten Çervatoğlu, Türkiye’nin elektrik üretiminde dışa bağımlılık oranının yüzde 60, toplam birincil enerji tüketiminde dışa bağımlılık oranının yüzde 73 olduğunu bildirdi. Yeni enerji kaynak arayışlarının, bu bağımlılığı azaltacak, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı alternatif enerji politikalarıyla karşılanabileceğini vurgulayan Çervatoğlu, “Bu açıdan Türkiye nükleer santralden elde edilecek enerjiden fazlasını sağlayacak yerli kaynak potansiyeline ve alternatif çözüm olanaklarına sahiptir. Ancak bu gerçekleri dile getiren TMMOB ve bağlı Odaların, bilim insanlarının, duyarlı kurum ve kuruluşların, ülke ve halk çıkarlarını esas alan çağrılarına kulaklar tıkanmakta, nükleer lobilerin kâr hırsları doğrultusunda kararlar alınmaktadır” dedi.

Çervatoğlu, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda etkin uygulamalar yapılmasını, linyit, hidrolik, rüzgar enerjisi, jeotermal ve güneşe dayalı elektrik üretim potansiyelinin harekete geçirilmesini istedi. Böylece birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azalacağını vurgulayan Çervatoğlu, bunun da serbestleştirme ve özelleştirmelerden vazgeçilmesini getireceğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘İkinci aşama resmen başladı’

SONRAKİ HABER

Almanya, Türkiye Büyükelçisi’ni çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...