21 Haziran 2013 09:48

‘İkinci aşama resmen başladı’

Bir süredir Hükümeti adım atmamakla eleştiren, Meclis tatil olmadan ikinci aşamaya ilişkin paketin en azından Meclise gönderilmesini isteyen BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş bu kez olumlu konuştu. Demirtaş, “Çözüm sürecinin ikinci aşamasının ilk resmi müzakeresini hükümetle gerçekleştirdik. Hükümet hazı

‘İkinci aşama resmen başladı’
Paylaş

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Gençlik Meclisi için gittiği Diyarbakır’da basın toplantısında umutlu konuştu.
Dün akşam saatlerinde BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken’le birlikte Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüşmelerine atıf yapan Demirtaş, bu görüşmeyi “hükümetle ilk resmi müzakere” olarak nitelendirdi.

‘AKP İLE DEĞİL, HÜKÜMET İLE GÖRÜŞTÜK’

Çözüm sürecinin ikinci aşamasının bir görüşmesi olan bu görüşmenin AKP ile değil hükümetle olduğunun altını çizen Demirtaş, “Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştük” dedi. “Bugüne kadar çok sayıda görüşme yaptık. Çözüm sürecinin ikinci aşamasında ilk resmi görüşmeyi yaptık. İmralı’ya bu hafta sonu gitmeyi planlıyoruz” diye konuşan Demirtaş, bu görüşmenin heyetler arası ve resmi bir görüşme olduğunu dile getirdi. Demirtaş görüşmede süreçle ilgili neler yapabileceklerini görüştüklerini de söyledi.

“İlk resmi görüşme oldu. Son yaptığımız görüşmede somut bir aşama kaydedememiştik. Biz de hükümetle görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bizim beklentimiz ikinci aşamada hükümetin sorumluluklarıyla ilgili ne düşündüğüydü” diyen Demirtaş, hükümetin bir çalışma yaptığının söylendiğini ama içeriğini bilmediklerini ifade etti. Demirtaş, “TMK’nın kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi, yol temizliği dediğimiz bazı öneriler sunduk. Haftaya bu çalışmalar tamamlanır ama Meclise gelir mi, gelmez mi bilmiyorum. Ama Parlamento kapanmadan teklif getirilmelidir” diye konuştu.


‘HÜKÜMETİN İRADE BEYAYINI GÖRELİM’

BDP Eş Genel Başkanları ile Grup Başkanvekilleri geçen Çarşamba akşamı Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşmüşlerdi. Edindiğimiz bilgilere göre BDP heyeti, 100 madde olarak verdikleri daha sonra 25 madde olarak revize ettikleri talepleri içeren demokratikleşme paketini görmek istediklerini söylediler. En azından hükümetin irade beyanını görmek istediklerini belirten BDP heyeti, 1 Temmuz’da Meclis tatil edilmeden önce bu paketin gönderilmesini, tatilin de kısa tutularak Meclisin çalışması gerektiğini söylediler.


‘İMRALI’YA BLOKAJ KALDIRILSIN’

BDP heyeti İmralı’ya gidiş-gelişler konusunda Hükümetin, özellikle Başbakanın uyguladığı blokajdan da şikayetçi oldular. BDP heyeti avukatların, ailenin, farklı heyetlerin İmralı’ya gidiş gelişleri ve BDP heyeti konusunda hükümetin bu blokajı kaldırmasını istedi. BDP heyeti, “Öcalan’ın bir müzakere süreci yürütürken dış dünya bağlantısını bir tek BDP heyeti ile sınırlanmış olması ve BDP’nin de hükümetin öngördüğü takvimler içerisinde gitmesinin büyük sıkıntı yarattığını söyledi. BDP “bu sıkıntılar aşılsın” dedi.

Bakanlar da bu önerileri değerlendireceklerini söylediler, kendilerinin çalışması olduğundan da bahsettiler. Ancak çalışmanın içeriği konusunda BDP heyetine bilgi vermediler. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay: Helikoptere ateş açıldı!

SONRAKİ HABER

Nükleeri savunan Akıllı'ya MMO'dan soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...