12 Mayıs 2011 11:29

Esad rejimini desteklemek

Hassan Kamel El Sabah’ın söylediği o müthiş ünlü şarkıyı sürekli dinlerdim. Aklıma yeniden geldi: “Ne ekersen onu biçersin” ve bu ünlü vecize bugün Suriye’de yaşananları anlatıyor. Suriye rejimi Lübnanlı belli grupları Suriye içinde sabotaj ve protestolar düzenlemesi amacıyla kışkırtırdı: &

Esad rejimini desteklemek
Paylaş
Nayla Tueni

Hassan Kamel El Sabah’ın söylediği o müthiş ünlü şarkıyı sürekli dinlerdim. Aklıma yeniden geldi: “Ne ekersen onu biçersin” ve bu ünlü vecize bugün Suriye’de yaşananları anlatıyor. Suriye rejimi Lübnanlı belli grupları Suriye içinde sabotaj ve protestolar düzenlemesi amacıyla kışkırtırdı: “Bizim Lübnanlı kardeşlerimizin kendi kendilerini ifade etme ve ülkenin yönetim şekli ile ilgili kaygılarını yüksek sesle dile getirme hakları vardır.”

Suriye Lübnan’ı Şam hattına çekme amacıyla benzer pozisyonlar işgal eden yetkilileri görmezden gelirken, yüksek rütbeli mevkilere ulaşmış Lübnanlı yetkililer hakkında Amerikan ve İsrail desteği aldıkları iddiasında bulunurdu.
Suriye’de yaşananlardan şeytani bir zevk almıyoruz çünkü bu bizim yaptığımız türden bir şey değil. Nasıl bedel ödediğimizin hiçbir önemi yok ama zamanında biz de Suriye rejimiyle onurluca direnerek karşı karşıya kalmıştık.

Özellikle Suriye rejimi ve onun müttefiklerinin ellerinde canlarını kaybetmiş Lübnan medyasının şehitlerini anımsayalım. İşlerimizle ilgili müdahalelere bir süre katlanmak zorunda kaldık. Bizler şu an müdahaleyle karşı karşıya değiliz çünkü nefret edeceğimiz bir şey de kalmadı. Mücadeleyi denedik ve kazandık. Şimdi sadece basit bir soru soruyoruz: “Suriyelilerin memnuniyetsizliklerini ve değişim taleplerini dile getirme hakları yok mu?

Zamanında, Lübnan’a sıra geldiğinde Suriye rejimi tarafından bu kelimelerin nasıl da içtenlikle dile getirildiğini fakat kararlı rejimin varlığını zorla ayakta tutulması sırasında ise nasıl da çiğnendiğini merak ediyorum. Bütün diktatör rejimler gibi Suriye’de de rejime destek vermeyen insanlar için yer yok.

Dış destek konusu nedir? Gazeteleri okuduğunuz zaman İsrail’in sınırlarını 40 yıl boyunca korumuş olan  Esad rejiminin devrilmesiyle ilgili ne kadar kaygılı olduğuna tanık oluyorsunuz. ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton’ın Esad’ın gücünü korumasını garanti eden reform dizisinin hayata geçirilmesi konusunda Suriye rejimini nasıl zorluyor olacağını göreceksiniz.

Bu rejimler Suriye rejimini daima kınamamışlar mıydı? Şimdi onu niye destekliyorlar?

Onlar neden Tunus’ta Mısır’da ve Libya’da yaptıkları gibi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a acilen istifa et ve iktidarı terk et çağrısı yapmıyorlar?

Bir çok soru var ama tatmin edici cevaplar yok. Biz ülkemizde Suriye rejimini destekleyen yetkililerden açıklama yapmalarını istiyoruz. Eğer Suriyelilerin Tunuslular ve Mısırlılar gibi kendi kaderlerini tayin haklarının var olduğuna inanıyorsanız onlara izin verin de kendilerini anlatsınlar. Amerikan müdahalesini istemiyorsanız bırakın da anlatsınlar.

Ve izin verin yüksek sesle anlatsınlar.

*Al-Arabiya News
 

ÖNCEKİ HABER

‘Seni çılgın, hadi oradan (!)’ Demeye, TMMOB Mitingine…

SONRAKİ HABER

NATO bir kız çocuğunu öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...