20 Haziran 2013 03:55

Taammüden cinayet

Milas’ın Güllük beldesinde metan gazı zehirlenmesinden 7 işçinin yaşamını yitirdiği atık su arıtma tesisinin Makina Mühendisleri Odasının sakıncalı raporuna rağmen faaliyetini sürdürdüğü ortaya çıktı.Makina Mühendisleri Odası Milas Temsilcisi Onur Onay, tesisin çalışmasının sakıncalı olduğuna dair r

Taammüden cinayet
Paylaş

Makina Mühendisleri Odası Milas Temsilcisi Onur Onay, tesisin çalışmasının sakıncalı olduğuna dair rapor hazırladığını belirterek “Makina Mühendisleri Milas Temsilciliği olarak tesisle ilgili bilirkişi raporu hazırladık. Tesisin çalışmasının sakıncalı olduğunu raporla belirttik. Borularla taşınan suya deniz suya karıştırıldığına dair rapor sunduk. Tesisin geçici kabulü bile yapılmaması gerekliydi. Tesisin çalışmasının sakıncalı olduğuna dair raporu yetkililere verdik. Burada büyük ihmaller var. Denizli şubemiz ihmalleri araştırıyor.” dedi.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Metan gazı patlaması sonucunda 7 işçinin yaşamını yitirdiği olaya vatandaşlar büyük tepki gösterdi. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin ihmal edildiğini belirten vatandaşlar; “Firma gerekli önlemleri almadı. Bir hafta önce işe başlayan genci bile bile ölüme götürdüler. İşçilere gaz maskesi verilmedi. Alarm cihazı yok. Buradan başta Başbakan olmak üzere tüm bakanlara çağrıda bulunuyoruz. Bu işin peşini bırakmasınlar.” diye tepki gösterdi.


HAYATINI KAYBEDEN 5 İŞÇİ TOPRAĞA VERİLDİ

Milas'a bağlı Güllük beldesinde atık su arıtma tesisinde metan gazı zehirlenmesinden yaşamını yitiren 7 işçiden 5’i için önceki gün cenaze töreni düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde 5 işçinin yakınları gözyaşlarına boğuldu.İki kişinin cenazeleri ise sabah saatlerinde İstanbul ve Konya’ya gönderildi.

Metan gazı zehirlenmesinden yaşamını yitiren 7 işçiden Mustafa Yüksel Kum, Fikret Özdemir, Hasan Özgür, Mevlüt Özbakır ve Serkan Miral’ın cenazeleri Güllük’te toprağa verildi. Mustafa Öztürk’ün cenazesi memleketi İstanbul’a, Özcan Özkan’ın cenazesi de Konya’ya gönderildi.


‘METAN ÖNLEM ALINMADIĞI İÇİN ÖLDÜRÜYOR’

Maden Mühendisleri  Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, metan gazının değişik iş alanlarında görülmeye ve artmaya başladığına vurgu yapılarak, çalışanların bundan etkilenmemesinin mümkün  olmadığı kaydedildi. Metan gazının havadan hafif, boğucu ve patlayıcı bir gaz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, havalandırma yapılmayan yerlerde özellikle riskin büyüyerek arttığı belirtildi. Metan gazıyla mücadelenin, çok özel bilgi, deneyim ve donanım gerektirdiğine işaret edilen açıklamada, metan gazı patlamasının en birincil nedeninin ihmal olduğu vurgulandı.

‘BELEDİYELER ASLİ GÖREVİNİ YAPMIYOR’

Açıklamada, metan gazı patlamasıyla ilgili ihmal ve yapılması gerekenler şu şekilde belirtiliyor: “Havalandırmanın yapılmadığı ve metan gazı birikimine neden olunan yerlerde, metan gazı ölçüm cihazının kullanılmaması , risk analizinin yapılmaması, çalışanların olası risklere göre eğitilmemesi, iş güvenliği ekipmanlarının (ferdi koruyucu gaz maskesi, oksijen maskesi vb.) kullanılmaması, denetimlerin yeterince yapılmaması ve kamu kurumu olan belediyelerin asli görevlerini taşeronlaştırarak hizmet alması gibi nedenler faciaları doğurmaktadır”. Metan gazı ile mücadele için yapılacak çalışmalarda konusunda uzmanlaşmış mühendislerin çalıştırılması gerekliliğine vurgu yapılan açıklamada, akademik eğitim ve  iş deneyimleri gereği, maden mühendislerinin  bu konuda yetkinleşmiş olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, Maden Mühendisleri Odası olarak benzer kazaların yaşanmaması için her türlü bilgi ve deneyim desteğinin verileceği belirtildi. (HABER MERKEZİ)    

ÖNCEKİ HABER

Her yer Gezi

SONRAKİ HABER

Çarşı’ya 2 tutuklama; binlerce destek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...