09.06.2026 17:26

Tezcan Galvaniz işçisinin riskli görevlendirmeye itirazı haklı bulundu

Kocaeli 5. İş Mahkemesi, Tezcan Galvaniz işçisi E.T.’nin, daha riskli bir birime görevlendirilmesine itiraz ettiği gerekçesiyle verilen 2 yevmiyelik disiplin cezasını iptal etti.

Tezcan Galvaniz işçisinin riskli görevlendirmeye itirazı haklı bulundu

Tezcan Galvaniz'de işçilerin altında çalışmak zorunda kaldığı bobinler (Fotoğraf: Evrensel)

Hasret Gültekin Kozan
[email protected]


Kocaeli – Kocaeli 5. İş Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Tezcan Galvaniz çalışanı E.T. hakkında şirket disiplin kurulunca verilen “2 yevmiye ücret kesme” cezasının iptaline hükmedildi. Mahkeme, davanın kabulüyle birlikte disiplin cezasını ortadan kaldırdı. Kararın gerekçesinin bir ay içinde yazılması beklenirken, taraflara iki haftalık istinaf yolu açık bırakıldı.

Dava, işçinin daha önce çalıştığı “temper” biriminden, iş sağlığı ve güvenliği açısından daha riskli olduğu belirtilen “hadde” birimine görevlendirilmesi üzerine başladı. E.T., görev değişikliği için rızasının bulunmadığını, yeni görev için gerekli eğitimleri almadığını ve bu nedenle görevi üstlenemeyeceğini belirterek itiraz etti. Bunun üzerine işveren tarafından disiplin kuruluna sevk edilen işçi hakkında 4 Temmuz 2025 tarihinde iki yevmiye para kesme cezası uygulandı.

Mahkeme sürecinde bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi ek raporunda, işçiye verilen yeni görevin mevcut iş tanımı ve eğitimler kapsamında “muadil” sayılıp sayılamayacağına ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Davalı Tezcan Galvanizin avukatı bilirkişi raporunu hatalı bularak, “Her iki iş de baştan davacının görev tanımına alınmış, gerekli eğitimler verilmiştir. İşçi görevi kabul etmediği için eğitim aşamasına geçilememiştir” savunmasını yaparken, yeni bir bilirkişiden rapor alınmasını talep etti.

Davacı avukatı ise “Verilen işin muadil olması tehlikeli olmadığı anlamına gelmez. Müvekkil mağdur durumdadır. İşlem usulsüzdür” diyerek davanın kabulünü istedi.

Mahkeme, tarafların beyanları ve dosya kapsamındaki bilirkişi raporları ışığında tahkikatın tamamlandığına karar verdi. HMK 321/2 maddesi uyarınca gerekçeli kararın bir ay içinde yazılacağı belirtildi. Mahkeme heyeti, oy birliğiyle disiplin cezasının iptaline hükmetti.

Mahkeme kararı sonrası tarafların tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yoluna başvurma hakkı bulunuyor.

09.06.2026 13:49 / Güncelleme: 15:11

Öğrenci affı iddiası gündemde: Teklif kimleri kapsıyor, ne zaman yürürlüğe girecek?

1 Temmuz 2022'den sonra üniversiteyle bağı kopanları ve kayıt yaptıramayanları kapsayacağı öne sürülen yeni af düzenlemesinin, 2026-2027 eğitim yılında yürürlüğe gireceği iddia edildi.

Öğrenci affı iddiası gündemde: Teklif kimleri kapsıyor, ne zaman yürürlüğe girecek?

Fotoğraf: Dom Fou/Unsplash

09.06.2026 12:12

Epstein davasında yeni gelişme: Modellik ajanslarının paravan yapıldığı ortaya çıktı

Washington Post'un ulaştığı 100'den fazla e-posta yazışması, Epstein'in modellik sektörünü aktif kullandığını gösterdi. New York, İsveç ve Rusya'daki ajans temsilcilerinin Epstein ile düzenli iletişimde olduğu ve fotoğraf paylaştığı belgelendi.

Epstein davasında yeni gelişme: Modellik ajanslarının paravan yapıldığı ortaya çıktı

Fotoğraf: Wikimedia Commons

09.06.2026 13:07

İsrail'den Lübnan'a hava saldırıları: 13 kişi yaşamını yitirdi

İsrail ordusu, Nebatiye ve Sur başta olmak üzere Lübnan'ın güneyindeki birçok bölgeyi hedef aldı. Saldırılarda 13 kişi hayatını kaybederken, arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

İsrail'den Lübnan'a hava saldırıları: 13 kişi yaşamını yitirdi

Fotoğraf: AA

09.06.2026 10:37

Mansur Yavaş'tan Kemal Kılıçdaroğlu'na çağrı: Bu evin zarar görmemesi hepimizin sorumluluğu

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, mahkeme yoluyla CHP Genel Başkanlığına atanan Kemal Kılıçdaroğlu'na seslenerek, partinin kurumsal kimliğinin korunması gerektiğini savundu, "birlik" ve "sağduyu" çağrısı yaptı.

Mansur Yavaş'tan Kemal Kılıçdaroğlu'na çağrı: Bu evin zarar görmemesi hepimizin sorumluluğu

Fotoğraf: ANKA

09.06.2026 13:38

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yargıtay'dan yıllık izin hesabına ilişkin emsal karar

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yıllık ücretli izin süresine denk gelen hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerinin izin hesabına dahil edilemeyeceğine hükmetti.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Yargıtay'dan yıllık izin hesabına ilişkin emsal karar

Fotoğraf: Unsplash

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
09.06.2026 09:36 / Güncelleme: 09:50

Rahmi Koç’un Kürt kadın 'fıkrasına' gülen Binali Yıldırım'dan açıklama

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un Kürt kadınlarını hedef alan sözlerine gülen Binali Yıldırım'ın, "Ben orada ne dediğini anlamadım. Çevredekiler gülünce ben de nezaket gereği güldüm" dediği aktarıldı.

Rahmi Koç’un Kürt kadın 'fıkrasına' gülen Binali Yıldırım'dan açıklama

Fotoğraf: Ekran görüntüsü

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!