19 Haziran 2013 10:26

Obama Berlin'de bu kez protestoyla karşılandı

2008’de başkanlık koltuğuna oturmadan önce Berlin’de 200 bin kişinin katıldığı bir miting yapan ABD Başkanı Barack Obama, bu kez protestoyla karşılandı. G 8 Zirvesi’nin yapıldığı Kuzey İrlanda’dan Berlin’e gelen Obama’ya karşı çok sayıda örgüt tarafından çağrısı yapılan gösteriye 500 kişi katıldı.

Obama Berlin'de bu kez protestoyla karşılandı
Paylaş

Sol Parti Federal Parlamento milletvekillerinin de destek verdiği eylemde, kısa bir süre önce ABD Ulusal Güvenlik Örgütü’nün (NSA) internet üzerinden dünyanın her tarafından bilgiler topladığını deşifre eden eski ajan Edward Snowden, Wikileaks’e bilgileri sızdırdığı için yargılanan Bradley Manning ve uzunca bir süredir cezaevinde tutulan insan hakları savunucusu ve gazeteci Mumia Abu Jamal’e destek verildi.

PRISM PROTESTOSU

Obama’ya karşı bugün de dinleme programı “Prism” nedeniyle de bir eylem düzenlendi.

Daha başkanlık koltuğuna oturmadan önce Brandenburg Kapısı’nda bir seçim mitingi düzenleyen Obama, başkan olarak geldiğinde ise seçkin konuklarla bir araya gelmeyi tercih etti.

Resmi temaslarına bu sabah başlayan Obama ilk önce Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından kabul edildi. Ardından Başbakanlık Dairesi’nde Başbakan Angela Merkel ile bir araya gelen Obama ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Görüşme sırasında Merkel, ABD istihbarat örgütü NSA’nun internet üzerinden kişisel bilgileri ve görüşmeleri kaybetmesine ilişkileri sarsmayacak şekilde yumuşak bir eleştiride bulundu.

Ancak, Obama ortak basın toplantısında açık bir şekilde Merkel’in eleştirilerini geri çevirerek “Prism” programının uygulamaya konulmasını savundu. Programın ABD yargısının onayıyla yürürlüğe koyduklarını ve bugüne kadar olumlu sonuçlar aldıklarını söyleyen Obama, bu program sayesinde Almanya’ya yönelik 50 saldırı planını da önlediklerini ileri sürdü.

Merkel-Obama görüşmesinde ABD ile Avrupa arasında imzalanması öngörülen Serbest Ticaret Antlaşması da ele alındı. Her iki lider anlaşmanın yürürlüğe girmesi durumunda Atlantik’in iki yakasında milyonlarca kişiye yeni iş yeri açılacağını ileri sürdü.
Obama Berlin’deki görüşmelerini Brandenburg Kapısı’nda davetlilere yaptığı bir konuşmayla tamamladı. 25 saat boyunca Berlin’de kalan Obama nedeniyle meclis ve hükümet binalarının olduğu bölge ile Brandenburg Kapısı çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Uluslararası Konferans’tan Türkiye ile dayanışma mesajı

SONRAKİ HABER

‘Tecavüze sessiz kalma’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa