18 Haziran 2013 14:40

Maslak’taki Fatih Ormanı talana hazırlanıyor…

Fatih Ormanı’nda yer alan Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı İstanbul Orman İşletme Müdürlüğünün yerleşkesinde bulunan idari, sosyal tesis, konut, okul ve cami gibi yapılar 180 bin metre karelik bir alan. Bu alana ek olarak müdürlüğün 175 bin metre kareye daha ihtiyaç duyduğunu öğrendik. Bu ihtiyaç duyulan

Maslak’taki Fatih Ormanı talana hazırlanıyor…
Paylaş
Yusuf Gürsucu

14 Haziran günü polis ordusu eliyle gezi parkına hunharca saldırı düzenleyerek çoluk çocuk birçok insanın yaralanması hatta ölmesi pahasına park “işgal” edildi. Evet, işgal vurgusunu özellikle yaptık. Çünkü yaşam alanını savunmaya çalışanların elinden alınmak istenen bir avuç toprak ve ağaç bizlerin geleceğini simgeliyordu.   
Bugüne kadar milyarlarca ağacın kapitalizmin birikimi için yok edildiğini ve artık orman fakiri bir ülke olduğumuz perde immiş gözlerden saklanmaya çalışıyor. İki milyar küsur ağaç diktiklerini söyleyerek ormanları koruduklarını sözde göstermeye çalışıyorlar. 3. havalimanı için kuzey ormanlarında 1 milyonu aşkın ağaç kesilmesi gerekiyor, oysa bu ormanlar İstanbul’un en önemli ve en büyük su havzalarına sahip bir bölge. Avrupa ve Anadolu kıyısında ki aynı ormanlardan 3. Köprü nedeniyle 3 milyona yakın ağacın kesileceğini, bunun dörtte birinin yani 750 bin adet ağacın şu ana kadar kesildiğini biliyoruz.

TÜRKİYE BİR RANT BAHÇESİ OLDU

Meclis gündemine gelmeyi bekleyen yeni bir kanun tasarısı ile ormanların tamamının işletmeye açılacağı turizm vb. amaçlı yapılaşmalara 29 yıllığına izinlerin verileceği, orman havzalarında ki yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kullanımı ya da satışının DSİ eli ile yapılacağı vb. gibi birçok madde ile “Milyarlarca fidan dikenler” yani fideciler tarafından gerçekleştiriliyor. Ali Ağaoğlu’nun at üzerinde dolaşarak pozlar verdiği Maslak ormanları orman bakanlığının desteği ile rant alanı haline getirilirken bu kadar rant onları kesmiyor ve tüm Türkiye ormanları metalaştırılıp ticarileştiriliyor.
Devrimci-Demokrat Orman, Orman Endüstri ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri İstanbul Gurubundan arkadaşlar bir çağrıda bulunmuşlar. Çağrı şöyle “Sesimizi duyan herkesi bu talana karşı, ormanlarımıza / geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz…” Yine aynı arkadaşların paylaştığı bilgilerle öğrendiğimiz bu gelişmeler yaşamı, doğayı savunan her kesimce dikkate alınmalı ve yapılacak yeni çağrılara duyarlı olunmalıdır.
Gezi parkı mücadelesinden öğrendiklerimizle Maslak ormanları ile 3. Köprü ve 3. Havalimanı için kesilmek istenen 4 milyona yakın ağacın yaşadığı kuzey ormanlarının korunması noktasında ve tüm Türkiye’de yaşanan saldırılar karşısında yürütülen mücadeleler içinde çok önemli bir deneyimle donandık. 

*HDK Ekoloji Komisyonu Üyesi

ÖNCEKİ HABER

En temel haklarımız için alanlardayız

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Atma Recep din kardeşiyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...