18 Haziran 2013 10:35

RSF, polise tepki gösterdi

ULUSLARARASI Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Gezi direnişinin başladığı günden bu yana “Gazetecilere yönelik gelişen sistemli saldırı ve gözaltıları kesin bir dille kınadığını” açıkladı. Açıklamada “Gittikçe sistemli bir hal alan polis şiddetinden derin endişe duyuyoruz. Bu sertlik, kamu düzenini sağlamaktan z

RSF, polise tepki gösterdi
Paylaş

ULUSLARARASI Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Gezi direnişinin başladığı günden bu yana “Gazetecilere yönelik gelişen sistemli saldırı ve gözaltıları kesin bir dille kınadığını” açıkladı. Açıklamada “Gittikçe sistemli bir hal alan polis şiddetinden derin endişe duyuyoruz. Bu sertlik, kamu düzenini sağlamaktan ziyade sınır tanımayan bir intikama işaret ediyor. Gazetecilerin kendilerini korumakla görevli polislerin kasıtlı saldırılarını uğraması, görev yapmalarının engellenmesi ve dövülmesi kabul edilemez. Yasa dışı gözaltılar derhal sona erdirilmeli, yetkilerini kötüye kullananlar hakkında soruşturma açılmalıdır. Yetkililer bu tür davranışları açık bir şekilde kınamalı ve konuşmalarında gazetecileri günah keçisi olarak göstermemeliler” denildi.
RSF 16 Haziranda sekiz basın çalışanının gözaltına alındığını, saldırıların 15 Haziran gecesinden itibaren tırmandığını, habercilerin operasyon mekanlarından uzak tutulduğunu ve sarı basın kartı taşımayan habercilerin Taksim Meydanı’na girişine izin verilmediğini belirtti.

RSF verilerine göre gazetecilerin maruz kaldıkları uygulamalar şöyle:
* 11 Haziranda Gezi Parkı yakınında fotoğraf çeken BBC’in Pictures Foto Muhabiri ABD’li Gazeteci Jake Price atılan bir cismin hedefi oldu.
* 11 Haziranda Zaman Gazetesi Haber Müdürü İbrahim Doğan, polisin attığı göz yaşartıcı bomba kapsülünün koluna çarpması sonucu yaralandı. Taksim İlkyardım Hastanesine kaldırılan gazetecinin kolu kırıldı.
* 11 Haziranda Zaman gazetesinden Cihan Acar ve Milliyet’ten Can Şişman da, gaz bombası kapsülüyle yaralandılar. Acar’ın kolu kırılırken diğerinin başına dört dikiş atıldı.
* 11 Haziranda, Kanada’daki CBC kanalına çalışan Sasa Petricic ve Derek Stoffel, Taksim Meydanı’nda görev yaparken gözaltına alındılar. Gazeteciler bir gün gözaltında kaldılar.
*  14 Haziranda Taksim Meydanı’nda polis araçlarının görüntüsünü alan Rus Gazeteci Arkady Babtchenko saldırıya uğradıktan sonra gözaltına alındı. Geceyi gözaltında geçiren gazeteci, ayaklarına aldığı darbeler nedeniyle zorlukla yürüyebiliyor.
* 15 Haziran gecesi çatışmaları izleyen Russia Today Gazetesi Muhabiri Alexandra Bondarenko, ayağına gele plastik bir mermiyle yaralandı. Portekiz’de çıkan Publico Gazetesi Muhabiri Paulo Moura ise, 16 Haziranda polis saldırısına uğradı.
*  Tanıklara göre gazeteciler, hafta sonu Ankara Kızılay’daki eylemleri izlerken polisin biber gazlı saldırısının hedefi oldular.
*  Çok sayıda haberci çektikleri görüntüleri silmeye zorlandı. Polis, 15 Haziran gecesi Harbiye’de çatışmaları ve müdahaleleri izleyen Akşam Gazetesi Foto Muhabiri Cem Türkel’i çektiği fotoğrafları silmeye zorladı.
*  16 Haziranda İMC TV Editörü ve Kameramanı Okan Altunkara, Doğan Haber Ajansı (DHA) Muhabirleri Ferhat Ulusağlar ve Uğur Can, Ulusal Kanal Kameramanı Emre Fidan, Aydınlık Gazetesi Muhabiri Aslan Sahan, İtalyalı Foto Muhabir Daniele Stefanini gözaltına alındı. Can ve Altunkara kısa sürede serbest bırakılırken Uludağlar ancak 17 Haziranda serbest bırakıldı.
*  DHA, sarı basın kartı bulunmayan birçok gazetecinin gözaltına alındığını abonelerine geçti. Hürriyet gazetesi de, benzer olayları derleyen bir videoyu yayına koydu.
*  Britanyalı bağımsız bir gazeteci, RSF’ye 16 Haziran gecesi gözaltına alınarak Osmanbey’de üç saat süreyle gözlem altında tutulduğunu açıkladı. Emniyet görevlileri, gazeteciye ait fotoğraf makinesini ve mikrofonunu ancak içindekileri sildikten sonra iade ettiler. Gazetecinin not defteri ve basın kartı iade edilmedi.
*  Gazeteci Eylem Düzyol, 16 Haziranda bazı semtlerde fotoğraf çektikten sonra meslektaşı Fulya Atalay ile birlikte coplu saldırıya uğradı. Düzyol, olayı, “Sabahtan beri gözlerinin önünde çalışıyorduk. Pekala gazeteci olduğumuzu biliyorlardı. İkna etmek için basın kartımı bile gösterdim ama bize vurmaya devam ettiler” sözleriyle açıkladı.
* 16 Haziranda Today’s Zaman ‘dan Abdullah Ayasun, twitter’dan basın kartını göstermesine karşın polislerin yüzüne vurduklarını, yere yatırıp neredeyse kolunu kırdıklarını duyurdu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Akif Beki, 3 dakikada çark etti

SONRAKİ HABER

TGS: Medyaya yönelik sürek avı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...