17 Haziran 2013 12:12

Saldırıya öfke her yerde

15 Haziran’da polisin Taksim’deki Gezi Parkı’na saldırarak kalan çadırları kaldırmasına, Almanya’nın pek çok kentinde tepki gösterildi. Saldırının yapıldığı gece spontan bir şekilde kent merkezlerinden yapılan gösteriler, bir çok kentte sabaha kadar devam etti. Bazı kentlerde ise eylemler çadırlarda devam etti.

Saldırıya öfke her yerde
Paylaş

Saldırıdan hemen sonra Köln’de bir araya gelen 1500 kişi, Dom Kilisesi yanında bir araya gelerek Ebertplatz’a kadar yürüdü. Pazar günü yine Dom Kilisesi’nin yanındaki merkez tren istasyonunun önünde bir araya gelen göstericiler yaptıkları konuşmalarda polisin saldırısını kınadılar. DİDF Genel Başkanı Özlem Alev Demirel, Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili Arif Ünal, Sol Parti Köln Belediye Meclisi Grubu Başkanı Jörg Dietjen ve değişik örgütlerin temsilcileri konuşmalar yaptılar. Göstericiler, daha sonra Rudolfplatz’a kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Pazar günü Hamburg’da ise aralarında DİDF ve AABF’nin olduğu çok sayıda örgüt tarafından Türkiye Başkonsolosluğu önünde bir eylem yapıldı. Eyleme çok sayıda insan katıldı. Krefeld’de yapılan eyleme ise 400 kişi katıldı.
Pazar günü DİDF’in çağrısıyla 15 ayrı kentte dayanışma eylemleri gerçekleştirildi.

BÜYÜK GÖSTERİ CUMARTESİ GÜNÜ

Öte yandan Avrupa’da Taksim’le dayanışma amacıyla yapılan protesto gösterileri önümüzdeki Cumartesi günü Köln’de büyük bir gösteriye dönüşecek. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) tarafından çağrısı yapılan ve pek çok örgütün de destek vermesi beklenen eyleme onbinlerce kişinin katılması bekleniyor.

SOL PARTİ: HER YER TAKSİM

Hafta sonu Dresden’de genel kongresini toplayan Almanya Sol Partisi, Türkiye’deki Taksim direnişiyle dayanışma kararı aldı. Yapılan açıklamada, Taksim’de oraya çıkan ve bütün Türkiye’ye yayılan harekete tam destek verilirken, basına, muhalif güçlere ve protestoculara yönelik yapılan saldırılar kınanarak, “Türkiye’nin Erdoğan tarafından neoliberal ve otoriter-İslamist bir dönüşümü durdurulmalı. Devlet terörünün sorumluları yargı önüne çıkarılsın. Federal Hükümet’ten isteğimiz Türk devletiyle istihbarat, polisiye ve askeri düzeyde yapılan bütün işbirliğine son verilsin. Türkiye’ye silah satışı durdurulsun, Patriot raketleri geri çekilsin” denildi.

HAMBURG'DA 80 MİLLETVEKİLİNDEN ORTAK ÇAĞRI

80 Hamburg eyalet milletvekili Gezi Parkı eylemlerine ilişkin bir açıklama yayımladı. Polisin eylemcilere dönük sert saldırısının ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının yarattığı rahatsızlığa dikkat çekilen açıklamayı 80 Eyalet milletvekili imzaladı. Yapılan açıklamada Gezi Parkı’ndaki eylemcilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale edildiği belirtilerek, Türk polisinin vahşice saldırısının kabul edilemez olduğunu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca siyasi liderlere de çağrı yapılarak, “Türkiye’deki siyasi liderler sözlü açıklamalarında provakasyona yer vermemeye dikkat etmelidirler” şeklinde yer verildi.

CDU milletvekillerinin katılmadığı, 80 eyalet milletvekili imzasını taşıyan açıklamaya eyalet meclisinde bulunan Türkiye kökenli Mehmet Yıldız, Cansu Özdemir, (Die Linke), Kazim Abacı, Metin Hakverdi, Ali Şimşek (SPD), Filiz Demirel (Yeşiller) milletvekilleri de imza attılar.

İSVEÇ

İsveç Parlamentosu’nda yer alan yedi siyasi partinin milletvekili düzeyinde temsil edildiği “Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi” Başkanı ve Sol Parti Milletvekili Jacob Johnson, Türkiye’deki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtti ve Gezi Parkı’na yönelik polis müdahalesini  protesto ettiklerini söyledi. Evrensel’e konuşan  Johnson, “Meşru talepleri için gösteri hakkını kullanan insanlara yönelik polis terörünü şiddetle protesto ediyoruz ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” dedi.

Taksim ve Türkiye’nin diğer illerindeki polis saldırılarını İsveç Parlamentosunun gündemine getirdiklerini hatırlattıktan sonra “Biz Türkiye’deki gelişmeleri izlemeye devam edecek ve konuyu yeniden parlamentonun gündemine getireceğiz. Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen ve İsveç’le iyi ilişkileri bulunan Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesine sessiz kalamayız”  şeklinde konuştu.

KKTC

Gezi Parkı eylemcilerine destek için Lefkoşa’da yüzlerce kişi bir araya geldi. Birçok sendika ve kitle örgütünün de destek verdiği eylem, vatandaşların Kuğulu Park’ta toplanmasıyla başladı. Kıbrıslılar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne doğru sloganlar atarak yürüdü. Eylemde “Her yer Taksim, her yer direniş, hepimiz besleme hepimiz çapulcuyuz.” sloganları atıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şair Enis Akın nerede?

SONRAKİ HABER

Gezi’den Ortadoğu’ya yansıyanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...