17 Haziran 2013 07:07

TZOB: Tarım arazileri imara açılmasın

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin imara açılmamasını istedi. Bayraktar, “TZOB olarak birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin imara açılarak, bu alanlarda sanayi ve yerleşim yerleri yapılmasını tam bir felaket olarak nitelendiriyoruz.” dedi.Bayraktar, teknolojinin gelişimi ve nüf

TZOB: Tarım arazileri imara açılmasın
Paylaş

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım arazilerinin imara açılmamasını istedi. Bayraktar, “TZOB olarak birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin imara açılarak, bu alanlarda sanayi ve yerleşim yerleri yapılmasını tam bir felaket olarak nitelendiriyoruz.” dedi.

Bayraktar, teknolojinin gelişimi ve nüfus artışı ve tüketici alışkanlıklarının değişmesi gibi sebeplerle, gıda, giyim, enerji ürünlerine insanoğlunun ihtiyacının hiçbir zaman olmadığı kadar arttığını belirtti. Bayraktar, buna karşın bilinçsiz ve çarpık kentleşmenin arttığına, ihtiyacı karşılayabilmek için daha fazla sanayi bölgesi yapımı yoluna gidildiğine, kara ve demir yollarının genişletilerek ulaşımı rahatlatma çabasında bulunulduğuna ve turizmin gelişmesine paralel olarak tesis yatırımlarının çoğaldığına, bütün bunların özellikle kalabalık bölgelerde ve sahil kesimlerinde doğayı son derece olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR

Tarım toprakları için en temel ve devam etmekte olan sorunun amaç dışı kullanımı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, şunları dile getirdi: “Tarım arazilerinin nüfusa bağlı olarak giderek azalması nedeniyle gelecekte yaşanması muhtemel açlık tehlikesi, tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanımının sağlanmasının ne kadar gerekli ve önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Tarım topraklarının verimliliğinin artırılması suretiyle, tarımsal üretim belli bir noktaya kadar artırılabilir. Ancak belirli bir miktardan sonra, tarımsal üretimi artırmak, tarım alanının artırılmasıyla mümkündür. Gelecekte su ve gıda savaşlarının çıkma ihtimalini tartışan bilim adamlarının bu fikrini, sadece gerçeklerden uzak felaket senaryosu olarak değerlendirmek yerine, söz konusu görüş üzerinde bir daha düşünmenin yararlı olacağına inanıyoruz. Bugün dünyada 868 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu, yani 8 kişiden birinin tok olmadığı gerçeğini göz önüne alarak, tarıma ve dolayısıyla tarımsal üretimi yaptığımız toprağa daha çok önem vermemiz gerektiği aklımızdan çıkarmamalıyız.” (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

TOMA’dan sıkılan su Mecliste

SONRAKİ HABER

Her yer Gezi, her yer eylem alanı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa