17 Haziran 2013 08:44

Emekçiler grevde

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB(Türk Diş Hekimleri Birliği), AKP iktidarının Gezi Parkı direnişi ekseninde Türkiye genelinde sürdürdüğü şiddete karşı bugün greve çıktı. Emekçiler bulundukları şehirlerin merkezi meydanlarında yürüyüş yapacak.Grev kararı dün TTB'de açıklandı. TTB Genel Başkanı

Emekçiler grevde
Paylaş

Grev kararı dün TTB'de açıklandı. TTB Genel Başkanı Özdemir Aktan, “Taksim Gezi Parkı’nın ranta kurban edilmesine karşı gelişen yurttaş duyarlılığını polis terörü ile bastırmaya kalkışan AKP iktidarı Türkiye halkının vicdanının, hak ve adalet arayışının güçlü duvarına çarptı” dedi.

Aktan, AKP’nin halkın bu onurlu tepkisine “devlet terörü” ile karşılık verdiğine işaret ederek, “Hak ve adalet isteyen insanlarımız öldürüldü, onlarcası sakat bırakıldı, binlercesi yaralandı” dedi. Halkın direnişini kıramayınca AKP iktidarının halkın tepkisini gayrı meşru gösterme gayretine girdiğine dikkat çeken Aktan, kimsenin bu oyuna gelmediği ve AKP iktidarının halka karşı, tüm dünyanın gözleri önünde akıl almaz ve vahşi bir saldırı kampanyası başlattığını vurguladı.

Halk direnişinin simgesi haline gelen Gezi Parkı ve Taksim Meydanı'nın iktidarın polisi tarafından kimyasal gazlar ve sıvılarla işgal edildiğini ifade eden Aktan, “Bu da yetmezmiş gibi başta Kızılay olmak üzere ülkenin dört bir yanında kentlerde dünyanın gözü önünde ölçüsüz polis şiddeti yaşandı. İnsanların kaybettikleri dostlarını uğurlamak için yapacakları anma törenine dahi korkunç bir polis saldırısı yapıldı” dedi.

Artık sokaklarda polis TOMA’larının, Akreplerinin yanında jandarma TOMA’ları ve askeri birliklerini de görmeye başladıklarına vurgu yapan Aktan, “Bizler Türkiye halkının hak, adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin en köklü emek ve meslek örgütleri olarak, AKP iktidarının despotik bir rejim oluşturma yönündeki bu saldırganlığının durdurulmasını bugünün en yakıcı demokratik görevi olduğu kanısındayız. Bu nedenle 17 Haziran 2013 Pazartesi günü üyelerimiz iş yerlerine giderek bu saldırganlığa karşı itirazlarını ifade edecek, aciller dışındaki hizmet üretimini durdurarak, şehirlerin merkezi meydanlarına yürüyeceklerdir. Halkımızı söz konusu direnişimizde katkıya, hizmet alımından dolayı yaşanacak aksamalardan dolayı anlayışa, eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye için alanlarda birlikte olmaya çağırıyoruz” dedi.


İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE EYLEMİN ADRESİ BELLİ OLDU

İstanbul’da saat 16.00'da Tünelde toplanacak olan grup Taksim meydanına yürüyecek. İzmir’de de 13.00 Basmane’de toplanılarak Konak'a hareket edilecek. Ankara’da ise 13.30 Kolej meydanında toplanılacak.


GÜLER GREVİ HUKUKSUZ BULDU

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı olaylarına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Güler, Gezi Parkı olayları kapsamında şu ana kadar sadece 3 polisin açığa alındığını belirterek, "Şiddet eylemlerinde sürdürülen inadı anlamak mümkün değil. Yasayla belirlenmemiş alanlarda gösteri yapılmayacağını belirtmek isterim. İçişleri Bakanlığı emniyet ve asayişten sorumludur. Emniyet, Jandarma ve Deniz Komutanlığı İçişleri'ne bağlıdır. İçişleri bu kurumları görevlendirebilir. Jandarma nüfusun yüzde 25'inden sorumludur. Yaz aylarında bu oran yüzde 45'e çıkar. Jandarma Genel Komutanlığı'na iş buyurursam görev alır. Dolayısıyla Jandarma da görevini yapmıştır. Emniyet ve Jandarma ile olayları bastıramazsan Türk Silahlı Kuvvetleri'nden destek istersiniz. Jandarma da güvenlik görevlerini yapmaktadır" dedi. Güler, bugün iş bırakma eylemi yapan KESK, DİSK, TTB, TMMOB ve TDB'nin üyeleri için gösteri izinlerinin olmadığını iddia etti. Güler, sendikalar ve meslek örgütleri için şunları söyledi: "Ben Kızılay'da gelip eylem yapacağım. Olur mu izinsiz? Kanun hakimiyetini sağlamak bizim görevimizdir. Memur ve işçilerden kanunsuz gösteri yapmamalarını istiyorum." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ethem köyünde defnedildi

SONRAKİ HABER

İşsizlik yüzde 10.1'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...