16 Haziran 2013 17:29

‘Cehennem kazanı’na geçit yok

Manisa Gördes yakınlarında işletilen nikel madenine giden 738 tonluk dev kazan Gördes’e 40 km kala halk tarafından durduruldu. ‘Cehennem kazanı’ adını taktıkları otoklavın önüne çadır kuran vatandaşlar, bölgede yaşamın sonunu getirecek dedikleri kazanın geçişine izin vermeyeceklerini dile getirdiler.Dev sülfirik

‘Cehennem kazanı’na geçit yok
Paylaş
Özer Akdemir

Dev sülfirik asit kazanını taşıyan TIR önceki gece yarısı Akhisar’dan geçti. Geçtiğimiz hafta Soma’da önü kesilen ve saatlerce yola çıkmasına izin verilmeyen kazanı protesto için günlerdir Akhisar’da bir miting çalışması yapan yöre çevre platformları ve çeşitli siyasi partiler kazanın Akhisar’dan gece yarısı geçmesi üzerine mitingden vazgeçip kazanın önünü kesme kararı aldılar. Kazanı taşıyan aracın önü Akhisar’ın 10 km uzağında Gördes Sındırgı kavşağında kesildi. Gördes Çevre ve Kültür Derneği( GÖRÇEV), Turgutlu Çevre Platformu(TURÇEP), Soma Çevre Platformu’nun yanı sıra EMEP, ÖDP, CHP gibi siyasi parti temsilcileri ve Petrol-İş sendikasında örgütlenme mücadelesi veren Standart Profil işçileri de eylemde yerlerini aldı.
CHP Manisa Milletvekilleri Hasan Ören ve Sakine Öz’ün de yer aldığı eyleme, Dikili, Bergmaa, Soma, Akhibar, Turgutlu, Gördes ilçe merkezi, köy ve kasabalarından bir çok vatandaş da katıldı.  

İKİNCİ TAKSİM’İ BAŞLATIYORUZ

Kazanın önünde konuşan TURÇEP Sözcüsü Av. Hasan Namak, dünyada çekirdeksiz üzümün yetiştiği tek yer olan Manisa ovasının nikel madenleri tarafından kirletileceğini belirterek, “Biz bu aracı Gördes’e sokmayacağız, burada bir direniş başlatıyoruz. İkinci bir Taksim direnişi başlatıyoruz, önüne çadırlar kuruyoruz. Türkiye’deki tüm çevre örgütlerini bütün çevreye duyarlı olanları ve ülkesini seven insanları bu direniş çadırlarında ve direniş nöbetlerinde gelip bize destek olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

HEM İŞÇİNİN HEM ÇEVRENİN DÜŞMANI

Nikel madeninin sahibi Zorlu Grubuna da tepki büyüktü. Eylemciler Zorlu Holdingi sloganları ve dövizleriyle protesto ederken, sosyal medya üzerinden de bu grubun ürünlerini boykot çağrısı yaptılar. Eylemde “Biz Manisa Tarzanının torunlarıyız”, “Vestel işçilerini sömürdün sıra doğaya mı geldi?​”, “İşçi düşmanı Zorlu defol” yazılı dövizlerin taşınırken sık sık “her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı.

Konuşmaların ardından gençler tarafından yumurta yağmuruna tutulan kazanın önüne çadırlar kuruldu. Yöre halkı gruplar halinde çadırlarda yaşam nöbetine başladı. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gaz bombalarından göz gözü görmez oldu

SONRAKİ HABER

15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa