22 Şubat 2011 14:41

Merkel’in partisi CDU Hamburg’da hezimete uğradı

ALMANYA’nın Hamburg eyalet senatosu için pazar günü yapılan erken seçimlerde Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), üç yıl önce yapılan seçimlerle kıyaslandığında tam anlamıyla hezimete uğradı. Eyalet çapında 1.2 milyon seçmenin sandık başına çağrıldığı seçi

Merkel’in partisi CDU Hamburg’da hezimete  uğradı
Paylaş

ALMANYA’nın Hamburg eyalet senatosu için pazar günü yapılan erken seçimlerde Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), üç yıl önce yapılan seçimlerle kıyaslandığında tam anlamıyla hezimete uğradı. Eyalet çapında 1.2 milyon seçmenin sandık başına çağrıldığı seçimlerde CDU ancak oyların yüzde 21.9’unu alabildi. CDU 2008’deki seçimlerde yüzde 42.6 olarak birinci olmuş ve Yeşiller ile koalisyon hükümeti kurmuştu.
CDU’nun yüzde 20’den fazla oy kaybettiği seçimlerin galibi açık ara ile SPD oldu. Üç yıl önce yüzde 34.1 oy alan SPD, oylarını yüzde 48.3’e çıkararak eyalette tek başına hükümet kurmak için salt çoğunluğu elde etti.  SPD’de 121 sandalyeli mecliste 62 sandalye kazandı.
SPD’nin Eyalet Başbakan Adayı Olaf Scholz, daha önce Federal Çalışma Bakanlığı yapmıştı. SPD’nin almış olduğu bu yüksek oy oranının bu yıl içinde 6 eyalette daha yapılacak seçimlerde devam edip etmeyeceği merakla bekleniyor. CDU ile koalisyon ortaklığını bozarak SPD ile hükümet kurmayı hesaplayan Yeşiller’in bu planı tutmadı. Yeşiller önceki seçimlere göre oylarını 1.6 artırarak yüzde 11.2’ye çıkardı. Seçimlerden önce yapılan anketlerde Yeşiller’in çok daha yüksek oy alacağı ileri sürülüyordu.
Üç yıl önceki seçimlerde ilk kez yüzde 5 barajını aşarak meclise girmeyi başaran Sol Parti ise bu seçimlerde oyunu ve sandalye sayısını korudu. Sol Parti yüzde 6.4 oy alarak 8 milletvekili senatoya gönderdi. Geçen seçimlerde yüzde 5 barajını aşamayan liberal FDP de bu kez oylarını yüzde 4.8’den 6.6’ya çıkardı ve meclise 9 milletvekili gönderdi.
 

EYALETLER MECLİSİNDE DENGE DEĞİŞİYOR

Hamburg’da yapılan seçimlerle birlikte, Almanya’da meclis tarafından kabul edilen bir çok kararın onaylandığı Eyaletler Meclisinde dengelerin yeniden şekillenmesine neden oldu. Geçen yıl Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yapılan seçimlerden sonra denge hükümet partileri aleyhine dönmüştü. Hamburg’da da hükümet partilerinin kaybetmesi, dengeyi muhalefet partileri lehine güçlendirdi.  Böylece, federal çaptaki CDU/CSU-FDP koalisyonu 2013 yılında yapılacak genel seçimlere kadar istediği pek çok değişikliği yapamayacak ya da SPD ile pazarlık yaparak karara bağlamak zorunda kalacak.
 

MEHMET YILDIZ YENİDEN SEÇİLDİ

Üç yıl önce eyalet senatosuna Sol Parti listesinden ilk olarak seçilen Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF)  Üyesi Mehmet Yıldız, ikinci kez seçilmeyi başardı. Sol Parti listesinden 6 sıradan aday olan Yıldız, önümüzdeki dönemde de yerli ve göçmen emekçilerin çıkarlarını meclis kürsüsünden ifade etmeye devam edeceğini söyledi. Hamburg’da ayrıca Yeşiller’den Filiz Demirel ve SPD’den Kazım Abacı adlı Türkiye kökenli politikacılar da meclise seçilmeyi başardı.
 

6 SEÇİM DAHA VAR

Hamburg seçimleri ile birlikte açılan eyalet seçimleri perdesi 20 Martta Saksonya-Anhalt, 27 Martta Baden-Württemberg ve Rheinland Pfalz ile devam edecek. Özellikle son aylarda Stuttgart’ta büyük tren istasyonuna karşı yapılan eylemler dolayısıyla Baden-Württemberg’deki seçimlerin önemi artıyor.
Bu yıl ayrıca Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Saksonya-Anhalt ve Berlin’de seçimler yapılacak. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Birlikte başarabiliriz

SONRAKİ HABER

Faslılar da isyan zincirine katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...