12 Mayıs 2011 12:03

Kadınlar, kadın cinayetlerine karşı nöbet tuttu

Çok sayıda kadın kurumu, kadın cinayetlerine karşı ve Ayşe Paşalı için Türkiye’nin 11 ilinde nöbet tuttu. Kadınlar, “Öfke ve isyanda buradayız. Öfkemiz kadınların emeklerine el koyan, bedenlerini kendi denetiminde gören erkeklere, erkeklerin şiddetini meşru gören erkek egemen sisteme ve kurumlaradır” diyerek eylem baş

Kadınlar, kadın cinayetlerine karşı nöbet tuttu
Paylaş

Eylem noktalarından İstanbul'da çok sayıda kadın, Taksim Meydanı’da oturma eylemi yaptı. Yere mor bez üzerine dev boyutta “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun”, “Katil eski koca, seyirci savcı, bakan, hükümet ve herkes” yazılı pankartlar serildi. Katledilen çok sayıda kadının da fotoğrafı yere serilirken kadınlar, “Kadın cinayetleri politiktir” yazılı siyah önlükler giydi. “Yaşasın kadın dayanışması” ve “Katledilmek için kadın olmak yeter” dövizleri taşıyan kadınlar sık sık “Ayşe Paşalı aramızda”, “Kadın cinayetleri politiktir” ve “Kadına yönelik şiddete hayır” sloganları attı. Kadın kurumları adına açıklama yapan Beyhan Demir, kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 arttığı koşullarda yasama, yürütme ve yargının bu katliamları sadece seyretmekle yetindiğini söyledi. Katliam haline gelen kadın cinayetlerini fark edilmemesinin, görmezden gelinmesinin mümkün olmadığı bir ortamda, kadın cinayetleriyle ilgili herhangi bir acil eylem planı, projesi, stratejisi ve kadın cinayetlerine dair tek satır geçmeyen parti programlarının olduğu bir seçim sürecinde olduklarını dile getiren Demir, kadın cinayetlerinin münferit olmadığını ve herkesini görmesini istedi. “Kadın cinayetleri münferit, kadının yeri evi, kocasının dizinin dibi sayıldığı” için devam eden katliamlar politik gündemin dışında bırakıldığı için sürdüğünü söyleyen Demir, artık kadın cinayetlerinin sayısını telaffuz etmeye dahi dillerinin dönmediğini, kadın cinayetlerine karış hemen acil bir durum haline geçilmesi gerektiğini ifade etti.

‘ÖFKEMİZ İSYANDA BURADAYIZ'

Aile içi şiddet sonucu yaşamını yitiren Ayeş Paşalı’yla ilgili görülecek karar duruşmasına değinen Demir, “Haksız tahrik, iyi hal indirimleri talep eden ve çoğunlukla alabilen bu katiller bu katliamları görmezden gelip üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeyen tüm suç ortakları hala aramızda serbest” dedi. Demir, kadınların Ayşe Paşalı’nın davasının kararını beklemek üzere 11 ilde eylemde olduklarını söyledi. Demir, “Öfke ve isyanda buradayız. Öfkemiz kadınların emeklerine el koyan, bedenlerini kendi denetiminde gören erkeklere, erkeklerin şiddetini meşru gören erkek egemen sisteme ve kurumlaradır” dedi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan çok sayıda kadın, aile içi şiddet sonucu yaşamını yitiren kadınların hikayelerini tek tek okudu. Kadınlar eylemlerini gece 00:00'da sonlandırdı.


SABAHAT TUNCEL DE EYLEMDEYDİ

Kadın örgütlerinin İstanbul’da önceki akşam başlattığı oturma eylemi dün sabah erken saatlerden itibaren devam etti. “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadınlar ölüyor devlet bakıyor” sloganlarını atan kadınlara, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sebahat Tuncel de katıldı. Tuncel, 2009’da Adıyaman’ın Kahta ilçesinde babası tarafından katledilen 16 yaşındaki Medine Memmi’nin katlediliş öyküsünü anlattı. Tuncel, “Erkek egemen sistem kadınları öldürüyor. Artık eşleri tarafından öldürülen kadınların tabutlarını taşımak istemiyoruz. Kadınları öldüren, erkekleri koruyan bir sistemin karşısındayız. Kadınların özgür ve eşit olduğu bir yaşam istiyoruz” dedi.


'KADIN CİNAYETLERİ MÜNFERİT VE ADLİ VAKA DEĞİL'

İzmir Kadın Platformu aktivistleri de, eşi tarafından katledilen Ayşe Paşalı davasına ilişkin eylem gerçekleştirdi. Kadınlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. “Nefrete bahane çok” yazılı pankart ile “Kadın cinayetleri politiktir”, “Buradayız alışın”, “Travestiyiz, transeksüeliz”, “Erkeklerin sevgisi her gün 5 kadın öldürüyor” yazılı dövizler açan kadınlar adına açıklama yapan Türkan Karagöz, kadınlara yönelik hiçbir projesi, eylem planı ve stratejisi olmayan partilerin yer aldığı seçim sürecinde olduklarını belirtti. Kadın cinayetlerinin münferit ve adli bir vaka olmadığını, politik olduğunu vurgulayan Karagöz, “Artık rakamları telaffuz etmeye dilimiz varmıyor. Yılda 2 bine yakın, günde ise 5 kadın öldürülüyor. Bu zihniyete bir kadın arkadaşımızı daha kaybetmeye, bu konuda hiçbir adım atılmaksızın kaybedilen bir güne dahi tahammülümüz yokken, bu zihniyetle korkarız bir kısmımızın hayatta kalamayacağı bir 5 yılı daha düşünemiyoruz. Yarın Ayşe Paşalı’nın karar duruşması var. Haksız tahrik, iyi hal indirimleri talep eden ve çoğunlukla alabilen katiller, bu katliamı görmezden gelen, durdurmak için üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeyen tüm suç ortakları halen aramızda serbest, sorumsuz ve umarsız” diye konuştu. (DİHA)


KATLİAMI SEYREDİYORLAR

Antalya’da da kadınlar, Kadın Cinayetlerine Karşı Platform’un çağrısıyla Attalos Meydanı’nda bir araya geldi. Kadınların korunma talebiyle savcılıklara başvurdukları halde göz göre göre öldürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Yasama yürütme yargı bu katliamı sadece seyrediyor” denildi.

İnönü Parkı’nda nöbet tutan Adanalı kadınlarsa, “At sizin, silah sizin, namus belasına dökülen kan bizim” yazılı pankart açtılar. Basın açıklamasını okuyan Suna Gülşen, kadın cinayetlerini durana kadar alanlarda olacaklarını bildirdi.


YASALAR UYGULANMADIĞI İÇİN CİNAYETLER SÜRÜYOR

Eskişehir’deki nöbet yeri Adalar MİGROS önü oldu. Eylemde öldürülen kadınların fotoğrafları taşınırken Taksim Meydanı’ndaki eylemle de internet üzerinden bağlantı yapıldı. Açıklama yapan Dilek Şentürk, şunları söyledi: “Kadınları güçlendirme politikaları yerine en çok kadınları tehdit etmek için kullanılan, üstelik şimdilerde 18 yaşına çekilen bireysel silahlanma politikaları, kadınları güçsüzleştiren, aileyi güçlendirme politikaları uygulandığı, gerekli yasal düzenlemeler yapılmadığı, var olan yasalar uygulanmadığı, uygulama için gerekli bütçe ayrılmadığı ve kadın erkek eşitliğini sağlayacak politikalar hayata geçirilmediği için kadın cinayetleri sürüyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Silopi’de silahlı saldırı: 1 polis yaşamını yitird

SONRAKİ HABER

Ayşe Paşalı'yı öldüren eski kocasına müebbet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...