Sosyal bilgiler önemsiz mi?
KPSS 2013 Yılı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümü başvurularından da anlaşılacağı üzere atama bekleyen sosyal bilgiler öğretmenlerinin sayısı 20 bine ulaşmıştır. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde eğitim fakültelerinin 1, 2 ve 3. sınıflarında sosyal bilgiler bölümlerinde okuyan adayların da mezun olup bu sayıya ekleneceği düşünülürse yakın zamanda 30 bin civarında işsiz sosyal bilgiler öğretmeni ortaya çıkacaktır. Bu on binlerce insanın gelecek umutlarının yok olacağı anlamına gelmektedir. Kaynak, zaman ve emek israfı olayın diğer boyutudur. Mevcut mezun sayısı ne yazık ki 2023’e giden Türkiye’nin sosyal bilgiler öğretmeni ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak niceliktedir. Eğitim fakültelerinin sosyal bilgiler bölümlerine hâlâ çok miktarda öğrenci alınıyor olunması anlaşılacak bir durum değildir. Plansızlığın ve popülizmin ortaya çıkardığı bu vahim durum ivedilikle masaya yatırılmalı ve çözüm için radikal kararlar alınmalıdır. Sosyal Bilgiler gibi milli tarihimize ve milli kültürümüze ilişkin toplumsal bilgileri içeren, konularını doğrudan hayatın kendisinden alan, öncelikli hedefi demokratik ve etkin vatandaşlar yetiştirmek olan bir ders giderek değersizleştirilmektedir. Oysa Sosyal Bilgiler dersi ortaokullarda okutulan Türkçe, Fen ve Teknoloji ve Matematik dersleri ile birlikte 4 temel dersten biridir.
Bizler atama bekleyen 20 bin sosyal bilgiler öğretmeni olarak bu sorun ve haksızlıklara karşı aşağıdaki çözüm ve taleplerimizi sunuyoruz:
1- Eğitim fakültelerinin sosyal bilgiler öğretmenliği bölümlerine öğrenci alımı MEB ve YÖK iş birliği ile alınacak kararla önümüzdeki yıldan itibaren durdurulmalıdır. (Aksi takdirde 20 bin sayısı birkaç yıl içerisinde 30 bini bulacaktır.) Bu bölümler lisansüstü eğitim ve akademik kariyer yapmak isteyen öğretmenlerin öğrenim göreceği enstitülerin bilim dalları haline dönüştürülüp çalışmalarını bu şekilde sürdürmeye devam etmelidir. Böylece bölümlerde çalışan akademisyenler makale yazmaya ve araştırmaya daha fazla vakit ayırma şansını yakalayacaklardır.
2- Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda okutulan Sosyal Bilgiler dersleri diğer temel dersler gibi (Türkçe, Fen, Matematik) haftada 3 saatten 4 saate, 8. sınıfta okutulan İnkılap Tarihi dersi de 2 saatten 3 saate çıkartılmalıdır. Ayrıca 4. sınıfa alınan vatandaşlık ve demokrasi eğitimi dersi pedagojik nedenlerle tekrardan haftada 1 saat olarak 8. sınıflarda sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından okutulmaya devam edilmelidir. Böylece sosyal bilgiler dersi eş değer öneme sahip diğer derslerle “eşit” hale getirilmiş olacaktır.
3- Güncel olayları içeren medya okuryazarlığı dersini hangi branşın okutacağı karmaşası ortadan kaldırılmalı, bu dersin yalnızca sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından okutulmasına karar verilmelidir. Çünkü ortaokul branşları içerisinde bu derse en yakın alan sosyal bilgilerdir.
4- Norm fazlası 2 bin 800 civarında sınıf öğretmeni 2012 yılı içerisinde sosyal bilgiler branşına geçirilmiştir. Bu kabul edilemez bir durumdur ve yeni mağduriyetlerin, haksızlıkların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu öğretmenlerin tekrar kendi alanlarına kaydırılıp bu kadrolar alanın uzmanı olan sosyal bilgiler öğretmenlerine tahsis edilmelidir. Bu durum 2013 öğretmen atamalarında sosyal bilgiler branşına ayrılacak kadro sayısı bakımından atama bekleyen sosyal bilgiler öğretmenleri için hayati öneme sahiptir.
5- 20 bin atama bekleyen öğretmen sayısı ile en yüksek yığılma oranına ulaşan sosyal bilgiler branşına 2013 öğretmen atamalarında en az 3 bin kadro verilmelidir. (Yukarıda talep ettiğimiz düzenlemelerin yapılması halinde norm kadro açığı ortaya çıkacağından bu kadro sayısı doğal bir ihtiyaç olarak zaten ortaya çıkacaktır.)
Taleplerimizin yerinde, haklı ve gerçekçi olduğu düşüncesindeyiz. Daha büyük kitlesel mağduriyetlerin önüne geçmek için tüm yetkililerin sesimize kulak verip bu soruna bir an önce çözüm bulmalarını rica ediyor, taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi dikkate almalarını bekliyoruz..
Evrensel'i Takip Et