14 Haziran 2013 09:42

Mesleğimiz için yemin ettik, onurluyuz

Sağlık Bakanlığının Taksim Gezi Parkı direnişinde yaralananlara sağlık hizmeti veren gönüllü doktorlar hakkında soruşturma açması sağlık emekçileri tarafından tepkiyle karşılandı. Taksim Gezi Parkı girişinde Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İTO’nun çağrısıyla bir araya gelen sağlık emekçileri mesleklerinin gereğin

Mesleğimiz için yemin ettik, onurluyuz
Paylaş
Berivan Koç / Devrim Osmançelebioğlu

Basın açıklamasında konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen, TTB ve İTO’nun polis şiddeti sebebiyle yaşanan travmaları azaltmak için hizmet verdiğini belirtti. Sağlık Bakanlığının, bakanlıktan izin alınmadığı gerekçesiyle sağlık çalışanlarına soruşturma açtığını söyleyen Demirdizen, “Okulu bitirirken ettiğimiz yeminin bir bölümünde ‘İnsanlar arasında herhangi bir ayrım yapmadan bilgimi ve mesleğimi onların sağlığı için, hiçbir baskı altında kalmadan uygulayacağım’ deniyor. İşte kendisi de hekim olan sağlık bakanının soruşturma açtığı konu budur” dedi. Avukatlar, yazarlar ve aydınların da mesleklerini yaptıkları için soruşturulduğunu vurgulayan Demirdizen, görevini yapan herkese teşekkür ettiğini söyledi.

MESLEĞİMİZİ YAPTIĞIMIZ İÇİN...

TTB Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ise, “Mesleğimizi yaptığımız için soruşturma açılıyor” dedi. Kurulan revirler ve sağlık istasyonlarında hizmet veren tıp öğrencilerinin kendilerine ümit verdiğini belirten Aktan, “Tüm evrensel bildiriler zor durumdaki hastalara sağlık çalışanlarının müdahale etmesini ön koşul olarak koyar, eğer yapmazsa bunu bir suç olarak belirtir” diye konuştu. Revirlerde hizmet veren hekimlerden biri olarak gurur duyduğunu söyleyen Aktan, “Eminim ki Türkiye’nin tüm sağlık çalışanları aynı onuru benle paylaşacaktır” diye konuştu.

'ASLEN GÖREVİ YAPMAMAK SUÇTUR'

“Sağlık Bakanlığı, tabiri caizse, kendi kalesine gol atan futbolcu durumuna düşmüştür” diyen İTO Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, bakanlıktan gönderilen tebligattaki en kritik sorunun “Kimden izin aldınız?​” olduğunu ifade etti. “Biz hekimler kimseden izin almayız. Diplomamızı alırız ve o diploma bize her türlü yetkiyi verir. Nerede olursak olalım hemen sağlık hizmetine ihtiyacı olana o hizmeti veririz” diyen Gören, aslen görevi yerine getirmemenin suç olduğunun altını çizdi. 11 haziran günü polis müdahalesinin şiddetlendiği sırada valiyi aradığını ancak ulaşamadığını söyleyen Gören, her an hazırlıklı olduklarını belirterek, “Bu soruşturma görevimizin ne kadar önemli olduğunu anlattı bizlere” dedi.

BÜYÜK BİR HEKİMLİK VE İNSANLIK DERSİ

Sağlık çalışanları adına açıklama yapan TTB Merkez Konseyi Üyesi Osman Öztürk, 18 gündür yaşananlar karşısında tıp öğrencilerinin büyük bir hekimlik ve insanlık dersi verdiğinin önemini belirtti. “Evet doğrudur, Sağlık Bakanlığı’nın ve siyasi iktidarın bu dersleri anlayabileceğini düşünmemiştik” diyen Öztürk, “Direnen tüm yurttaşlar ve hizmet veren tüm sağlıkçılar onurumuzdur” şeklinde konuştu. Sağlık Bakanlığı başdenetçisine seslenen Öztürk, “Tek bir hastamızın, tek bir meslektaşımızın ismini dahi vermeyeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından konuşan İTO Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, “Burada yaralıları tedavi eden hekimlere soruşturma açanlara yanıtımız var: Burada binlerce insan yaralanırken acil revir niye kurmadınız? Neredesiniz sağlık bakanlığı? Niye müdahale etmediniz” diye sordu. Beş bini aşkın kişinin yaralandığı yerde tedbir almayan bakanlığın görevini ihmal ederek suç işlediğini bildiren Çerkezoğlu, “Bu nedenle bize soruşturma açanlara bugün itibariyle savcılığa suç duyurusunda bulunacağız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


İNSANİ YARDIM 'HUKUKİ' DEĞİL Mİ?

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Gezi Parkı eylemlerinde tüm yaralıların yardımına koşan hekimler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını söyleyen Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na yanıt verdi.

TTB tarafından yapılan açıklamada, Yaralılara, hastalara yardım etmenin insan olmanın gereği olduğu vurgulanarak, “Yaralılara yardım etmek değil, aksine yardım etmemek suçtur. Ayrımsız bir biçimde insan yaşamını, sağlığını gözetmek, ilk yardımda bulunmak hekimlerin, diş hekimlerinin birinci ödevidir. Gereksinimi olan her insana sağlık hizmeti vermek her türlü toplumsal yarar düşüncesinin üstündedir” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçilerinden ağaç kıyımına protesto

SONRAKİ HABER

Hayat TV RTÜK’ten ön lisans belgesi bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...