11 Mayıs 2011 12:50

İsrail Filistinlileri dolandırmış

İsrail’de yayımlanan Hareetz gazetesi, 1967-1994 yılları arasında İsrail dışına çıkan yaklaşık 140 bin Filistinlinin ikamet haklarının, önceden uyarıda bulunmadan gizlice iptal edildiğini ileri sürdü.Gazete haberi Adalet Bakanlığı’nın Batı Şeria’daki ofisinin danışmanına ve ele geçirdiği belgeye dayandırdı. Belgenin

İsrail Filistinlileri dolandırmış
Paylaş

Gazete haberi Adalet Bakanlığı’nın Batı Şeria’daki ofisinin danışmanına ve ele geçirdiği belgeye dayandırdı. Belgenin, “Bireylerin Savunma Merkezi” adlı insan hakları örgütünün, “Bilgi Edinme Hakkı Yasası” uyarınca talepte bulunması üzerine hazırlandığı da kaydedildi. Ofis danışmanı, Filistinlilerin ikamet haklarının iptalinde gizli bir prosedür uyguladığını itiraf etti.

Uygulama Batı Şeria’nın işgal edildiği 1967 ile Oslo Anlaşması’nın imzalandığı 1994 yılları arasında Batı Şeria’dan yurt dışına çıkan Filistinlileri kapsamış. Bu dönemde, Ürdün yoluyla ülke dışına çıkmak isteyen Filistinlilerden kimlik kartlarını sınırdaki Allenbi geçiş noktasında  bırakmaları istenmiş. Filistinlilere kimlikleri karşılığında, çıkışlarına olanak sağlayan bir başka belge verilmiş ve 3 yıl için geçerli olan bu kartlara, birer yıllık sürelerle üç kez uzatma hakkı tanınmış. Böylelikle kimliklerine el konulmuş ve kartlar devreye sokulmuştu. Kartlarının vadeleri bittiğinde 6 ay içinde geri dönmeyen Filistinlilerin belgelerine ise “artık ikametlerinin olmadığı” kaydı düşülmüş. Filistinlilere ise bu 6 aylık dönme şartı ile ilgili uyarıda bulunulmamış.          

UYGULAMA BENZER ŞEKİLDE SÜRÜYOR

Haaretz, İsrail Merkezi İstatistik Bürosu verilerine göre 1994 yılında  Batı Şeria’daki Filistinlilerin sayısının 1 milyon 50 bin kişi dolayında olduğunu; bu uygulama olmasaydı, nüfusun o günkü rakamdan yüzde 14 daha fazla  olacağını vurguladı.
Haber, benzer bir uygulamanın bugün Doğu Kudüs’te ikamet hakları bulunan Filistinliler için de geçerli olduğunu bildirdi.

Bu uygulamaya göre 7 yıldan fazla ülke dışında bulunan Filistinliler geri dönüş haklarını kaybediyor. (DIŞ HABERLER)


MİLYONLAR FİLİSTİN’E YÜRÜYOR

İsrail’in kuruluş yıldönümü olan 15 Mayıs’ta Mısır’ın Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması ile birlikte İsrail tarafından topraklarından çıkartılan milyonlarca Filistinli vatanlarına geri dönecek. Yüz binlerce kişi Mısır’ın farklı kentlerinden Gazze’ye doğru harekete geçecek. ‘2011 Geri Dönüş Yürüyüşü’, ‘Filistinli Mülteciler Devrimi’, ‘3. Filistin İntifadası’ ağları üzerinden yayılan hareket İsrail’i endişelendiriyor. İsrail hükümetinin talebi doğrultusunda Msırı hükümeti bazı adresleri kapatılması konusunda tartışmalar sürüyor. Kahire’den yola çıkacak otobüslerle Gazze’ye doğru başlayacak yürüyüş ve konvoyun diğer şehirlerden katılımlarla yüz binleri bulacağı belirtiliyor. Akşam saatlerinde Gazze’ye varılması ve ertesi gün de Gazze’de gösteri ve protestoların olması planlanan örgütlenme devam ediyor. Kahire’deki İsrail Büyükelçiliği önünde de gösteri yapılması planlanıyor. Refah Sınır Kapısı’nın artık tamamen açılmasını, Mısır’ın İsrail’e verdiği gazı desteğinin derhal kesmesini, ABD’ye gümrüksüz ihracat için İsrail’den mal alınmasını mecburi kılan nitelikli sanayi bölgelerinin kaldırılmasını ve Mısır hapishanelerindeki Filistinlilerin serbest bırakılmasını da talep ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Alper Kaya’ya mektup

SONRAKİ HABER

AKP adayı Mehmet Şimşek Hasankeyf'te protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa