14 Haziran 2013 06:22

18 günün bilançosu: 5 ölü, 11 bin 823 yaralı

TİHV, Gezi Parkı eylemlerinde şu ana kadar 3'ü "eylemci", biri polis biri de temizlik işçisi olmak üzere 5 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, 11 bin 823 kişinin yaralandığını veya kimyasal gazdan etkilenerek hastanelere/gönüllü revirlere başvurduğunu kaydetti. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Gezi Parkı eyleml

18 günün bilançosu: 5 ölü, 11 bin 823 yaralı
Paylaş

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yayınladığı bilgi notunda, Gezi Parkı projesine yönelik 28 Mayısta başlayan ve polisin topluma yönelttiği şiddet nedeniyle temel hak ve özgürlüklerin talep edildiği protestolara dönüşerek, 77 ile yayılan eylemlerin 18'inci gününde de devam ettiğine vurgu yapıldı.

TİHV, şu bilgileri verdi: "İstanbul'daki eylemlerin merkezi Gezi Parkı olurken, Taksim Meydanı'ndan polisin çekilmesi nedeniyle burada 11 Haziran tarihine kadar çatışma olmamıştı. Gazi Mahallesi'nde ise her gün saat 21.00'de başlayan eylemlere polis sert şekilde saldırarak, eylemcilere karşı gaz bombası, basınçlı su kullanıyor. Ankara'da eylemler Kuğulu Park bölgesinde devam ederken polis çok sert saldırarak hem eylemcilere hem de çevreye rastgele gaz bombası atmakta, iddialara ve bulgulara göre plastik mermi kullanmaktadır. Kolluk kuvvetlerinin uyguladığı şiddet nedeniyle çok sayıda insan yaralanmış ve/veya gözaltına alınmıştır."

TİHV, halkın kararlığı ve toplumun verdiği destek dolayısıyla polislerin özellikle Gezi Parkı'ndaki ve Ankara'daki eylemleri önleyememesi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 12 ve 13 Haziran tarihlerinde eylemcileri temsilen sanatçılarla ve meslek odaları yetkileriyle görüşmeler yaptığını belirterek, görüşmeler sonunda konunun idari yargıdaki durumunun sonucuna göre gerekirse referanduma götürülmesi fikrinin ağırlık kazandığına dikkat çekti. TİHV, eylemlerin 15'inci gününde sabah saatlerinde polislerin, Taksim Meydanı'na saldırdığına ve SDP'nin il binasına düzenlenen baskında gözaltına alınan 70 kişinin sorgularının halen devam ettiğine işaret etti.

TİHV, Türkiye'de eylemler nedeniyle TTB'ye göre 11 bin 823 kişinin yaralandığını veya kimyasal gazdan etkilenerek hastanelere/gönüllü revirlere başvurduğunu kaydederek, "Maalesef eylemler nedeniyle 3'ü eylemci, biri polis biri de temizlik işçisi olmak üzere 5 kişi de yaşamını yitirmiştir. Tüm Türkiye'de 14 Haziran 2013 tarihi itibariyle gözaltına alınanların sayısı ise TİHV verilerine göre; 2 bin 636'ya ulaşmıştır. Şu ana kadar tutuklanan kişi sayısı ise 2'dir. 48 kişinin gözaltına alınmasına twitter mesajları gerekçe gösterilmiştir" diye kaydetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un göbeğinde 'Survivor'

SONRAKİ HABER

Iğdır’da şüpheli asker ölümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...