13 Haziran 2013 16:57

İzmir’in deprem senaryosu yok!

Dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer alan İzmir’de fay hatlarının belirtildiği haritaların gerçekçi olmadığı ve güncellenmesi gerektiği belirtildi. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Afet Koordinasyon Kurulu ve Büyükşehir Beled

İzmir’in deprem senaryosu yok!
Paylaş

FAYLARIN NEREDEN GEÇTİĞİ HARİTALARDA YOK

Konu ile ilgili olarak Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Alim Murathan, İzmir ve çevresinin 13 aktif fay hattı üzerine konumlandığı belirterek, bilinen aktif fayların önemli bir bölümünün nüfusun yoğun olduğu yerleşim bölgelerinden geçtiğini belirtti. Murathan, “Ancak bu fayların nereden geçtiği imara esas olacak 1/1000 ve 1/5000 ölçekli haritalarda bilinmiyor” dedi.  

İzmir deprem senaryosunun kurulu olduğu İzmir Fayı’nın 1688 yılında 6.8’lik bir deprem yaratarak 20 bin kişinin ölümüne, kentin yüzde 40’ının yıkılmasına yol açtığını belirten Murathan,  tarih boyunca birçok önemli depreme neden olan İzmir Fayı’nın körfezin doğusundan başlayıp Güzelbahçe ile Bornova Pınarbaşı arasında yaklaşık 40 km. uzunluğa sahip olduğunu dile getirdi.

Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen, “Afete Maruz Bölgelerin Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” hazırlandığını ancak, İzmir fayının kent yerleşim alanlarındaki hangi bölgelerden geçtiğinin bilinmediğine dikkat çeken Murathan, İzmir fayının kent yerleşim alanlarından geçtiği bölgelerin belirlenmesi gerektiğini ve yapılaşma durumunun buna göre incelenmesi gerektiğini ifade etti.


1/1000’LİK HARİTALAR GEREKLİ

Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, İzmir’de deprem üreten fayların kent yerleşim alanlarının hangi bölgelerinden geçtiğinin belirlenmesine yönelik bir projelerinin olduğunu belirten Murathan, 18 Haziranda Ege Belediyeler Birliği ile birlikte düzenledikleri, “Yerel Yönetimlerde Jeoloji Mühendisliği Çalıştayı”nda söz konusu projenin Prof. Dr. Hasan Sözbilir tarafından sunulacağını ifade etti. Murathan, “Projenin ilk aşamasında 40 kilometre uzunluğunda ve 500 metre genişliğindeki İzmir Fayının 1/1000 ve 1/5000 ölçeğinde kent yerleşim yerlerinden geçtiği yerlerin haritalanarak olası bir depremde kentin nasıl ve ne ölçüde etkileneceğini ortaya konacak” dedi.
1/250.000 ve 1/ 25.000 ölçeğindeki haritalarla fayın tam olarak nereden geçtiğini bilmenin zor olduğunu, 1 cm’nin 250 metreye denk geldiğini dile getiren Murathan, “Afet riski alanlarının dönüştürülmesi yasası var. Ancak aktif fayların nereden geçtiğini bilmiyoruz. Bir yılda bu çalışma tamamlanabilir. Ciddi teknoloji gerektirmiyor. Birikimi olan jeologların, bilim adamlarının yapacağı bir iş. Projenin mali boyutu da oldukça düşük. Kamu çıkarı esası ile yapılacak. Afet riskinin azaltılması için bu bizim kamusal görevimiz” dedi. İzmir’de, Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve İzmir Ekonomi Üniversitesinin aktif faylar üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Murathan, İzmir’de olası bir depremin afete dönüşmemesi için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu projeye sahip çıkması gerektiğini, İzmir’de yapılacak kentsel yerleşim planlarının fay hattının konumuna göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı.  (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Biz onları özgür olsun diye doğurduk

SONRAKİ HABER

Taksim’de polisle ‘marjinal’ sohbetler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...