12 Haziran 2013 17:14

Sevgili gençler eve gitmiyor

12 Haziran sabahı. Metro ve füniküler seferleri iptal. Kabataş’tan Taksim’e doğru yürürken, Gümüşsuyu Askeri Hastanesinin yanından itibaren onlarca İETT otobüsünün içinde uyuyan çevik kuvvet polisleri dikkat çekiyor. AKM önünde TOMA’lar ve yüzlerce polisi  var. Taksim Anıtının &ccedi

Sevgili gençler eve gitmiyor
Paylaş
Ercan Karakaya / İsmail Afacan

YARALAR SARILIYOR

Gezi Parkı’nın girişi ise gençler tarafından barikatla kapatılmış. Parkın içinde önceki gün yaşanan polis saldırısının yaraları sarılmaya çalışılıyor. Onlarca kişi çöp topluyor. Revirde koşuşturanlar hem bir gün önce yaşanan yoğunluğun yarattığı dağınıklığı toparlamaya çalışıyor, hem de yeni saldırı ihtimaline karşı hazırlık yapıyor. Yemekhanede bir yanda bulaşıklar yıkanırken diğer tarafta sıcak yemek çıkarmak için çalışmalar sürüyor. Kantinde yapılan sıcak çaylar dağıtılıyor. “Gezi Bostanı” da saldırılardan nasibini almış. Bostanı yeniden kurmak için çalışmalar başlamış bile. Hükümet yıkmaya çalıştıkça. Gezi küllerinden yeniden doğuyor.

ASIL VALİ KIŞKIRTIYOR

Çöp toplayan iki gencin yanına gidiyoruz. Bir gün önce saatlerce polis saldırısına karşı direnmişler. Gezi’yi bırakmamakta kararlı olduklarını söylüyorlar. Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun gençlerin evlerine gitmesini istediğini, “provokatörler kışkırtıyor” açıklamalarını soruyoruz. “Sizi kışkırtan var mı?​” diyoruz. Kısa ve net cevap veriyorlar: “İnsanları provoke eden onların konuşmaları. Biz Gezi’ye sahip çıkmaya devam edeceğiz. Hiçbir yere de gitmiyoruz.”

TMMOB çadırında genç bir mühendisle konuşuyoruz, Gezi Bostanı’nda çalışanlarla, çadırlarında saldırıların yorgunluğunu atmaya çalışan gençlerle de. Provokatörler kim, evinize çekilecek misin, direniş nereye kadar?.. Vali Mutlu’nun, Başbakan Erdoğan’ın, bazı televizyon ve gazetelerin bahsettiği provokatörleri gören yok. Hepsine tepkililer, asıl amacın direnişi bölmek olduğunu söylüyorlar. Kimsenin eve gitmeye de niyeti yok. Gezi de dayanışma da, kararlılık da devam ediyor.


ANNE, BEN ACABA PROVOKATÖR MÜYÜM?

Bir anneyle kızının yanına gidiyoruz. Anne, kızının üniversite sınavına hazırlandığını söylüyor. Bir gün önce de Taksim’de olduklarını, son durumunu merak ettikleri için yeniden geldiklerini aktarıyor. Valinin ailelere “Çocuklarınızı eve çekin” çağrısını, kızı eylemlere katıldığı için endişelenip endişelenmediğini soruyoruz. Gençleri sonuna kadar destekleyeceğini söylüyor. “Provokatörler varmış” diyoruz. Asıl provokatörün yetkililer olduğunu düşünüyor. Genç kız ise Vali açıklama yaptığı sırada Harbiye’de polis saldırısına maruz kalmış. Bir taraftan da da cep telefonundan valiyi dinliyormuş: “Vali provokatörler var diyordu. Bir an kendim için ‘acaba provokatör müyüm?​’ diye düşündüm. Biz Gezi Parkı’na dokunulmasını istemiyoruz. Bunun için de burada olmaya devam edeceğiz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kuzu postuna bürünmüş kurt

SONRAKİ HABER

Gezi’de tam gaz dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...