12 Haziran 2013 15:20

Faiz lobisi cari açık sever

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yılın ilk çeyreğinde açıklanan büyümeye Nisan ayında rekor kıran cari açığın eşlik ettiğine dikkat çekerek, bu rakamların Başbakan’ın düşman ilan ettiği “faiz lobisini” sevindirecek rakamlar olduğunu belirtti.Öztrak, Nisan ayı cari açığının ve bu

Faiz lobisi cari açık sever
Paylaş

Öztrak, Nisan ayı cari açığının ve bu açığın finansmanının “Başbakan’ın ve AKP iktidarının bu lobilerle nasıl işbirliği içinde olduğunu” açıkça gösterdiğini ifade ederek, “Faiz lobisi ekonomisini borçla şişiren ve ekonomiye yüksek cari açık verdiren Başbakan ve iktidarları sever. Başbakan eserine bakarsa, şikâyet ettikleri lobilere ekonomiyi nasıl teslim ettiklerini görecektir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yaptığı yazılı basın açıklamasında yılın ilk çeyreğindeki büyümenin, Başbakanın düşman ilan ettiği ‘Faiz Lobisini’ sevindirecek bir büyüme olduğunu belirtti.

Büyüme verileri incelendiğinde, vatandaşın borçlandırarak tükettiğinin ve tasarrufların düştüğünün görüldüğünü kaydeden Öztrak, Nisan ayı cari açık rakamına da dikkat çekerek, “Nisan ayında rekor kıran cari açığın finansmanına Başbakan bir bakarsa, faiz lobisine ekonomiyi nasıl teslim ettiklerini göreceklerdir” dedi.

AİLELER BORÇLA TÜKETİYOR

Öztrak, açıklamasında, ekonominin yılının ilk üç ayındaki yüzde 3’lük büyümesinin, büyük ölçüde “iç tüketim” ve “anormal” kamu yatırım artışı ile sağlandığını belirtti. İlk üç ayda kamu yatırımlarındaki reel artışın yüzde 82 olduğunu ifade eden Öztrak, bunun 1998 yılından bu yana yayımlanan seride en yüksek artış olduğunu kaydetti.

Buna karşın açıklanan verilerde özel sektör yatırımlarında yüzde 9.1 gerilemenin görüldüğüne dikkat çeken Öztrak, “Böylece dört çeyrek üst üste özel sektör yatırımları geriledi. Özel sektörün yatırım iştahı adeta kayboldu” değerlendirmesinde bulundu. İlk çeyrekte “ailelerin tüketiminde” görülen yüzde 3’lük artışın sevindirici olduğunu, ancak “son 1 yıldır baskılanmış bu tüketimin” nasıl finanse edildiğinin de önemli olduğunu belirten Öztrak, “Ailelerin bankalara tüketici ve kredi kartı borcundaki artış dikkat çekicidir. Ailelerin, banka borçlarındaki artış, son bir yılda yüzde 26’ya yaklaşmıştır” ifadelerini kullandı.


EKONOMİ LOBİLERE TESLİM!

‘Faiz lobisinin’ finansmanının Başbakan’ın ve AKP iktidarının bu lobilerle nasıl işbirliği içinde olduğunu açıkça gösterdiğini belirten Öztrak, şunları ifade etti: “Nisan ayında cari açık, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 79.7 ile rekor artış göstermiş ve 8.2 milyar dolar olmuştur. Nisan ayında sadece Hazine’nin borç kâğıdına gelen faiz lobisinin sıcak parası ise 8.9 milyar dolar olmuştur. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek bir ayda gelen en yüksek sıcak paradır. Nisan ayında finansman kanalından ülkeye gelen her 100 doların 97 doları ya ‘sıcak para’ya da borçtur. Sadece 3 dolar doğrudan yatırımdır.”

Öztrak, ayrıca şunları söyledi: “Başbakan eserine bakarsa, şikâyet ettikleri lobilere ekonomiyi nasıl teslim ettiklerini görecektir. Ekonomide bu tabloyu yaratarak şimdi düşman ilan ettiği faiz lobisinin en büyük işbirlikçisi olan Başbakan ve Ekonomi Yönetiminin şimdi bu faiz lobisinden şikâyet etmesinin nedeni nedir? Ne olmuştur da Başbakan ile bu lobinin arası bozulmuştur? Başbakan bunun nedenini millete açıklamalıdır.”


BORÇLA ŞİŞEN EKONOMİ

Borçla şişen ekonominin dış ticarete kapalı hizmet sektörüne yaradığını, ilk üç ayda net ihracatın büyümeye katkısının sıfırlandığını, iç tasarrufların yeniden düşmeye başladığını ifade eden Öztrak, “AKP ezberini bozmayarak ekonomiyi borçla şişirmiştir. Bu model Başbakan’ın ‘şikayet edermiş’ gibi göründüğü ‘faiz lobisi’ ile işbirliği yaptığının en güzel örneğidir. Faiz lobisi ekonomisini borçla şişiren ve ekonomiye yüksek cari açık verdiren Başbakan ve iktidarları sever” dedi. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Fatura dökümlerini anlayabilecek miyiz?

SONRAKİ HABER

‘Pardon, 8 sene fazla yattın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...