12 Haziran 2013 09:37

Birleşik Metal de imzayı attı

Metal grup sözleşmelerinde MESS Birleşik Metal-İş ile de anlaşmaya vardı. 2012 ile 2014 yıllarının kapsayacak olan sözleşme de taraf bugün anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşmaya göre saat ücretleri 4,64’ün altında olanların saat ücretleri 4,64’e çıkartıldıktan sonra,  saat ücreti 6,31’ye kadar olan ücretle

Birleşik Metal de imzayı attı
Paylaş

Sosyal hakların büyük kısmında ise birinci yıl yüzde 15, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan zam alındı. Ayakkabı parası yüzde 20, çocuk parası yüzde 22 ve yolluklar yüzde 24 oranında artırıldı. Bu sözleşme MESS grubu içerisinde yer alan fabrikalar ile prosedürleri ayrı yürütülen 7 işyerini de kapsayacak.

KARIŞIKLIĞI FIRSAT BİLDİLER

Sözleşmenin bu haliyle imzalanmasının işçilere nasıl anlatılacağını merak ettiğini söyleyen Eskişehir’den Birleşik Metal-İş üyesi bir işçi, “Türk Metal imzalayınca gösterilen tepki şimdi Birleşik Metal için de geçerli. ‘Elimizden geleni yaptık’ diyorlar. Bu bile yanlış, ne demek ‘elimizden geleni yaptık.’ Beraber işçiler olarak yapacaktık, biz daha elimizden geleni yapmadık. Sanırım bu ülkenin içinde bulunduğu karışık durumu fırsat bildiler, aradan çıkardılar sözleşmeyi. İşçiler olarak biz öne atılıp masaya oturmadıkça bu işler hep böyle 1 ileri 2 geri sonuçlanır diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘KAYIPLARIMIZ KARŞILANMADI’

Gebze’deki metal işkolunda çalışan işçiler arasında da Türk Metal Sendikası TİS’e imza attığında özellikle Türk Metal üyesi işçiler yoğun tepki göstermiş ve gözlerini Birleşik Metal-İş’in tutumuna çevirmişti. Türk Metal’in Gebze’deki temsilcileri ise “Birleşik Metal-İş de aynı sözleşmeyi imzalayacak” demişti.  Birleşik Metal-İş’in sözleşmeyi imzalamasından sonra Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin tepkisi “Türk Metal’in dediği oldu. Aynı sözleşmeye imza attılar. Bu dönem haklarımızın kayıpları karşılanmadı” şeklinde tepki gösterdi. Bazı işçiler ise TİS’in bu şekilde imzalanmasını olumlu bulduklarını ifade etti. (HABER MERKEZİ)


İSDEMİR’de örgütlü olan Çelik-İş Sendikası süren sözleşme görüşmeleri nedeni ile kireç yemekhanesinin önünde miting düzenledi. İskenderun Şube Başkanı Metin Önde ve yönetim kurulu üyelerinin bulunduğu mitinge gündüz vardiyasında çalışan işçiler katıldı. Önde, yeni yapılacak sözleşmede ERDEMİR’in ücretini talep ettiklerini belirtti. ERDEMİR ile İSDEMİR işçileri arasında zam almadan önce yüzde 48 zamdan sonra ise 57 fark bulunduğunu söyleyen Önde, “Bu rakamların altına imza atmayız” dedi.

SAKAL BIRAKMA EYLEMİ

ERDEMİR’in aldığı ücretin altına imza atmayacaklarını yineleyen Önde, “Biz bu maaşı alacağız, söz verdik. Bunun altına imza atmayız. Sakal bırakma eylemi başlattık. Kimse sakalını kesmesin. Sakalını kesen bizden değildir” dedi. Önde, ayrıca bu Cuma günü işletmeden genel müdürlük önüne kadar yürüyeceklerini de ifade etti. Önde, “Sözleşme süreci 24 temmuzda tamamlanıyor. Eğer o güne kadar sözleşme imzalanmazsa greve çıkılacak” diye konuştu. (İskenderun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar ABD’ye mutabakatı sordu

SONRAKİ HABER

NTV önünde ikinci protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...