12 Haziran 2013 11:46

Avukatlar ayakta

İstanbul Adalet Sarayı’ndaki avukatlara yönelik saldırıları ve gözaltıları protesto eden avukatlar, İstanbul Adliyesi önünde toplandı.Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri başta olmak üzere binlerce avukat saat 12.00’de Çağlayan Adliyesi C girişi önüne geldi.Dün gözaltına alınan 47 avukata

Avukatlar ayakta
Paylaş

Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri başta olmak üzere binlerce avukat saat 12.00’de Çağlayan Adliyesi C girişi önüne geldi.

Dün gözaltına alınan 47 avukata ve Gezi Parkı’ndaki eyleme destek vermek için İstanbul Barosu’nun yapacağı açıklamayı bekleyen avukatlar, sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş” şeklinde slogan attı. Polis ise avukatların slogan atmaması için uyarıda bulundu.

Adliye dışında toplanan kalabalığa katılan avukatlar adına açıklamayı İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal yaptı. Kocasakal, “Bu saldırının hesabının sorulacağını tüm kamuoyuna ilan ediyoruz” dedi. Avukatlar, gözaltı talimatı veren savcıyı da istifaya çağırdı. (İSTANBUL)


Ankara Barosu’nun çağrısı ile Ankara Adliyesi önünde cüppeli olarak toplanan avukatlar, “Acil demokrasi istiyoruz”, “Avukatlar esir kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı”, “Savunma susturulamaz” pankartları açtı.

Ankara Barosu Başkan Vekili Sema Aksoy, meslek ve değerlerinin hiç olmadığı kadar tehdit altında bulunduğunu söyledi. İstanbul Barosu avukatlarının çalışma mekanlarından, evlerinden ve adliyelerden yaka paça gözaltına alınmasına tepki gösteren Aksoy, “Biz avukatlar, korkma hakkına sahip değiliz” dedi.

Aksoy, özgürlük ve demokrasi için var güçleriyle her tür saldırıya karşı dimdik durmanın görevleri olduğunu dile getirdi. Açıklamanın ardından avukatlar yolu da trafiğe kapatarak, Kızılay’a yürüdü. (Ankara/EVRENSEL)


Adana Barosu üyeleri de eski adliye binası önünde bir araya geldi. Yaklaşık 200 avukatın katıldığı basın açıklamasında konuşan Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, avukatların güvenliğinin olmadığı bir yerde kimsenin güvenliğinden bahsedilemeyeceğini vurgulayan Çıtırık, bu saldırının hedefinin de demokrasi ve hukuk devleti olduğunu belirtti. Çıtrık, başta İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü olmak üzere tüm sorumluları istifaya çağırdı. Açıklamanın ardından Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi de basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan ÇHD Şube Başkanı Sefa Aydoğan, “ÇHD, gözaltılarından, tutuklamalarından, haksız yargılamalarından, coplarından korkmuyor, ve hükümete meydan okumaya devam edecektir” dedi. (Adana/EVRENSEL)


İstanbul Adalet Sarayı’nda avukatlara yönelik uygulanan polis terörüne tepki gösteren avukatlar birçok ilde eylem yaptı. Avukatlar, yaşanan olayın savunma hakkına saldırı olduğunu belirtti.

Eskişehir’de ‘çapulcu avukatlar’ “Avukatları size yedirtmeyiz” pankartı açarak ESPARK önünde toplandı. Burada konuşan Avukat Heval Yıldız Karasu meslektaşlarına yönelik polis saldırısının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bursa’daki avukatlar da meslektaşlarının yaka paça gözaltına alınmasını kınadı. Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şubesi ve diğer kurumlar saat 20.00’de Setbaşı Köprüsü üzerinde toplanarak Heykel’e yürüdü. Heykel’de beklemekte olan kitleyle birleşen grup, yola inerek Heykel’i trafiğe kapattı. “Bursa uyuma direnişe sahip çık”, “Kavga bitmedi daha yeni başlıyor” sloganlarıyla, bir saatin üzerinde bu bölgede bekleyen yaklaşık 3 bin kişi buradan Fomara Meydanı’na yürüyüşe geçti.

Denizli Barosu da baro binası önünde toplanıp Denizli Belediyesinin önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Burada yapılan basın açıklamasıyla avukatlara uygulanan şiddet kınandı.

Avukatlara yönelik saldırıya bir tepki de Makina Mühendisleri Odasından (MMO) geldi. Adalar MİGROS önünde basın açıklaması yapan MMO Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal,  AKP’nin barışçıl çözümler üretmek yerine şiddeti seçtiğini söyledi.

Aydın Barosu üyeleri de bir araya geldi. Adnan Menderes Bulvarı’nı trafiğe kapatan avukatlar cüppeleriyle yürüyüş yaptı. Bu sabah ise Aydın Adliyesi önünde toplanan avukatlar burada basın açıklaması yaptı. Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, “Polisin hukuka aykırı olarak verilen emirlerle yetkilerini aşarak gençlerine, insanlarına  kin ve nefret duyguları içinde orantısız güç kullanması hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.

Konya Barosu Başkanı Av. Fevzi Kayacan da, yaptığı yazılı açıklamayla saldırıya tepki gösterdi. Baro Başkanı Kayacan “Meslektaşlarımızın cübbeleriyle tartaklanarak, yerlerden sürünerek, karga tulumba göz altına alınması onurumuzu yaralamıştır” dedi. (HABER MERKEZİ)


KOCAELİ’NDE DE AVUKATLAR EYLEMDEYDİ

İstanbul Adalet Sarayı’nda; Gezi Parkı direnişine destek amacıyla basın açıklaması yapmak isteyen avukatlara yönelik polis müdahalesi ve gözaltılar Kocaeli’nde de protesto edildi. Kocaeli Adliyesi içinden alkışlar ve sloganlarla çıkan avukatlar adliye önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Kocaeli Barosu’nun çağrısıyla Adliye önünde bir araya gelen 200’ü aşkın avukat hem Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’na yapılan müdahaleyi, hem de avukatlara yönelik gözaltı ve polis şiddetini kınadılar. 
Adliye önünde açıklamayı okuyan Kocaeli Barosu Başkan Vekili Mehmet Akgül avukatlık kanunu gereği  avukatların suçüstü hali dışında gözaltına alınması ve aranması özel esaslara tabi olduğunu belirterek “ Tüm bu yasal düzenlemelere aykırı hareket ederek hukuku ayaklar altına alma çabasını şiddetle kınıyorum" diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Başçı, dövize müdahaleyi açıkladı

SONRAKİ HABER

Mezun olana da soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...