11 Haziran 2013 17:11

Erciş’te 250 bin ağaç kesiliyor

Erciş’in Çatakdibi (Zortul) köyünde yapılacak olan konutların imar planı nedeniyle 250 bin ağaç kesilecek. Köylüler 11 gündür ağaçların kesilmesini önleyebilmek amacıyla nöbet tutuyor. Yaklaşık 200 hanenin bulunduğu köyde, araziler hazineye ait. Bu sebepten dolayı 80 yıldır kira ödüyorlar.Kö

Erciş’te 250 bin ağaç kesiliyor
Paylaş
Umut Yeğin / Beyar Özalp

Köylülerden Adem İnci, “Bizlere işgalci muamelesi yapılıyor. Oysa elimizde belgelerimiz var. Dedelerimiz buralara geldiğinde buralar kurak araziymiş yıllardır köylülerin emeği ile bir ormana dönüşen bu doğa harikasının katledilmesini istemiyoruz” diyor. İnci, 3 bini meyve ağacı olmak üzere, yaklaşık 250 bin ağacın ve tarıma elverişli tarlaların bulunduğu 132 bin yeşil alanın yok edileceğine dikkat çekiyor.

Meyve ağaçlarından oluşan bahçesinde bekleyen Abidin Tekin ise ağaçların birer canlı olduğunu ve onları kesmenin katliam olacağını belirtiyor.

YETKİLİLER DUYARSIZ

Yetkililerin kendilerini dinlemediğini dile getiren Hakan İnci, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu ile görüşmek için aradıklarını ancak kendilerini sekreterine yönlendirerek geri dönüş yapmadığını dile getirdi. Erciş Kaymakamı Barbaros Baran ile görüşme taleplerine ise halen yanıt alamadıklarını söyleyen İnci, yetkililere yaptıkları çağrılardan yalnızca BDP Van Milletvekili Özdal Uçer, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ve Çelebibağı Belediyesinden geri dönüş olduğunu ve ağaçların kesilmemesi için girişimlerde bulunduklarını söyledi. İnci, “Başbakan madem çevreci olduğunu söylüyor o zaman burada binlerce ağacın kesilmesini önlesin. Burada yıllardır zorluklarla yetiştirdiğimiz binlerce ağaç, bu doğa yok olup gidecek” diyor.

Ağaçların dedelerinin emekleri ile yetiştiğini söyleyen Muhlise Kaya ise yıllardır ağaçları koruduklarını ve kesilmelerine izin vermeyeceklerini belirtti. Ağaçları kovalarda taşıdıkları su ile sulayarak bu hale getirdiklerini belirten Kaya, hükümetten tek isteklerinin ağaçlarını kesmemeleri olduğunu söyledi. Kaya geçimlerini de, bu ağaçların meyvelerini satarak elde ettiklerini söyledi.

Eskiden köyde kimselerin yaşamadığını ve kendi evlerini kızlarıyla beraber yaptığını anlatan Zahide İnci dereden kovalarla su taşıyarak ağaçları yetiştirdiklerini söylüyor. 

İnci, “Deprem olduktan sonra bu arazileri paramızla alma teklifinde bulunduk, yetkililer bizi sürekli oyaladı. Bugün görüyoruz ki bizi bunun için oyalamışlar” dedi. 

Ağaçların kesilerek yerine konut yapılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen İnci, yapılacak konutların depremde hasar gören evlerinin eski yerine yapılması gerektiğini belirtti.


KAYMAKAM İDDİALARI REDDETTİ

Erciş Kaymakamı Barbaros Baran, yaptığı açıklamada “200 bin ağacın kesileceği” haberlerinin gerçek dışı olduğu iddiasında bulundu. Baran açıklamasında “Yaklaşık 120-130 dönümlük bu hazine arazisi üzerinde Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan tespitlerde 170 adet meyve ağacı, 630 meyve fidesi, 1800 kavak ağacı, diğer parselde 3220 meyve ve ağaç fidesi bulunmaktadır. İddia edildiği gibi 200 bin ağacın olabilmesi için metre kareye birden fazla ağaç yerleşmesi gereklidir. Bu da fizik kurallarına aykırıdır. Bahsi geçen 200 bin ağaç kesinlikle söz konusu değildir” ifadelerine yer verdi.

İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeler sonrasında hazırlanan bilirkişi raporuna göre ise 2 bini meyve ağacı olmak üzere yaklaşık 250 bin dikili ağacın olduğunu belirtti. Ayrıca raporda “Her türlü tarıma elverişlidir” ifadelerine yer verildi.

KAYA: YAPILMAK İSTENEN DOĞA KATLİAMIDIR

Köye incelemelerde bulunan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ve Van Barosu Başkanı Murat Timur, doğaya zarar verilmeden konutların hasarlı evlerin yerine yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bir doğa katliamının yapılmak istenildiğini ifade eden Kaya, “Burası bir tarım arazisidir. Giderek azalan tarım arazilerine burada bir yenisi daha ekleniyor. Çözümü çok zor değil. Tek çözüm evleri yıkılan köylülerin şu an evlerinin bulunduğu alanda evlerinin yerinde kendilerine konut yapmaktır” şeklinde konuştu. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gezi ve demokratikleşme için yeni olanaklar

SONRAKİ HABER

Mandela'nın avukatı: Özgürlük halkın katılımıyla gelir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...