11 Haziran 2013 13:47

Gençler talepleri ile Gündoğdu’da direniyor

Gündoğdu Meydanı’nda Taksim Gezi Parkı gösterileri ile başlayan direnişler 11. gününde de devam etti.  Kurulan çadırlarda da kalan gençler, Taksim Gezi Parkı’yla ilgili talepler karşılanana kadar eylemlerine devam etmekte kararlı. Gündoğdu Meydanı’nda kurulan platformda önceki gece söz hakkı gençlere ver

Gençler talepleri ile Gündoğdu’da direniyor
Paylaş
Metehan Ud / Eylem Yılmazçelik

Biz de kurulan çadırların arasında dolaşarak gençlerin nabzını tutmaya devam ediyoruz. Emek Gençliği Çadırı’nda karşılaştığımız Yunus Emre Anadolu Lisesi öğrencisi Alişan Doğan, Başbakan Erdoğan’ı gençlerin taleplerini dinlemeye davet etti. Erdoğan’ın sürekli bir padişah olarak davrandığını ama gençlerin buna izin vermeyeceğini de kaydeden Doğan, “Hükümet alanları yok ederek halkı dizginlemeye çalışıyor. Bunun durdurulmasını istiyoruz Taksim Gezi Parkı’nın yıkılması da bunun bir parçası. Polisin müdahalelerin son bulmasını istiyoruz. Emek Gençliği olarak taleplerimizin arkasındayız.Büyüklerimiz gençliği bilgisayar başında boş zaman geçiriyor diye biliyorlardı ama durum pekte böyle değil.  Bu olaylar sayesinde gençlik ve halk sokaklara dökülmeyi öğrendi. Bu bir kazanımdır” dedi.

HALK, DAYANIŞMAYI ÖĞRENDİ

KESK çadırında görüştüğümüz genç akademisyenlerden DEÜ İİBF Araştırma Görevlisi Mehmet Özyiğit de süreç başladığından beri İzmir’de birçok değişiklik olduğunu düşünüyor. Dayanışmanın ön palana çıktığını belirten Özyiğit şunları aktardı, “Özellikle Gündoğdu’da yerleştikten sonra halk, şimdiye kadar hayaldenilerek yadırganan sosyalizmin gerçek olabileceğini, halkın bir arada mücadelesiyle kurulabileceğini öğrendi.  İzmir özelinde ise epeydir sokaklara çıkmayan İzmir halkı direnişle birlikte alanları doldurmaya başladı.Kitlesel bir katılımı ile epeyce göz kamaştırdı. Direnişle birlikte insanların birbirine olan güveni arttı, dayanışma duygusu alabildiğine yükseldi alanlarla da toplumun içinde de”.

Çıkan çatışmalardan nasibini alan Strarbucks önünde de gençler Gündoğdu Kütüphanesi’ni kurmuşlar. Burada tanıştığımız gençlerden biri de Batuhan Çelimli. Bir taraftan okulu devam eden Batuhan, aynı zamanda animasyoncu olarak çalışıyor. İş çıkışında Gündoğdu’ya geldiğini söyleyen Batuhan konuşmasına tüm çapulcuları selamlayarak başladı. Gençlerin Gündoğdu’da toplanma amacının baskı altına alınan hayatları olduğunu söyleyen Batuhan sözlerini şöyle sürdürdü, “İktidar bizi ötekileştirerek değer vermiyor. Gençler olarak bizim burada amacımız kendimizi özgürce ifade edebilmek.Pankartlarda, duvar yazılarında vedövizlerdeki mizah anlayışımızdan duygularımızın ne kadar bastırılmış olduğunu anlayabilirsiniz. Normalde kimse kimsenin sıratına bakmazken bu olaylarla halk biranda uyandı. Bu durum bir halkın uyanma şeklidir. Biz artık gözümüzü açtık. Artık hiç kimse susmayacak”.

SINAVSIZ EĞİTİM İÇİN

Toplumun birçok kesiminin farklı taleplerle ama ortak bir amaç için bir araya geldiğini söyleyen Hürriyet Anadolu Lisesi öğrencisi Caner Özdemir de gençlerin sınavsız bir eğitim talebiyle alanda olduğunu dile getirdi.   ‘Çapulcu’ deyimini de değinen Özdemir “Biz çapulcu kelimesini beğendik ve kendimize yapıştırdık. Yaka kartlarımıza bile çapulcu yazdık.  Başbakan bize hakaret ettikçe biz daha çok ti’ye alıyoruz. O kötü söylemlerde bulundukça biz ona mizahi bir şekilde cevap veriyoruz” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ethem Sarısülük'ün durumu kötüye gidiyor

SONRAKİ HABER

Gökçek’in sürgün cezaları Mecliste

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...