11 Haziran 2013 12:06

Sevdiğimiz şekilde yaşamaya ihtiyacımız var

Enzo İkah Kongo Cumhuriyeti vatandaşı. Dört yıldır İstanbul’da ve müzisyen. Türkiye’de gidip çalmadığı şehir kalmamış gibi. “Ankara, İzmir, Sinop, Mersin, Kocaeli ve pek çok şehre gittim” diyen Enzo, önceki akşam da Gezi Direnişi’nin sahnesindeydi.Aynı zamanda psikolog da olan Enzo, bir yandan da hikayeler yazı

Sevdiğimiz şekilde yaşamaya ihtiyacımız var
Paylaş
Sevda Aydın

Aynı zamanda psikolog da olan Enzo, bir yandan da hikayeler yazıyor. Savaşı, şiddeti ülkesinde birebir yaşamış biri olarak barışın ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. “Savaşa karşıyım ve savaş benim için ne kadar kötüyse bir başkası için de bir o kadar kötü. Bu yüzden buradaki barış isteyen insanlar beni çok etkiledi” diyor.

Gezi direnişinin ilk başladığı gün arkadaşlarıyla gece yarısına kadar parkta kaldıklarını aktaran Enzo, o geceyi şöyle anlatıyor: “30 kişi falan olmalıydı sayımız, çok az kişiydik. Şarkılar söyledik gece yarısına kadar. Sabaha karşı ben eve gittim. Uyandığımda polisin saldırdığını duydum. Sokağa çıktığımda herkes sokaktaydı çok şaşırmıştım. Akşam olduğunda her yandan insanlar gelmeye devam etti. Çok büyük bir kalabalık olmuştu, böyle bir çoğunluğu o gece hayal bile edemezdim.”

IRKÇILIĞA KARŞI SÖYLENMİŞ ŞARKILAR

O gece ve sonrasında Gezi’den ayrılmayan Enzo için bu direniş, yaşamın bir hak olduğunu ifade ediyor. Sevdiğimiz ve istediğimiz şekilde yaşamaya ihtiyacımız var. Sahnede söylediği şarkıların hepsi ırkçılığa karşı söylenmiş şarkılar. ‘Siyah ve Beyaz’ adını verdiği şarkıda, savaşın renk tanımadığını söylüyor. ‘Adaletsiz’ de ise ötekileştirmeye, ayrımcılığa karşı çıkıyor. Enzo’ya göre dünyanın en aptal insanı ırkçılık yapandır.

Enzo’nun yakında Türkiye’de yaptığı ikinci albümü çıkacak. İlk albümünde Afrika ezgilerini söyleyen müzisyen, bu albümünde ise Türkiye’den ezgilere yer veriyor. ‘Sana Ne Sana Ne’ ve ‘Hey Onbeşli’ de albümde yer alacak olan ezgiler arasında.
Enzo’nun birlikte çaldığı arkadaşları arasında Avustralya, İskoçya ve Türkiye’den müzisyenler var. Mısır’daki eylemler sırasında da oradalarmış ve “Türkiye Baharı” olarak görülen direnişle Mısır arasındaki izlenimlerini sorduğumuz ekip, “Mısır’da çok şiddetli görüntüler vardı. Burada da oldu. Ama şu an herkesi mutlu görüyorum. Herkes dayanışma içinde. Burada olmaktan, buradaki paylaşımın, dayanışmanın parçası olmaktan çok mutlular, isteyerek bunu yapıyorlar. Bu çok güzel” yanıtını veriyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maden işçileri fotoğraflarda konuştu

SONRAKİ HABER

Neşe ve kararlılıkla direniyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...