11 Haziran 2013 15:25

Polis, Taksim'de terör estiriyor

Taksim Meydanı'na giren binlerce polis, Gezi Parkı'nın yıkılmaması için iki haftadır direnenlere gaz bombaları ile müdahale etti. Polis, SDP binasını kuşattı. Çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı.Sabahın erken saatlerinde Tarlabaşı, Beşiktaş ve Gümüşsuyu yönünden binlerce çevik kuvvet polisi, Taksim

Polis, Taksim'de terör estiriyor
Paylaş

Sabahın erken saatlerinde Tarlabaşı, Beşiktaş ve Gümüşsuyu yönünden binlerce çevik kuvvet polisi, Taksim Meydanı'na girdi.

Gezi Parkı'na müdahale etmeyeceklerini söyleyen polisler, sadece Taksim Meydanı'nın boşaltılması yönünde çağrı yaptı.

Polisin müdahalesi üzerine Taksim, Sıraselviler ve Talimhane bölgelerinde gruplar ile polis arasında çatışma çıktı.

Kitle, polisin gaz bombalarına, taşlarla karşılık verdi.

Ayrıca sivil polisler, AKM binası ve Atatürk Anıtı üzerindeki tüm pankart ve dövizleri yırtarak, yerinden söktü.

Saldırılar sırasında ESP Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs'ün plastik mermiyle yaralandı öğrenildi.

Altınörs, Gezi Parkı merdivenlerinde otururken saldırıya uğradıklarını ifade etti.

Meydanda Gezi Parkı'na müdahaleyi engellemek için insan zinciri oluşturuldu.

Polis, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önüne çekildi. Gezi Parkı'nda bulunan binlerce kişinin alanda bekleyişi devam ederken, kitle "Polis defol" sloganları atıyor. AKM önüne, 5 TOMA ve onlarca zırhlı araç ile binlerce çevik kuvvet ekibi yerleştirildi.

TAKSİM DAYANIŞMASI 19.00'DA TAKSİM'E ÇAĞIRDI

Polis, Taksim Dayanışması'nın saat 13.00'te basın açıklaması yaptığı sırada da gaz bombalarıyla müdahalede bulundu.

Taksim Dayanışması'nın açıklamasında bugün gerçekleşen saldırılara tepki gösterildi ve "Talepler ortadadır, muhatap bellidir, Taksim Dayanışması'dır" denildi.

Açıklamada "Parkına ve yaşamına sahip çıkanlarla polisi karşı karşıya getirmekten vazgeçin. Gözaltına alınanları serbest bırakın, iki haftadır süren polis şiddetinin sorumlularını görevden alın ve ilk ve en temel talebimiz olan Gezi Parkı'nın 1 metrekare olsun betonlaştırılamayacağını, park olarak kalacağını resmi olarak açıklayın" ifadeleriyle talepler hatırlatıldı.

Taksim Dayanışması saat 19.00'dan itibaren taleplere sahip çıkanları Gezi Parkı'na, Taksim'e çağırdı.

Polisin devamlı saldırıları Taksim'i savaş alanına çevirdi.

Atılan gaz bombalarının Gezi Parkı'na da düştüğü öğrenildi.

ÇAĞLAYAN'DA AVUKATLARA SALDIRI

Öte yandan Çağlayan Adliyesi'nde de Gezi Parkı direnişçilerine destek vermek isteyen avukatlara polis saldırdı.

51 avukatın gözaltına alındığı öğrenildi.


SDP İstanbul İl Örgütü binası sabah saldırıları sırasında polisler tarafından kuşatma altına alındı.

SDP Parti Meclis üyesi Aziz Küçük, Hayat TV canlı yayınında yaptığı açıklamada polisin balyozlarla kapılarını kırmaya çalıştığını, ağıza alınmayacak küfürler ettiğini dile getirdi.

Küçük, partilerinin molotoflarla hiçbir ilgisi olmadığını, Taksim Meydanı'nda çok fazla sivil polis olduğunu dile getirdi.

Küçük, 2 yaralı arkadaşlarının olduğunu ve bir arkadaşlarının da yoğun bakımda olduğunu ifade etti. Küçük, binada 45 arkadaşlarının olduğunu söyledi.

Çevik kuvvet ekiplerinin binaya girdiği, SDP üyelerini döverek gözaltına aldığı öğrenildi. Muhabirimiz Ercan Karakaya, dakikalarca kuşatma altında olan binadan çıkarılan SDP'lilerin durumlarının çok kötü olduğunu, baygın olan insanların yaralı halde yerlerde sürüklenerek gözaltına alındığını ifade etti.

Vali Hüseyin Avni Mutlu yaptığı açıklamada, "Olaylara katılanların sığındığı SDP binasında gözaltına alınanların sayısı 70 oldu. Silah ve palalar da var" dedi.


VALİ: İMAJIMIZ SIKINTIDAYDI

Vali Mutlu saldırılar sırasında yaptığı açıklamada "Alan ve Atatürk Heykelimiz ve kültür merkezi pek çok legal veya illegal kuruluşun adeta bir reklam panosu haline dönüştürülmüştür. Bu milletimizin gönlünde üzüntüye sebebiyet vermekteydi. Bu görüntüler ülkemiz ve İstanbul imajına ciddi sıkıntı yaratmaktaydı. Çalışma tamamlanmıştır. Bu noktadan itibaren de Gezi Parkı’na yönelik hiçbir müdahalemizin olmayacağını ifade etmek istiyorum" iddialarında bulundu.

'ONLAR DA TELSİZ ALIYOR'

Saldırılar sırasında polise molotof atan, elinde telsizle görüntülenen ve provokatör oldukları iddia edilen kişilerle ilgili "Bunlar  piyasada da satılabilen kendi amaçları için kullanabildikleri muharebe cihazlarıdır. Bu marjinal grupların kendi aralarında haberleşebilmek amacıyla bu tür telsizleri temin ettiklerini görüyorsunuz. Mücadele ettiğimiz grupların amaçlarının ne olduğu bu görüntülerle çok daha net şekilde kamuoyuna yansımaktadır. Karşımızda benim bir fikrim var, benim sözüm var diyenlerin ötesinde benim telsizim benim molotofum var benim taşım benim eylemim var diyenlere karşı bir duruşumuz vardır.  Bu görüntülerin ibretlik pozlar olduğunu düşünüyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)


ÖNCEKİ HABER

‘Yeni’ Emniyet, ‘eski’ Genelkurmay gibi!

SONRAKİ HABER

Gül, 'alkol yasası'nı onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...