10 Haziran 2013 10:44

İmralı Heyeti yarın Adalet Bakanı ile görüşecek

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin konuşan BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Öcalan'ın 3 aşama olarak belirlediği çözüm sürecinin ilk aşamasının sona yaklaştığını, bundan dolayı devletin adım atmasının zamanının geldiğini söylediğini belirtti. Öcalan'ın iki hafta boyunca durumu g&o

İmralı Heyeti yarın Adalet Bakanı ile görüşecek
Paylaş


Nuçe Tv'deki Aktüel programına telefonla bağlanan BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, 7 Haziranda BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile birlikte İmralı Adası'na giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmenin ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi. Görüşmenin oldukça önemli olduğunu ve verimli geçtiğini belirten Buldan, Öcalan'ın tüm halklara selamı olduğunu, Kürt halkına, kadınlara ve gençlere ise özel selamı olduğunu aktardı. Öcalan'ın sağlığının ve moralinin iyi olduğunu ifade eden Buldan, "Tabii ki Sayın Öcalan'ın beklentilerinin olduğunun altını çizmek isterim. 3 aşamalı bir yol haritası çizmişti. Birinci aşama olarak nitelendirilen aşamada komisyonların kurulması ve geri çekilme vardı. İkinci aşamada demokratik siyasetin önünün açılması için yasal, anayasal bir yol çizilmişti. Birinci aşama tamamlanmak üzere. İkinci aşamaya geçerken somut adım atılmadığını görebiliyoruz. Hem Sayın Öcalan hem bizim görüşümüzdür" dedi.

KONFERANSLARIN ÖNEMİNİ VURGULADI

Öcalan'ın Ankara, Diyarbakır, Hewler ve Brüksel'de konferansların yapılmasının önemine vurgu yaptığını söyleyen Buldan, şunları dile getirdi: "4 konferansın sonuçlarının önemli olduğunu belirtti. Diyarbakır, Hewler ve Brüksel'deki konferansların sonuçlarının tarihi olduğunu söyledi. Ankara'daki Demokrasi ve Barış Konferansı ile Diyarbakır'da düzenlenen Ortadoğu Kadın Konferansı'nın sonuç bildirgelerini verdik. Kendisi okuduktan sonra görüşlerini paylaşacak. 15-16 Haziran'da Diyarbakır'da yapılacak olan konferansın öneminin altını çizdi. Kürt halkının ulusal birliğinin önemli olduğunu ifade etti. Kürt halkının özgürlüğe yürüdüğü bir dönemde yapılan konferans, birlik ve kardeşliğin sağlanması için yapılacak. Amed'de yapılması planlanıyor ve adı Kuzey Kürdistan Çözüm ve Birlik Konferansı olacaktır. Sayın Öcalan çok önemsiyor. Burada yaşanacak kararlaşmaların hem Kürt halkının eşitliğine ve özgürlüğüne ilişkin önemli kararlar sağlayacağını hem de Ortadoğu halklarının özgürlüğü için önemli olduğunu belirtti. Tabi konferans 2 günle sınırlandırılmamalıdır. İzleme komisyonu oluşturulmalıdır. Onların gözlemleri önemlidir. Çok sık aralıklarla konferansların biraraya gelmesi gerekiyor" diye belirtti.

ÖNDER'İN HEYETTE YER ALMAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Öcalan'ın Gezi Parkı direnişini selamladığını ifade eden Buldan, ama aynı zamanda Ankara, İzmir ve Adana'da yapılan eylemlerin çok farklı değerlendirilmesi gerektiğine işaret ettiğini aktardı ve direnişin ulusalcıların, darbecilerin izlediği yola çekilmemesi gerektiği yönündeki uyarılarını dile getirdi. Sırrı Süreyya Önder'in heyette yer almamasına ilişkin konuşan Buldan, "Sayın Önder'in gelmeyeceğinden haberi yoktu. Nerede olduğunu sordu, biz de hükümetten veto yediğini söyledik. Gezi Parkı yüzünden hükümetin heyetten çıkardığını söyledik. Sayın Öcalan, bunu kabul etmeyeceğini, heyette yer alması gerektiğini, 15 günde bir görüşmelerin yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Yarın Sayın Adalet Bakanı ile görüşeceğiz. Hem Sayın Öcalan ile yaptığımız görüşmeyle ilgili hem de bundan sonraki gidişatı Sayın Bakana ileteceğiz. Umarım bundan sonra başka krizler yaşanmaz. Düzenli olarak heyetin gitmesi ve gidecek isimleri partimizin belirlemesi önemlidir. Hükümetin artık bu konuda bir kimin gideceğine karışmaması gerektiğini söylüyorum" dedi.

15 GÜN SONRA KAPSAMLI DEĞERLENDİRME

Öcalan'ın koşullarına ilişkin bilgi veren Buldan, Öcalan'ın "Koşullarımda belirgin bir düzelme yok. Belki bundan sonra olabilir. 15 gün izlemek istiyorum, daha sonra kapsamlı bir süreç değerlendirmesi yapacağım" dediğini aktardı. Öcalan'ın odasında bulunan televizyon aracılığı ile gündemi takip ettiğini söyleyen Buldan, "Gazeteler haftada bir gidiyor. Süreci televizyondan izlemeye çalıştığını söyledi. 15 gün sonra daha kapsamlı bir değerlendirme yapacak. Görüşme için saat 13.30'da yola çıktık. Teknik bir arıza olduğunu söylediler. 15.00 gibi görüşmeye başladık. 3 saate yakın bir görüşme yaptık. Daha önce sabahtan akşama kadar sürüyordu görüşme. Son iki görüşme öğleden sonra oluyor. Bundan sonra sabah gidip akşama kadar kalırsak görüşmelere daha sağlıklı ilerler" diye konuştu.

Buldan, Öcalan'ın Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'ye mektup gönderip göndermediği yönündeki soruya ise, kendilerinin böyle bir mektup götürmediğini söyleyerek cevap verdi. Bu bilgiyi basından öğrendiklerini söyleyen Buldan, konu hakkında bilgileri olmadığını ifade etti.  (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Alevilerle ve solcularla görüşmeyen AKP danışmanı!

SONRAKİ HABER

Uzaylıları evde zor tutuyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...