09 Haziran 2013 10:32

İsviçre`den Gezi`ye destek

Taksim Gezi Parkı ile başlayan AKP' nin ve polisin şiddetiyle gittikçe öfke seline dönüşen Türkiye`deki başta İstanbul-Taksim olmak üzere, Ankara, İzmir,  Hatay ve birçok ilde gelişen direnişi desteklemek ve AKP' yi, polis şiddetini protesto etmek amacıyla bir haftadan beri her gün İsviçre'nin çeşitli kanton

İsviçre`den Gezi`ye destek
Paylaş
Abidin Çetin / İsmail Şimşek

1 Haziran`da Basel ve Zürih şehirlerinde  başlayan eylemler, hafta içi iş çıkışlarında da devam etti. Başta Basel, Zürih Bern, Cenevre ve Lozan olmak üzere,  birçok değişik kantonlarda hafta içi iş çıkışlarında bir araya gelen Türkiyeli emekçiler alanlara akın etti. Türkiye'de yaşanan AKP'nin vurdumduymazlığına ve polis şiddetine karşı tepkisini dile getirdi.

En kitlesel katılım 6 Haziran Çarşamba günü Zürih'te gerçekleşti. Eylem Zürich şehir merkezinde  Rathaus alanında başladı.  Konsolosluğa doğru yürüyüşe gecen kitlenin sayısı yürüyüş boyunca çevreden katılanlarla  birlikte kısa sürede 3000 kişiye ulaştı. "Hükümet istifa, her yer Taksim her yer direniş, faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı yürüyüş boyunca kitlenin coşkusu görülmeye değerdi. Konsolosluğa yüz metre kala oluşturulan polis barikatı önüne gelen kitle, burada Türkçe ve Almanca basın açıklamasının okunmasından sonra, halaylar ve sloganlar eşliğinde dağıldı.

HAFTA SONU EYLEMLERİ

Hafta sonu eylemleri olarak anılacak olan 8 Haziran Cumartesi günü, kitlesel katılımların olduğu eylemlerle geçti

İsviçre'nin Basel kentinde bulunan Türkiyeli kurumlar ve İsviçreli demokratik kitle örgütleri Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve tüm Türkiye'ye yayılan direnişe destek vermek ve AKP hükümetini protesto etmek için Basel Klaramatte Meydanı'nda bir miting düzenledi. 

DIDF ve İsviçre sendikalarının birlikte düzenlediği mitinge siyasi partiler ve Basel kanton milletvekileri destek verdi. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı miting yerel saat ile 15:00'te başladı. Mitingde Taksim direnişçilerini destekleyen pankartlar taşınırken AKP hükümetinin istifası istendi.

Miting, Tertip Komitesi adına Almanca hazırlanan bildirinin okunması ile başladı. Bildiriyi komite adına Selinay Adatepe okudu. Bildiride, Gezi Parkı'nda başlayan direnişin artık tüm Türkiye`ye yayıldığı ve herkesin taleplerini yansıttığı eylemlerin düzenlendiği vurgulandı.

"Türkiye`yi bir padişah gibi yönetmeye çalışan" Erdoğan`ın politikalarının meşuriyet temelini yitirdiği ifade edilirken Avrupa`da yaşayan Türkiye kökenli işçi ve emekçiler ile yerli emekçilere direnişe destek verme ve gösterilere katılma çağrısı yapıldı.

Mitingde İsviçre DIDF (Demokratik İşçi Dernekleri Fedarasyonu) Başkanı Haydar Sancar da bir konuşma yaptı. Sancar, insanların kendilerine uygulanan polis terörüne, ayrımcılığa ve hukuksuzluklara karşı isyan ettiklerini ve bu isyanin daha da ilerletilerek örgütlü bir yapıya bürünmesi gerektiğini belirterek, "Bizler İsviçre`de yasayan Türkiyeliler olarak, başlayan bu direnişi sonuna kadar sahiplenip daha da ileriye gitmesi için her türlü desteği vereceğiz" dedi.

Cenevre`de de 21 kurumun çağrısıyla bir araya gelen çoşkulu kalabalık kitle "Tayyip istifa, her yer Taksim, her yer direniş" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. (Basel/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hasta tutuklu Özer için kampanya başlatıldı

SONRAKİ HABER

Polisin yerini eli sopalılar mı alıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...