08 Haziran 2013 11:23

Halk sit alanındaki çalışmaya tepkili

DERSİM’in Mazgirt ilçesi Akpazar beldesi Güneyharman Mahallesi’nde belediye tarafından yol yapımı için sit alanından malzeme alınmasına vatandaşlar tepki gösterdi.Güneyharman Mahallesi’nde bulunan kaya mezarlar, kilise kalıntısı ve mağaraların bulunduğu tarihi alan, 2011 yılında sit alanı ilan edilmişti.Akpazar Belediyes

Halk sit alanındaki çalışmaya tepkili
Paylaş
Kemal Özer

DERSİM’in Mazgirt ilçesi Akpazar beldesi Güneyharman Mahallesi’nde belediye tarafından yol yapımı için sit alanından malzeme alınmasına vatandaşlar tepki gösterdi.

Güneyharman Mahallesi’nde bulunan kaya mezarlar, kilise kalıntısı ve mağaraların bulunduğu tarihi alan, 2011 yılında sit alanı ilan edilmişti.

Akpazar Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde yol yapımında kullanılmak üzere alana çok yakın mevkiden malzeme çıkarılmaya başlandı. Duruma tepki gösteren Taner Karateke isimli vatandaş çalışmanın sit alanında yapıldığı gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Mahalle sakinlerinden Hüseyin Çelik, belediye başkanının kendilerine yol yapımı için malzeme almak zorunda olduğunu söylediğini iddia ederek, “Biz de sit alanını tahrip edecekseniz yol istemiyoruz dedik. Doğaya sahip çıkması gereken bir belediye başkanının icraatları bunlar” dedi.

Alanın sit alanı olarak tescillini sağlayan Taner Karateke isimli vatandaş da “Bu alanda kilise, mağaralar, oyulmuş taşlar var. Bizim amacımız buranın doğal yapısının bozulmaması. 2011 yılında sit alanı ilan edilen bu alana iş makineleri girdi doğa bozulup tahrip ediliyor. Yetkililerden beklentimiz iş makinelerinin geri çekilerek alanın eski özelliğini koruması” diye konuştu.

HASSASİYET BEKLİYORUZ

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım vatandaşlarla bahsedilen alanı gezerek incelemelerde bulundu. Yıldırım yaptığı açıklamada, “Türkiye’de kültürel ve doğal mirasa yönelik çok ciddi tahribatlar bulunmaktadır. Az sayıda korunan bu alanlara ilişkin ilgililerin gerekli hassasiyetleri göstermesini bekliyoruz” dedi. Yıldırım, vatandaşların alana ilişkin duyarlılıklarının kutlanacak cinsten olduğunu söyledi.


BAŞKAN SAVUNDU

ÇALIŞMA yapılan alanın sit alanının dışında olduğunu söyleyen Akpazar Belediye Başkanı Ali Aydın ise; “Bizim çalıştığımız alan sit alanına giren alan değil ama buranın böyle tahrip edilmesi de doğru değil. Daha önce bu alanda özel firmalar tarafından tahribat yapılmış biz buradan alacağımız malzemeyle mahalle yollarımızı yapacağız. Sonra ağaçlandırıp güzel bir şekle sokacağız. Yol yapımı için on bin metre küp malzemeye ihtiyacımız var. Onu daha da kısıp buradan değil başka yerden temin etmeye çalışacağız” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kreşe çirkin saldırı

SONRAKİ HABER

Vali Mutlu'dan "Gezi Parkı'na müdahale iddiasına" açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...