07 Haziran 2013 16:43

'Siyasetçiler tarihi istismar ediyor'

TARİH Vakfı, siyasetçilerin tarihi mekan uygulamaları üzerinden tarihi çarpıtarak istismar alanı haline getirmelerine ve bunun en somut örneği olan Topçu Kışlası Projesi’ne “hayır” demek için İstanbul Galatasaray’da bulunan Aynalı Geçit’te basın açıklaması düzenledi.Tarih Vakfı Yönetim

'Siyasetçiler tarihi istismar ediyor'
Paylaş

TARİH Vakfı, siyasetçilerin tarihi mekan uygulamaları üzerinden tarihi çarpıtarak istismar alanı haline getirmelerine ve bunun en somut örneği olan Topçu Kışlası Projesi’ne “hayır” demek için İstanbul Galatasaray’da bulunan Aynalı Geçit’te basın açıklaması düzenledi.
Tarih Vakfı Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Erol Köroğlu, Türkiye’de tarihin siyasetçilerin elinde bir istismar alanı olduğunu söyledi. Bu durumun son zamanlarda artış gösterdiğini belirten Köroğlu, “Bu artış hükümetin tarihi mekan politikalarının en çarpıcısı olan Taksim Topçu Kışlası Projesi üzerinden elle tutulur hale gelmiştir. Taksim’de her türlü planlama ve kent yönetimi ilkesine aykırı olarak tepeden inme kararlar alındı ve uygulandı” dedi. Haliç Metro Geçiş Köprüsü, 3. Köprü gibi projelerin İstanbulluların kent hakkını hiçe saydığının altını çizdi.
Taksim Meydanı ve diğer tüm kentsel alanların şehrin tarihsel ve kolektif belleği olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Köroğlu, “Bu doğrultuda, Taksim Gezisi ve çevresi, kentsel ve toplumsal bellek ile toplumsal tarih açısından somut biçimde korunması gereken kültür mirasıdır” dedi. Tarih Vakfı olarak, kent hakkı ve kentli belleği hiçe sayan ‘Replika fiziki mekan’ üretimine, yani Topçu Kışlası’nın yeniden inşa edilmesine karşı olduklarının altını çizen Köroğlu, bu projeyi daha kabul edilebilir göstereceği düşünülerek ortaya atılan “İstanbul Kent Müzesi” biçimindeki işlev önerisine de tamamen karşı olduklarını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

Zorbalığa karşı yarın Taksim’de miting var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...