07 Haziran 2013 11:53

NSU davasında sanıklar itirafa başladı

Almanya’da 9 göçmen esnafı katleden ırkçı terör örgütü NSU davası bu hafta tamamlandı. Salı günü başlayan ve üç gün boyunca devam eden duruşmada tutuksuz olarak yargılanan Christian Schultze ve Holger Gerlach adındaki sanıklar ifade verdi. Schultze, göçmenlerin katledilmesinde kullanılan silahın ken

NSU davasında sanıklar itirafa başladı
Paylaş

Schultze ifadesinde bir eşcinsel olarak kabullenilmediğini fark ettiği için Nazi çevrelerden ayrıldığını söyledi. Schultze, Jena’daki yaşamını, cinsel olarak erkeklere ilgi duyduğunu anladığında bunu kabul edememesine bağlı olarak yaşadığı duygusal çalkalanmayla Nazilerin arasına girdiğini anlattı. Beraber çalıştığı kişiler arasında Kapke kardeşler gibi tanınmış Nazilerin isimleri de geçti.  Zanlılar arasında yer alan Wohlleben’in eşcinseller üzerine aşağılayıcı bir konuşmasını duyduğunda Neonazilerin arasında yeri olmadığını anladığını ve ayrıldığını sözlerine ekledi. İddianamede  Schultze dokuz kişinin katledildiği silahı temin etmekle suçlanıyor.

İfade vereceğini daha önce açıklayan Holger Gerlach ise yazılı metni okumayı tercih etti. Yaptıklarından dolayı pişman olduğunu ve kurban ailelerinden özür dilediğini dile getiren Gerlach suçunu itiraf etti. Cinayetlerden sorumlu tutulan üçlüye pasaport, para, nüfus cüzdanı, ehliyet ve Beate Zschaepe’nin tedavi olabilmesi için sağlık sigortası kartı ayarladığını söyleyen sanık, NSU üyeleriyle 1990’lı yılların başında tanıştığını ve o dönemde farklı ideolojileri olduğunu belirtti. Cinayetleri işleyen ancak şu anda hayatta olmayan Uwe Böhnhard, Uwe Mundlos ve baş sanık Beate Zschaepe’ye cinayetlerin işlenmesinde kullanılan silahı götürdüğünü itiraf eden Gerlach, bunu tutuklu yargılanan sanık Ralf Wohlleben’in isteğiyle yaptığını ve taşıdığı şeyin silah olduğunu ancak trende fark ettiğini savundu.

Wohlleben’ın sarılı bir şeyi Zwickau kentinde bulunan üçlüye götürmesini istediğini anlatan Gerlach, “Zwickau kentine gittim ve Zschaepe beni tren istasyonundan aldı. O şeyin ne olduğunu başta bilmiyordum. Trende fark ettim. Hatta üçlünün yaşadığı evde Uwe’lerden biri benim yanımda silaha mermi doldurdu” dedi. NSU davasına 11 Haziranda devam edilecek. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suretten ötesi ‘Siret’

SONRAKİ HABER

Benim vergilerimle yaşayanlar bana saldırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...