06 Haziran 2013 03:37

Gezi direnişi Türkiye’yi özgürleştirecek

Halkların Demokratik Kongresi(HDK), 9 günü geride bırakan Gezi Parkı Direnişi’ne destek yürüyüşü düzenledi. Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen binlerce kişi, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Hükümet istifa” sloganlarıyla Gezi Parkı’ına yü

Gezi direnişi Türkiye’yi özgürleştirecek
Paylaş

Gezi Parkı’nda yapılan açıklamada ilk olarak söz alan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Taksim’in 1 Mayıs 1977’den sonra bir kez daha politik bir alan olduğuna vurgu yaparak Gezi Parkı direnişini selamladığını söyledi. Gezi Parkı Direnişiyle insanların faşizme boyun eğmeyeceklerini ortaya koyduğunu kaydeden Tuncel, “Siz direnerek sadece Gezi Parkı’nı değil, tüm Türkiye’yi ve Kürdistan sokaklarını özgürleştirdiniz. Siz faşizme ‘edi bese yeter artık’ dediniz. Yaşam tarzımıza karışanlara ‘edi bese’ dediniz. Yaşam alanlarımızı elimizden alanlara ‘edi bese’ dediniz. Biz buradan mesajı aldık. Türkiye ve Taksim özgürleşene kadar direnmeye devam edeceğiz” dedi. Kürt halkının 30 yıldır devlet  zulmüne maruz kaldığını söyleyen Tuncel şöyle devam etti: “Bu ülkeyi yönetenler size, ‘Biz zulüm yapmıyoruz. Onlar terörist’ dediler. 30 yıl önce teröristtik, şimdi çapulcu olduk. Bütün çapulcular birleşsinler ve herkes özgürleşsin.”  

‘DİRENİŞ ÇOK RENKLİ’

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, Gezi Parkı direnişinin hiçbir politik güce veya akıma mal edilemeyeceğini söyleyerek şöyle devam etti: “Bu direniş çok farklı ve katmanlıdır. Burada çok farklı unsurlar bulunuyor.” Bugüne kadar  sistemin gençlerin sokağa çıkmasını engellediğini ifade eden Kürkçü, “Gençler artık dinlemediler ve ‘edi bese’ dediler. Sabah akşam kaç çocuk yapılacağı, ne kadar içileceği, ne yiyeceği vaazlarına ‘yeter’ dedi” diye ifade etti. Bundan sonra mücadelenin nasıl şekilleneceğine de direnişçilerin karar vereceğine vurgu yapan Kürkçü, “Tıpkı 1871’de  Paris Komünü Paris’in kaderini nasıl eline aldıysa siz de Taksim ve Türkiye demokrasisinin kaderini elinize aldınız” diye konuştu.  HDP Eş Başkanı Fatma Gök ise, Can Yücel’in “Aşk olsun sana çocuk” şiirinden alıntı yaparak şöyle devam etti: “Biz de ‘Aşk olsun kadınlar, gençler, çocuklar’ diyoruz. Biz çok sevindirdiniz.” HDP’nin 2 yıldır her yerde “Halkların kardeşliği” sloganı attığını ifade eden Gök, bu sloganın şimdi Taksim Meydanı’nda söylenmesinin daha anlamlı olduğunu dile getirdi.

‘ÖZGÜRLÜK İÇİN BİRLİKTE YÜRÜMELİYİZ’

10 gündür devam eden Gezi Parkı direnişiyle insanların diktatörlüğe giden bir zulme direndiğini kaydeden EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da, “Bundan sonrası haklar ve özgürlüklerin gelişmesi, politik ve ekonomik saldırılara karşı birlikte yürünecek yoldur” dedi. Gürkan, tüm emekçilerin ve halkların kendi geleceğine sahip çıkacaklarına inandığını belirtti. Asıl mücadelenin şimdi başladığını ifade eden ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise, Gezi Parkı direnişinin Türküyle, Kürdüyle, bütün özgürlük isteyenleri, doğası ve yaşamı için mücadele edenleri birleştiren yeni bir kapıdan girildiğini belirtti. SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan da Gezi Parkı direnişini selamladıklarını vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da grev alanına müdahale

SONRAKİ HABER

Zehredilen çevre günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...