11 Mayıs 2011 05:52

Hani Kürtçe serbestti!

Hükümet yetkililerinin sık sık, “Kürtçenin kullanılması önündeki engelleri kaldırdık” açıklamalarını, mahkemenin verdiği hapis cezası kararı yalanladı. Doğubeyazıt Belediyesi tarafından yapılan parka “Ehmedê Xanî” isminin verilmesi nedeniyle Eski Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay’a 6 ay, 23 mecli

Hani Kürtçe serbestti!
Paylaş
Şaban Satılmış

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi belediyesi park ve bahçeler çalışması kapsamında 2007’de yaptığı parka Ehmedê Xanî ismi verdiği için eski Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay ve belediyenin 23 meclis üyesi hakkında “Türk harflerinin kabulü kanununa aykırı davrandıkları” gerekçesiyle açılan ve Doğubeyazıt 1. Asliye Ceza Mahkemesinde sonuçlanan davada sanıklara “x” cezası yağdı. Mahkeme Mukaddes Kubilay’a 6 ay hapis cezası, diğer 23 meclis üyesine de birer ay 20’şer gün hapis cezası ve ayrıca toplam 3 bin TL para cezası verdi. Ertelenen ceza temyiz için Yargıtaya gönderildi.

AKILLARA ZİYAN CEZA

Davanın Avukatı Murat Rohat Özbay, tepki göstererek, söyledikleri ve yazdıkları ile birçok insanı etkilemiş olan ve kendisine saygı duyulan Ehmedê Xanî’nin sırf isminden dolayı böyle bir kararın alınmasının kamu vicdanını derin yaraladığını ifade etti. “Türk alfabesinde her ne kadar x harfi yer almasa da “x,w,q” neredeyse tüm devlet organlarında kullanılmaya devam etmektedir” diyen Özbay, söz konusu harflerin devlet kurumlarında kullanıldığında herhangi bir suç unsuru olarak görülmediğini belirtti. Özbay, böyle bir kararın alınmasının “Akıllara zarar dedirtecek” nitelikte olduğunu ifade etti.

“Türk harflerinin kabulü ve tatbiki” gibi kanunların artık günümüzde anlamını yitirdiğini söyleyen Özbay, verilen karar için temyiz haklarını kullanacaklarını söyledi. TBMM’de şapka Kanunu’nun da uygulanmadığına dikkat çeken Özbay, Ankara Cumhuriyet Savcılığına ve Doğubeyazıt Cumhuriyet Savcılığına bu kararların niye uygulanmadığının araştırılması için dilekçe vereceklerini kaydetti. (AğrıDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tecrit: İnsanın duygusal ölümü

SONRAKİ HABER

Burhan Kuzu'ya öğrenci protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...